La sediul Consiliului Județean Bihor, marţi, 5 septembrie, s-a semnat contractul pentru proiectarea și execuția rețelelor de gaz în orașul Aleșd și comunele Aștileu, Tileagd și Țețchea.

Contractul a fost parafat de primarii celor patru unități administrativ-teritoriale (Ioan Todoca, Ionuț Vasile Lazăr, Adrian Codrean și Aurel Florin Cazan) și de reprezentantul companiei Habau, Karl Leidenfrost. Valoarea contractului este 88.079.123,72 lei, fără TVA. Durata de realizare este de 24 luni, din care sunt prevăzute 4 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție. Consiliul Județean Bihor a acordat sprijin direct proiectului, prin expertiză și logistică.

Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele patru unități administrativ-teritoriale va fi de 133,7 kilometri (orașul Aleșd: 33 km - 1.321 beneficiari; comuna Aștileu: 37,8 km - 809 beneficiari, comuna Tileagd: 36,8 km - 1.472 beneficiari, comuna Țețchea: 26,2 km - 847 beneficiari).

„Finanțarea pentru proiectul Înființare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță și eficiență în operare în Comunele Tileagd, Țețchea, Aștileu și Orașul Aleșd va fi asigurată prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. În această perioadă se pregătesc documentele necesare semnării contractului de finanțare”, precizează CJ Bihor.

Tot marţi, 5 septembrie, a avut loc o ședință de lucru privind stabilirea următoarelor etape, la care a participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

În total, 19 primării din județul Bihor și-au exprimat interesul de a investi în introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale, cu finanțare din fonduri europene (Nojorid, Oșorhei, Paleu, Rieni, Buntești, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lazuri de Beiuș), guvernamentale (Sânmartin, Aleșd, Aștileu, Țețchea, Tileagd, Ciumeghiu și Cociuba Mare), din bugetele locale și din fonduri private asigurate de firmele concesionare (Ștei, Lunca, Sânnicolau Român și Cefa). Acestea se află în diferite faze de implementare.

„Reamintim că în luna august 2021, Consiliul Județean Bihor a anunțat că va aloca în fiecare an un million de euro pentru extinderea rețelei de gaze naturale, ceea ce ar permite susținerea a 5 sau 6 primării. Au fost deja încheiate acorduri de parteneriat cu orașul Ștei și comunele Sânnicolau Român, Lunca, Mădăras și Tinca. Sprijinul Consiliului Județean Bihor constă și în consiliere juridică și financiară, în obținerea avizelor necesare, întocmirea documentațiilor, dar și implicare în implementarea proiectului”, menţionează administraţia judeţeană.