Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a avut o serie de întâlniri cu primarii și reprezentanții comunelor și orașelor din județ pentru a discuta despre indicatorii de performanță, care vor reprezenta criteriul pentru alocarea fondurilor începând din 2021, necesare pentru dezvoltarea localităților. Banii vor fi alocați după criterii obliective, în mod transparent, indiferent de culoarea politică a primarilor.

Pe baza datelor publicate de către cele 101 UAT-uri la ANAF, a fost realizată o analiză a raportului dintre veniturile și cheltuielile publice și au fost discutate modalități prin care primăriile își pot gestiona mai bine resursele financiare, astfel încât să fie alocate sume mai mari pentru investiții. Grupați în funcție de numărul de locuitori, reprezentanții autorităților locale au avut acces la o imagine de ansamblu comparativă în ceea ce privește administrarea banilor publici de către celelalte primării.

Un alt aspect important discutat este îmbunătățirea serviciilor asigurate cetățenilor. Autoritățile locale vor fi sprijinite în procesul de punere în funcțiune a sistemului de gestionare a deșeurilor în întreg județul, care a fost împărțit în șapte zone de colectare.

Totodată, președintele CJ Ilie Bolojan și-a arătat sprijinul în cazul acelor primării care au probleme cu implementarea proiectelor din programul PNDL 1, unde termenul de finalizare a lucrărilor de investiții este la finalul anului 2020, altfel primăriile vor fi obligate să ramburseze, de la 1 ianuarie 2021, toate fondurile atrase pentru aceste proiecte.

Consiliul Județean Bihor va fi un partener în procesul de dezvoltare a comunelor și orașelor din județ, indiferent de aparteneța politică a primarilor. La întâlniri a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, responsabil de direcția economică și reprezentanta Administrației Județene a Finanțelor Publice Bihor, Iulia Olari, cu experiență în administrarea bugetelor locale.

Președintele Consiliului Județean va face în lunile decembrie și ianuarie vizite în județ pentru a discuta punctual situația din fiecare primărie.

,,Schimbarea la față a județului Bihor este obiectivul administrației noastre. Nu putem schimba la față județul fără să avem ca parteneri principali primarii din județul Bihor, indiferent de culoarea politică, indiferent de mărimea localității. Pentru acest lucru avem nevoie de resurse, de parteneri și avem nevoie să știm care e drumul pe care trebuie să îl urmăm. Am încredere că primarii vor face ceea ce trebuie și vor fi buni gospodari. Ne dorim ca primăriile să ajungă la un grad de colectare a impozitelor de peste 90% până în 2022 și am convingerea că adoptarea acestor hotărâri va face să avem un grad de colectare mai bun, iar modul de repartizare al fondurilor de la Consiliul Județean către primăriile din județ se va face direct proporțional cu ce va face fiecare primărie ” a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Modul de alocare a fondurilor către primării va fi definitivat în luna decembrie.