Salonta. Părintele profesor Sorin-Adrian Mihalache a susținut conferința - „Generația Dopaminei”
Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Protopopiatul Ortodox Român Tinca, în strânsă colaborare cu Centrul Eparhial, a organizat conferința intitulată „Generația Dopaminei. Promisiuni și capcane fiziologice în lumea plăcerilor interzise”, susținută de binecunoscutul Părinte Arhidiacon Adrian-Sorin Mihalache, profesor universitar la Facultățile de Teologie Ortodoxă din Iași și București, joi, 18 aprilie 2024, la Casa de cultură din orașul Salonta. Părintele lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache se află pentru prima dată în Eparhia Oradiei, ceea ce a constituit un prilej de înaltă zidire sufletească și intelectuală, întrucât părintele profesor este un ilustru om academic și reputat conferențiar al Bisericii noastre, cu ample, aprofundate și complexe studii în teologie, medicină, psihologie, filozofie, matematică și fizică.
Organizarea acestei conferințe și tematica aleasă pentru expunere au vizat preîntâmpinarea și adresarea dificultăților, provocărilor și problemelor pe care, în mod special, adolescenții, dar și adulții, le au în confruntarea adicțiilor și dependențelor, cu o prezență atât de copleșitoare în timpurile și lumea zilelor noastre. În acest sens, cele două licee din Salonta – Colegiul Național „Teodor Neș și Liceul Tehnologic nr. 1” – au fost invitate ca parteneri direcți ai acestei conferințe, ambele școli organizând grupuri de elevi, însoțiți de părinți și de cadre didactice. Prin urmare, beneficiarii-țintă ai acestui eveniment au fost acești tineri dimpreună cu părinții acestora, la care s-au adăugat preoții din Protopopiatul Tinca, autorități județene și locale, credincioșii ortodocși ai celor două parohii din Salonta și alți oameni care au venit cu mintea și inima deschise în speranța de a găsi măcar o parte din răspunsurile la întrebările care frământă atât de multă lume.
În deschiderea conferinței, Corul preoților din Protopopiatul Tinca a interpretat unul dintre cele mai emblematice imne ale perioadei Triodului, „Cămara Ta, Mântuitorule”, moment care s-a constituit într-o rugăciune de binecuvântare și de îndemn la meditație asupra propriei interiorități, de unde se decide totul. În continuare, doamna psiholog Ani Radu-Cernea, consilier școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, a rostit cuvântul de bun venit, a prezentat în câteva cuvinte rațiunile și obiectivele care stau în spatele acestei conferințe și l-a invitat pe scenă pe distinsul conferențiar, primit cu multă căldură și interes de către numerosul auditoriu, de către cei mai bine de 400 de participanți.
Preț de două ore, Părintele profesor Adrian-Sorin Mihalache, pe înțelesul tuturor, a realizat o introducere succintă în ampla temă a dopaminei și a sistemului dopaminergic, o realitate atât de determinantă a sistemului nervos pentru viața noastră de zi cu zi și o coordonată de luat în seamă în vederea unei vieți echilibrate și orientate înspre o evoluție sănătoasă și o dezvoltare consistentă. Cei prezenți au putut afla că dopamina este molecula lui „mai mult”, un prefix existențial care poate fi adăugat la orice: de la cele mai înalte deziderate – sfințenie, înțelepciune, performanță – și până la cele mai derizorii și degradante orizonturi – păcat, bani, plăcere. În discursul său, părintele profesor a răspuns la interogațiile cu privire la problematica tensiunilor dintre părinți și adolescenți, a anturajului și singurătății adolescenților, dar și a drogurilor și adicțiilor de tot soiul. Unul dintre principiile directoare, menit să aducă multă limpezime și recentrare a raportării corecte a părinților tineri, este faptul că adolescenții sunt o categorie cu totul și cu totul aparte, întrucât adolescentul nu mai are simplitatea mentală și biologică a unui copil, dar nici stabilitatea și discernământul unui adult. Adolescentul nu este nici copil, nici adult, iar tărâmul acestei perioade din viață este unul foarte anevoios și aventuros, solicitând părinților foarte bune abilități de comunicare și multă dragoste, deci implicit răbdare și smerenie. De aceea, spiritualitatea ortodoxă, înțeleasă în profunzimea și înălțimea ei autentice, constituie cel mai bun leac în întâmpinarea acestor provocări fără precedent, la care, bineînțeles, se adaugă consilierea de specialitate, ancorată în cercetări obiective și rezultate empirice care vin în îndrumarea și ajutorarea concretă a omului.
După ropotul de aplauze binemeritate care au marcat încheierea primei părți a conferinței, moderatoarea evenimentului a chemat-o pe scenă pe distinsa cântăreață Alexandra Chira, acompaniată la clape de tânărul Remus Semro, care a susținut un moment muzical deosebit, interpretând Imnul iubirii și cunoscutele pricesne ortodoxe: „Iartă-mă, Dumnezeule” și „Sub o salcie pletoasă”. Apoi, doamna psiholog Ani Radu-Cernea s-a alăturat Părintelui profesor Adrian-Sorin Mihalache pe scenă, pentru a doua parte a evenimentului, sesiunea de întrebări și răspunsuri. Întrebările au fost adresate sub formă de bilețele de către elevii celor două licee din Salonta la începutul săptămânii. Acestea au solicitat răspunsuri cu privire la felul în care tinerii își pot ajuta prietenii care se confruntă cu drogurile, la cum poate Biserica veni în ajutorul adolescenților care caută înțelegere și pare că nu o găsesc nicăieri, dar și la cum poate fi Biserica eficientă prin cultul și învățătura ei, inutile în ochii multor tineri de azi. Partea a doua s-a remarcat printr-o interacțiune dinamică și cordială cu cei din sală.
În încheierea evenimentului, Părintele Călin-Ovidiu Popa, Protopopul Tincăi, a ținut o alocuțiune festivă, în care a mulțumit părintelui profesor pentru mesajul complet și complex pe care l-a livrat celor prezenți, duhovnicesc și, deopotrivă, foarte bine ancorat în cercetările științifice, evenimentul de astăzi reprezentând un vis împlinit pentru mulți din sală. De asemenea, protopopul Tincăi și-a manifestat recunoștința față de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a binecuvântat și susținut întreaga lucrare din spatele acestui eveniment memorabil pentru locuitorii Salontei și a împrejurimilor. De asemenea, mulțumiri s-au îndreptat către conducerea Consiliului Județean Bihor – care a susținut și susține misiunea Bisericii prin parteneriatul din proiectul județean „Lumină din Lumină”, din care face parte și această conferință –, către ostenitorii Centrului Eparhial și ai protopopiatului, către conducerea primăriei orașului Salonta și a Casei de cultură, către direcțiunea celor două licee din oraș, precum și către asociațiile eparhiale, mereu prezente și implicate în activitățile Bisericii: Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei și Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România – filiala Oradea, la care amintim și Asociația Părinți pentru Ora de Religie – filiala Bihor.
Pr. Andi-Constantin Bacter
Comentarii
Nu există nici un comentariu.