Biserica ortodoxă din Paleu, cu hramul ,,Sfânta Anastasia și Sfântul Ierarh Petru Movilă”, va fi târnosită sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 14.30, de către Preasfințitul Sofronie, episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Acest moment unic are o însemnătate deosebită, deoarece, după această slujbă, fiecare credincios, bărbat și femeie, va avea posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, chiar prin fața Sfintei Mese, pentru a se închina. Duminică, 8 octombrie, de la ora 8.30, se va oficia Liturghia Arhierească de către PSS Sofronie, episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Evenimentul este de o mare importanță pentru comunitatea din Paleu, întrucât este prima biserică ortodoxă construită într-o comunitate preponderent maghiară. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2010, iar lucrările de construcție au început în anul 2012. Inaugurarea bisericii s-a făcut în anul 2019. În prezent, comunitatea ortodoxă din Paleu numără aproximativ 200 de familii.

Pe lângă biserică, în parteneriat cu Asociația Filantropia Oradea, DGASPC și Consiliul Județean Bihor, funcționează și o Casă de tip familial, unde sunt îngrijiți 12 copii. De asemenea, Parohia Ortodoxă Paleu construiește și un centru pentru persoanele vârstnice, fără potențial financiar, care, la ora actuală, este ridicat în roșu.