Conducerea municipiului Salonta urmăreşte ca dezvoltarea oraşului să se desfăşoare conform unei strategii bine gândite, în care au o importanţă majoră reabilitarea infrastructurii, a clădirilor, precum şi crearea de noi locuri de muncă. Să reamintim acum în câteva cuvinte ce s-a finalizat în acest an.

ALĂTURI DE SALONTANI
În primul rând, s-a acordat oamenilor o atenţie deosebită şi au fost create numeroase oportunităţi prin care cetăţenii acestei localităţi să aibă posibilitatea de se afirma. Filiala din Salonta a Facultăţii de Ştiinţe Economice Babeş-Bolyai a pornit cea de-a doua promoţie. Astfel, tinerii primesc o educaţie calitativă şi cunoştinţe reale. De asemenea, printre preocupările autorităţii s-a aflat şi promovarea culturii, drept pentru care au fost înfiinţate formaţii de dans popular, care nu au existat până acum. Dar, ordinea de priorităţi cuprinde şi ocrotirea vârstnicilor şi ca urmare s-a acordat pentru prima dată sprijin celor care au ajuns la 50 de ani de căsnicie. S-au alocat bani bisericilor şi spitalului. Persoanele în vârstă şi copiii din localitate aflaţi în situaţii de risc au beneficiat zilnic de serviciile cantinei sociale. Pe lângă toate acestea, se intenţionează crearea în viitor a unui sistem de protecţie specială, care are ca ţintă ajutorarea vârstnicilor. Pentru a afla direct de la oameni ceea ce îşi doresc sau ce îi nemulţimeşte, s-au organizat întâlniri cu cetăţenii, forumuri inclusiv în cartierele limitrofe, astfel ca şi cei care nu ajung uşor în centrul oraşului să-şi poată spune părerea.

INFRASTRUCTURA ŞI SERVICIILE
Timp de 10 ani s-a căutat o cale de ieşire din situaţia gravă în care a ajuns sistemul de alimentare cu apă şi reţeaua de canalizare. În urma hotărârii consiliului, azi aceste servicii sunt furnizate de către o nouă firmă, care s-a angajat şi deja a şi început reabilitarea sistemului printr-o investiţie de un milion de euro. Lucrările de reabilitare au cauzat multe neplăceri salontanilor, pentru care conducerea îşi cere scuze, însă doar atunci se poate ajunge la rezultate dacă se face faţă şi unor astfel de situaţii. Dar veştile bune pentru acest sector al serviciilor nu se opresc aici, pentru că oraşul a obţinut şi alte sume importante în euro în vederea racordării la reţeaua centrală de apă potabilă şi de canalizare a întregului oraş. În plus, la sfârşitul anului 2007 Consiliul Local a adoptat o hotărâre care vizează asfaltarea tuturor străzilor şi trotuarelor din oraş.
Are o importanţă majoră şi reorganizarea circulaţiei, de aceea conducerea oraşului îşi pune mari speranţe în construirea şoselei Oradea-Arad, care este proiectată conform aşteptărilor Salontei. Este important ca în Salonta circulaţia să funcţioneze în aşa fel încât camioanele să nu mai traverseze centrul oraşului şi astfel să se poată trece la punerea în valoare a centrului istoric al urbei. În paralel cu aceasta, în primăvara anului viitor se vor finaliza şi lucrările de pe strada Csokonai, care au grevat în mare măsură bugetul oraşului, deoarece valoarea acestora ajunge la aproape un milion de euro, suportat atât de la bugetul de stat, cât şi de la cel local.
Salonta este inclusă şi în proiecte de interes judeţean şi naţional, ca, de exemplu, reabilitarea drumului Tincii. Până când acest proiect va intra în desfăşurare au fost introduse pe strada principală elemente de siguranţă a circulaţiei, pentru a proteja locuitorii împotriva accidentelor. Fiind element integrant al infrastructurii, au fost reabilitate numeroase trotuare care au fost construite cu zeci de ani în urmă. Această lucrare s-a desfăşurat după o strategie bine gândită, interdependent cu volumul circulaţiei. Reabilitarea acestora va fi continuată şi în viitor, adăugându-se la aceste lucrări noi străzi.
Un obiectiv important de realizat pentru salontani este pista pentru biciclişti care este prevăzută să traverseze oraşul şi să facă legătura cu pista având aceeaşi destinaţie de dincolo de punctul de trecere al frontierei Salonta - Mékerék. În acest sens s-a întocmit un proiect şi s-a obţinut finanţare europeană. În momentul de faţă se desfăşoară procedura de achiziţie publică în vederea întocmirii proiectului tehnic aferent pistei pentru biciclişti.
De asemenea, este în desfăşurare şi proiectul în vederea manipulării gunoiului menajer. Una dintre cele mai importante realizări ale acestui an este aceea că există noi maşini pentru transportarea gunoiului şi fiecare familie a primit gratuit tomberoane euro, nemaivorbind de faptul că, datorită concurenţei, s-a diminuat taxa pentru transportul gunoiului menajer. Chiar în aceste zile se află în desfăşurare acţiunile de strângere selectivă a gunoiului menajer.

REABILITAREA CLĂDIRILOR ŞI INSTITUŢIILOR
Salontanii au aşteptat de-a lungul deceniilor reabilitarea Casei de cultură. Toţi cei care apreciază cultura, în mod sigur, preţuiesc rezultatele obţinute. Învăţământului, ca parte integrantă a culturii, i-a fost acordată o atenţie sporită şi pentru aceasta s-a trecut la reabilitarea majorităţii clădirilor instituţiilor de învăţământ. Pe primul loc trebuie amintită investiţia de succes la Şcoala „Arany János", dar a fost înnoită şi partea stradală a şcolii de pe strada Iuliu Maniu, lângă Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, unde copiii învaţă în condiţii de nivel european. Este în renovare şi Grupul Şcolar Agricol. S-a finalizat renovarea sălii de sport a şcolii din Gacso, se derulează lucrări la grădiniţele de pe strada Ferdinand şi de pe strada Battyányi, iar grădiniţa de pe strada Olimpiadei va fi extinsă cu o nou corp de clădire. S-a depus mult efort şi au fost investite sume bugetare importante pentru a fi create condiţii optime copiilor din localitate.
Este de remarcat faptul că, după simbolul oraşului - Turnul Ciunt, şi clădirea primăriei se reînnoieşte. Planul local este ca să renovăm toate clădirile publice, pentru că doar atunci oraşul va deveni cu adevărat interesant din punct de vedere turistic.
Au fost construite noi blocuri ANL pentru tineret, în P-ţa Democraţiei. Pe lângă acestea, Consiliul Local a aprobat construirea a încă 60 de apartamente în anul 2008. Au intrat în renovare şi clădirile de pe teritoriul fostei cazărmi, unde se vor amenaja locuinţe sociale. Aceste investiţii sunt finanţate atât din bugetul local, cât şi din bugetul de stat.
Un aspect important al vieţii cotidiene îl reprezintă şi petrecerea timpului liber. La Salonta deja au fost puse bazele unui centru de recreere la intrarea în localitate dinspre Arad, care include ca element central amenajarea unui lac, obiectiv pentru care s-a obţinut finanţare de la bugetul de stat; în plus, au fost finalizate şi proiectele tehnice aferente realizării unor băi termale. Pe lângă acestea, se va înnoi şi vechiul ştrand, iar în vara anului viitor bazinele se vor umple din nou.

LOCURI DE MUNCĂ
Se urmăreşte ca dezvoltarea oraşului să se desfăşoare conform unei strategii bine gândite, în care au o importanţă majoră înnoirea şcolilor, crearea de oportunităţi pentru tineri, pentru ca atât ei , ât şi cei de vârstă mijlocie şi vârstnicii să-şi poată realiza planurile. Pentru aceasta, conducerea oraşului încearcă să acorde atenţie sporită celor care trăiesc dintr-un salariu. Deşi în această privinţă autoritatea locală are posibilităţi limitate, Primăria şi Consiliul Local se pot mândri cu realizările lor în acest domeniu în decursul celor trei ani. Salonta este una din localităţile din judeţ cu cea mai mare sumă investită pe cap de locuitor, datorită faptului că oraşul a atras numeroşi investitori însemnaţi. Fabrica de mobilă ADA deja are peste 200 de angajaţi, chiar în aceste zile conducătorii societăţii austriece au anunţat că vor extinde fabrica cu încă două hale. Construcţiile vor începe anul viitor. De asemenea, este gata şi fabrica de cânepă, iar fabrica de piese auto este aproape finalizată. S-au pus bazele fabricii de carton, VPK, iar în vara anului viitor se va începe construcţia fabricii de bioetanol, care reprezintă o investiţie de până la 90 de milioane de euro şi exemplele nu se termină aici.
Mesajul d-lui primar către cetăţenii oraşului pentru anul 2008: „Primul gând pe care doresc să-l transmit atât în numele meu, cât şi al întregii conduceri a oraşului, nu numai salontanilor, dar şi tuturor locuitorilor judeţului cu ocazia trecerii in Noul An este traditionalul "La Multi Ani!", cele mai calde şi sincere urări de bine. Din anul 2007 să rămânem doar cu amintirile plăcute, să ne bucurăm de realizările noastre comune, iar 2008 să fie pentru noi toţi anul împlinirilor, al încrederii că împreună vom îndeplini tot ceea ce ne-am propus.