În cadrul unui parteneriat pe care Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” îl derulează împreună cu Consiliul Județean Bihor, sâmbătă, 14 octombrie, la Școala Primară Băița, structură a Școlii Gimnaziale Nucet, s-a mai derulat o activitate, una menită să puncteze un eveniment mult așteptat sub Apuseni, într-o zi de reală sărbătoare pentru locuitorii satului Băița.

O inițiativă lăudabilă

După ce la deschiderea anului școlar 2017-2018  cei 32 de elevi și preșcolari au primit, din partea Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, ghiozdane pline cu rechizite școlare, iată, în viața acestei școli s-a mai derulat un nou episod, unul care a avut darul să capaciteze alături de comunitatea locală, foști elevi și cadre didactice, precum și pe cei care acum își desfășoară activitatea în această instituție de învățământ.

„Asociația noastră (Înv. Bortoș Costea Maria) își propune promovarea valorilor culturale și educative, a tradițiilor locale prin susținerea materială și financiară, pe viitor, a unor elevi defavorizați, prin implicarea acestora în diferite activități cum ar fi școală de vară, vizite, excursii, program after school, precum și realizarea unui dialog între generații pentru a păstra vie și a întări legătura dintre trecut, prezent și viitor. Prezentarea unor modele demne de urmat dintre foștii elevi ai școlii din Băița care au făcut performanță în domeniile în care au studiat, precum și păstrarea și transmiterea zestrei culturale a comunității. Susținerea actului educațional al școlarilor din Băița este, considerăm noi, inițiatorii proiectului „Învățătorul – punte între generații”, o datorie morală care ne-a fost insuflată încă din copilărie de către învățătoarea noastră, fiind și mama noastră”, a spus, printre altele, col. în rezervă Nicolae Bortoș, președintele asociației, din care mai fac parte Georgeta Maria Mușet, vicepreședinte; Emil Horea Bortoș, vicepreședinte; Gheorghe Costea, cenzor; Lidia Bortoș, secretară. Această inițiativă lăudabilă are mare sprijin în localitate prin faptul că un ajutor substanțial a început să apară din partea unor voluntari și cadre didactice a școlii.

Școala „Înv. Bortoș Costea Maria”

O zi de reală sărbătoare au trăit localnicii împreună cu mulți invitați care au onorat cu prezența acest deosebit eveniment care, fără teama de a greși, a „întors” o filă de istorie în satul Băița. Într-o organizare ireproșabilă, la care au contribuit fiii fostei învățătoare, Nicolae, Georgeta, Emil, evenimentele derulate au avut darul să capaciteze la maxim numeroasa asistență. Astfel, după împărțirea de pliante și de cocarde, cu fotografia celei care a fost Bortoș Costea Maria, în sunet de tulnice, a fost dezvelită, de Ioan Mang, vicepreședintele CJ Bihor, și Mircea Tuduce, primarul orașului Nucet, placa cu noua denumire a școlii din Băița, „Învățătoare Bortoș Costea Maria”. Slujba de sfințire a acesteia a fost oficiată de preotul paroh Nicolae Bura împreună cu preotul Dumitru Mușet. Un alt moment de o semnificație aparte a fost tăierea panglicii, de către Ioang Mang, Mircea Tuduce, Nicolae Bortoș și prof. Nicoleta Fărăianu, inspector în cadrul IȘJ Bihor, a unui muzeu amenajat în incinta școlii.

Momente artistice și de socializare

Partea a doua a acestei superbe zile a continuat în Căminul Cultural din localitate unde, după un moment de reculegere, a avut loc un program artistic susținut de elevii școlii din Băița, Ansamblul „Lioara” Oradea, precum și recitarea unor poezii cu teme specifice evenimentului. Despre personalitatea fostei învățătoare au vorbit, fosta colegă, Florica Popa, fosta elevă din prima generație, Mara Aron, fostul judecător Ioan Bruder, originar din Băița. O greutate aparte a dat evenimentului Boris Belicciu, în vârstă de 92 de ani,  fostul profesor de la Școala Pedagogică Oradea, a celei care a fost Bortoș Costea Maria. Cunoscutul publicist, av. Pașcu Balaci și-a prezentat cartea „Zborul clandestin a unui rus îndrăgostit”, după care a și recitat o poezie, iar autorul de monografie, Constantin Butișcă, originar din Fânațe, prezent la eveniment, a promis un sprijin substanțial pentru această asociație. Momente de socializare au fost trăite de cei prezenți, după încheierea spectacolului deoarece au fost inivitați la o masă îmbelșugată, oferită cu mult drag de către Asociația „Învățătoare Bortoș Coste Maria”.

O viață la catedră, dedicată elevilor

Solicitarea Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria” ca Școala Primară Băița să poarte numele de „Învățătoare Bortoș Costea Maria” are la bază activitatea pe care învățătoarea a derulat-o în această instituție de învățământ din anul 1965, de la absolvirea Școlii Pedagogice Oradea și până la pensionare, în anul 1998. Astfel, toată viața învățătoarea Bortoș Costea Maria și-a dedicat-o generațiilor de elevi, precum și promovării culturii în rândul cetățenilor din Băița, organizând spectacole, expoziții și șezători la Căminul Cultural Băița, fiind recompensată cu titlul de „Învățător Evidențiat” prin Ordinul Ministrului Educației și Învățământului, Nr. 5135 din 18 iunie 1983. Pentru merite deosebite în activitatea de cruce roșie, ca președintă a Societății de Cruce Roșie locală, a primit Distincția „Evidențiat”.  Fără a fi remunerată, răspunzând printre altele și de activitățile culturale, a fost consilier în cadrul Primăriei Nucet, în perioada anului 1970, iar în câteva rânduri a ocupat funcția de directoare a Școlii cu clasele I-IV Băița începând cu ianuarie 1968, precum și cu aprilie 1990. Acordarea numelui „Învățătoare Bortoș Costea Maria” Școlii Primare din Băița este un minim de recunoștință dat memoriei celei care a fost un model de conduită morală și profesională. A educat generații de elevi care apoi au devenit ingineri, profesori, doctori, juriști, economiști, preoți, învățători și nu în ultimul rând oameni de omenie care și-au făcut un rost în viață și datorită învățătoarei care le-a pus condeiul în mână, i-a îndrumat în descifrarea tainelor abecedarului și le-a fost un model, atât ca dascăl cât și ca om.