Senatorul Radu Ţârle se ţine de cuvânt: Tineri bihoreni, invitaţi în Parlamentul European
La începutul acestei luni, un grup format din 30 de liceeni, atât din Oradea, cât şi din judeţ, s-a aflat, timp de patru zile, într-o excursie prin Europa, la invitaţia eurodeputatului Radu Ţîrle. Scopul acestei excursii a fost vizitarea sediului Parlamentului European, aflat în capitala Belgiei, Bruxelles, pentru ca tinerii să se familiarizeze cu funcţionarea acestei instituţii. Grupul a fost condus de soţia parlamentarului bihorean, Dana Ţîrle, eurodeputatul aşteptându-i pe cei 30 de tineri la Bruxelles, unde i-a însoţit atât în vizita la sediul Parlamentului European, cât şi la Muzeul Militar, unde le-a prezentat armele, uniformele, avioanele şi vehiculele de război din istoria militară a Europei.
Punct şi de la capăt
După alegerea sa în Parlamentul României, senatorul Radu Ţîrle a organizat mai multe deplasări în Statele Unite ale Americii pentru grupuri formate din primari, poliţişti, magistraţi, elevi, directori de şcoli, dar şi pentru reprezentanţi ai administraţiei publice judeţene, pentru a intra în contact cu modul de viaţă american şi pentru a observa cum acţionează instituţiile publice americane similare celor din care proveneau membrii acestor grupuri. La începutul acestei luni, mai exact în perioada 1-5 aprilie, a fost rândul Bruxelles-ului să primească vizita unui grup de români, senatorul Radu Ţîrle, devenit între timp şi eurodeputat, dorind să le prezinte tinerilor din liceele bihorene cum funcţionează şi importanţa Parlamentului European, instituţie responsabilă cu luarea deciziilor care devin lege pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Vizita a fost binevenită, mai ales cu cât unii dintre aceşti tineri vor avea vârsta de 18 ani la data organizării primelor euroalegeri din România, în cadrul cărora vor fi aleşi reprezentanţii noştri în Parlamentul European.
Cu Dumnezeu, înainte!
Platoul din Centrul Civic, desemnat loc de întâlnire pentru cei 30 de excursionişti, s-a umplut, în dimineaţa zilei de duminică, 1 aprilie, la ora 5.30, tinerii "înarmaţi" cu bagaje, însoţiţi de părinţi emoţionaţi, fiind pregătiţi pentru plecarea spre o nouă aventură. Cu toate că majoritatea mai fuseseră în străinătate, niciunul nu mai ajunsese la Bruxelles sau la Parlamentul European. Deoarece drumul până la prima escală este lung, coordonatorul grupului, soţia europarlamentarului, Dana Ţîrle, a anunţat îmbarcarea, astfel încât, în câteva minute, autocarul a lăsat în urmă atât părinţii, cât şi oraşul, urmând ca revederea să aibă loc abia peste patru zile. În prima noapte, cazarea a fost asigurată la un hotel în apropierea oraşului german Nurenberg. Plecarea a avut loc imediat după micul dejun, astfel încât sosirea la Bruxelles să fie la o oră rezonabilă, care să permită excursioniştilor vizita prin capitala Belgiei. Autocarul a ajuns la destinaţie în jurul orei 17.00, ora României, astfel încât tinerii au avut la dispoziţie trei ore pentru a se plimba în centrul Bruxelles-ului, în Grand Palace, în căutare de cadouri pentru cei de acasă, dar şi pentru a face fotografii cu impresionantele clădiri pentru a le arăta colegilor de clasă locurile pe care le-au vizitat. La hotelul din capitala belgiană în care au fost cazaţi, s-au întâlnit cu eurodeputatul Radu Ţîrle, cel care le-a facilitat deplasarea spre "inima" Europei.
Ziua cea mai lungă
Marţi dimineaţa, acesta i-a însoţit pe tineri într-un periplu prin zona în care-şi au sediile instituţiile europene. Prima vizită însă a avut loc la Muzeul Militar din Bruxelles, care cuprinde Muzeul Aviaţiei, Muzeul de Arme, precum şi un muzeu al maşinilor de epocă. Astfel, tinerii au putut să admire, într-un uriaş hangar, avioane datând atât din primul, cât şi din cel de-al doilea război mondial, elicoptere şi planoare. În ceea ce priveşte Muzeul de arme, printre exponate se numără, pe lângă arme, uniforme, tancuri, şi picturi, statuete şi miniaturi. Muzeul urmăreşte istoria armatelor din diferite ţări ale lumii, precum şi dezvoltarea tehnologiei militare până în prezent. De altfel, în acest muzeu sunt expuse manechine îmbrăcate cu uniformele purtate de soldaţii români în timpul celor două războaie mondiale. Deoarece vizita la Parlamentul European era programată pentru ora 11.00, liceenii nu au mai ajuns la muzeul auto, maşinile de epocă expuse aici urmând să fie admirate cu altă ocazie, când paşii îi vor purta din nou spre capitala belgiană. Drumul până la sediul din Buxelles al Parlamentului l-au parcurs pe jos, având astfel ocazia să admire arcul de triumf de lângă Muzeu, precum şi clădirile aparţinând instituţiilor europene care-şi au sediul aici. La Parlament, după ce trece de controlul de la intrare, grupul este întâmpinat de doamna Maria Cosac, administratorul Direcţiei Generale de Informare, care le-a prezentat mecanismul de funcţionare a legislativului european. Doamna Cosac le-a explicat tinerilor cu vârste între 14 şi 18 ani că Parlamentul European este format din 785 de deputaţi, proveniţi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, la care se adaugă asistenţii acestora, precum şi angajaţii secretariatului general.
Politică la nivel înalt
În Parlamentul European există şapte grupuri politice, cele mai influente fiind cele reprezentate de populari (277 mandate) şi socialişti (221). În total, aici lucrează peste 4.000 de persoane. În cele 27 de ţări care formează Uniunea, trăiesc aproximativ 500 de milioane de persoane. De asemenea, Maria Cosac a explicat că Parlamentul European are sediul la Strasbourg, însă dispune de trei locaţii în care eurodeputaţii şi personalul auxiliar îşi desfăşoară activitatea, la Strasbourg, Bruxelles şi Luxemburg. În UE sunt trei instituţii care au putere decizională: PE (legislativă, bugetară şi de control), Consiliul European, care reuneşte şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, şi Comisia Europeană, instituţie formată din comisari desemnaţi de statele membre, de unde pornesc iniţiativele legislative. Totodată, Comisia Europeană administrează politicile comune europene, execută bugetul şi veghează la respectarea tratatelor. Maria Cosac a ţinut să le atragă atenţia tinerilor bihoreni că deşi au titulatură asemănătoare, Consiliul European este o instituţie distinctă faţă de Consiliul Europei. Aceasta din urmă nu este o instituţie a UE, ci este o instituţie interguvernamentală formată din 46 de ţări, care adoptă convenţii paneuropene, sediul acesteia fiind la Strasbourg.
Mandate, pe numărate
România este reprezentată, în acest moment, de 35 de eurodeputaţi, deoarece este a şaptea ţară ca dimensiune din UE. Potrivit Tratatului de la Nisa, ţările Uniunii trebuie să fie reprezentate de cel puţin cinci deputaţi, respectiv de maximum 99 de deputaţi, în funcţie de dimensiunea fiecărui stat. Astfel, cei mai mulţi europarlamentari îi are Germania, cu o populaţie de peste 80 de milioane de locuitori, în timp ce Malta, cu cei doar 400.000 de locuitori, este reprezentată de cinci eurodeputaţi. În Tratat este prevăzut şi numărul maxim de reprezentanţi pe care-l poate avea Parlamentul European, acesta fiind mai mare cu 53 în prezent, datorită aderării României şi Bulgariei la începutul acestui an. Din acest motiv, la următoarele alegeri desfăşurate pe întreg teritoriul UE, programate pentru anul 2009, va fi redistribuit numărul de mandate pentru fiecare stat, iar în România vor fi aleşi doar 33 de deputaţi, care vor avea un mandat de cinci ani. Astfel, cei 35 de deputaţi care vor fi aleşi la euroalegerile din toamna acestui an vor fi membri ai PE doar până în anul 2009.
Agendă de europarlamentar
Programul a continuat cu vizitarea Hemiciclului, locul unde se întrunesc comisiile şi se desfăşoară o parte din sesiunile Parlamentului. Tot în sală sunt cabine pentru translatori, pentru cele 23 de limbi oficiale din UE. Sala este împărţită pe grupuri, în funcţie de orientarea politică, iar europarlamentarii, în ordine alfabetică în cadrul fiecărui grup în parte. Programul parlamentarilor pentru fiecare an în parte este structurat cu câteva luni înainte de începerea anului. Astfel, 18 săptămâni sunt alocate reuniunilor comisiilor parlamentare la Bruxelles, de 12 ori pe an au loc sesiuni oficiale, desfăşurate la Strasbourg, fiecare - derulată pe parcursul a patru zile, iar de şase ori pe an au loc sesiuni suplimentare la Bruxelles. De asemenea, patru săptămâni pe an sunt alocate activităţii din circumscripţii, iar pentru lucrul în grupurile parlamentare - 12 săptămâni. După vizita în Hemiciclu şi apoi alte câteva minute în instituţie, grupul de elevi, însoţit de Radu Ţîrle, s-a îndreptat spre autocar, pentru a face cale întoarsă spre Oradea.
La întoarcere, grupul a mai poposit o noapte la hotelul de lângă Nurenberg, iar miercuri tinerii au avut la dispoziţie două ore pentru cumpărături la centrul comercial de la Parndorf (Austria). De aici, itinerarul nu mai prevedea nicio oprire, astfel că, la ora 1.30, în noaptea de miercuri spre joi, cei 30 de liceeni s-au reîntâlnit cu familiile tot pe platoul din Centrul Civic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.