Dealul cotă de înălţime de la ieşirea către Poiana Tăşad a fost locul manifestării culturale săteşti de ieri, eveniment dedicat întâmpinării noii primăveri. Sărbătoarea renaşterii naturii, o tradiţie moştenită de locuitorii comunităţii din vremurile trecute, o mitologie ancestrală locală, pregătind Sabatul echinocţiului de primăvară, este organizată în acest an de Asociaţia Tasadia.

 

Un vânt subţire, încărcat cu stropi azvârliţi de ploaie, aminteşte frumuseţea reavănă cu soare generos a mărţişorului de altădată. Doar veselia grupului elevilor de la Şcoala Generală din Tăşad, prezenţi alături de profesoara lor, Liana Vlad, îndemna la răbdare aşteptarea noastră, a sătenilor, a oficialităţilor şi invitaţilor.

Îmbrăcat cu reverendă şi epitrahil, preotul paroh al Biserici Ortodoxe Tăşad, părintele Tudor Creţ, oficiază slujba de Te Deum, neluând în seamă vremea aspră. Începe, cu faţa îndreptată către altarul bisericii abia distinsă în zare, rugăciunile rânduielii binecuvântării seminţelor de grâu, porumb şi ovăz. Cu dreapta sfinţitoare, părintele Tudor, cu mănunchi din fir de busuioc, stropeşte treimic cu apă sfinţită seminţele aşezate în farfurii de lut, pe masa de lemn pătrată, aşa cum era odată…

Localnicii ştiu că reducerea efectivului de cabaline (cai - n.n.) de pe teritoriul satului Tăşad (chiar al comunei Drăgeşti!) a redus foarte mult suprafeţele destinate culturii ovăzului, pretenţios la semănarea neapărat timpurie, adâncindu-se maximum 2-3 centimetri în sol, altfel bobul, oricât de mare, ratează înfrăţirea. Iar cu grâul e tot mai greu, din cauza productivităţii scăzute pe aceste dealuri.

Se dezveleşte apoi steagul tricolor, pregătit înaintea înălţării, pentru binecuvântarea sfinţitoare. Poate mai bine de un an, prin ploi, vânturi sau zăpezi, fluturarea drapelului tricolor aici, zbaterea lui, va aduce nădejde, speranţă în sufletele tăşedanilor, ale trecătorilor. Catargul înalt de zece metri străjuieşte delimitarea hotarelor Tăşadului cu Poiana Tăşad. De multă vreme, aşa steag mare tricolor acest catarg nu a văzut! Mare cinste adusă comunităţii…

 

Asociaţia Tasadia, la început de drum!

Organizatoare a manifestării culturale, Tasadia concentrează un nucleu de profesionişti la a doua tinereţe, fermi şi simpli, cu dorinţa de a performa. În beneficiul satului, al comunei, al zonei. Cu denumirea completă Asociaţia pentru conservarea şi promovarea patrimoniului cultural şi natural local „Tasadia”, scopul principal al acesteia îl constituie dezvoltarea durabilă a localităţilor de pe Dealurile Tăşadului, promovarea cunoaşterii istoriei şi culturii acestor localităţi, educaţiei, şcolii şi turismului în zonă. Au strâns mânâ de la mână, au definitivat forma juridică necesară statutului, acordului de asociere, contului în bancă, au cumpărat jumătate din magazinul sătesc din Tăşad, astăzi amenajat ca sediu al asociaţiei, posibil viitor sediu al punctului muzeal, care impune însă mai multe rigori. Atenţie la parteneriatul cu Primăria şi Consiliul Local Drăgeşti! Ambiţii mari, provocări pe măsură. Se numesc: Bobşe Gavril - preşedinte, Judea Ioan, Mociar Ioan - secretar, Lazăr Radu, Ghiţ Ioan, Dragoş Gheorghe, Liana Vlad şi Paul Dumitru. Toţi membrii fondatori ai asociaţiei sunt consiliaţi pe partea de proiecte de istoricii Radu Huza şi Doru Marta de la Muzeul Ţării Crişurilor. „Adică, sunt buni de luat în parteneriatul cu autoritatea publică locală”, aşa cum afirma domnul Todor Marcel, viceprimarul comunei Drăgeşti, prezent la manifestare. Parteneriatele altor asociaţii şi fundaţii având obiective culturale conforme Tasadiei, rămân o altă perspectivă de lucru de interes pentru viitor, existând propuneri şi relaţionări în proiecte concrete, unele conturate chiar cu prilejul acestei întâlniri.

 

În sunetele trompetei, înălţarea steagului roşu-galben-albastru pe catarg!

Mulţimea de localnici, elevi şi invitaţi trăieşte emoţia prinderii steagului pe stativul mobil al catargului. Este o festivitate simplă, un semn de renaştere spirituală în frig de mâţişor cu şnur de mărţişor al întregii comunităţi a zonei Tăşadului, pentru dorinţa apropierii de cer, a înălţării zilnice a sufletelor lor, privind culorile sfinte ale steagului, roşu, galben şi albastru. În acordurile imnul naţional interpretat la trompetă de elevul Darius Barbos, de la Liceul de Artă Oradea, faldurile tricolorului ridicat tot mai sus îndeamnă privirile către cerul astăzi atât de ploios, aşezând lângă credinţa în Dumnezeu dragostea curată de neam şi omenia localnicilor, printr-un reper atât de frumos… „Totul are un început şi aici la Tăşad”, ne-a mărturisit la despărţire inimosul iniţiator Ioan Mociar, fiu al satului. Doamne ajută!