Prefectul Dumitru Țiplea solicită primăriilor din Bihor identificarea tuturor spațiilor din subsoluri care ar putea fi utilizate ca adăposturi de protecție civilă. Spaţiile identificate trebuie comunicate până în data de 29 aprilie.

Instituția Prefectului - Județul Bihor a emis ieri, 22 martie, o circulară în atenția unităților administrativ-teritoriale de la nivelul județului Bihor prin care solicită verificarea clădirilor aparținând instituțiilor publice, respectiv clădirilor de locuit, în vederea identificării spațiilor din subsoluri care ar putea fi utilizate ca adăposturi de protecție civilă în caz de conflict armat. Totodată, în document se solicită evaluarea și modul de întreţinere ale acestor spații de către administratorii legali.

În informare se mai arată că, în conformitate cu prevederile art. 45 din Legea nr. 481/2004 privind protecţia civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile administrației publice locale au obligaţia să prevadă în planurile de investiţii și să realizeze adăposturi de protecţie civilă. Informații privind spațiile identificate urmează să fie transmise Instituției Prefectului - Județul Bihor până în data de 29 aprilie.

Circulara a fost emisă în urma ședinței de lucru cu primarii și secretarii generali ai unităţilor administrativ-teritoriale bihorene, care a avut loc luni, 21 martie, în sistem videoconferință.  

„Existența acestor adăposturi nu a constituit până acum o prioritate pentru autoritățile locale. În contextul actual, avem responsabilitatea de a mări capacitățile de a adăposti populația în caz de forță majoră”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.