Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei a găzduit cea de-a cincea și ultima mobilitate din cadrul Proiectului de parteneriat de schimb interșcolar - Programul Erasmus+ „Creating Rescue Teams – Getting Ready for Natural Disaster”

Ultima mobilitate în cadrul proiectului Erasmu+ „Creating Rescue Teams – Getting Ready for Natural Disaster” desfășurată la colegiul șteian a fost o adevărată reușită.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă conștientizarea elevilor cu privire la ceea ce înseamnă urgenţă, acţiuni de prim-ajutor şi siguranţă în scopul pregătirii acestora pentru dezastre naturale. La această mobilitate au participat 23 de elevi și 8 profesori de la școlile partenere: IPS „P.pi Grimaldi”, Italia; Zeliha Tuncer Anadolu Imam Hatip Lisesi, Turcia; Zespol Szkol Informatycznych M. Lach, J.Stepnik sp.j., Polonia; Agrupamento de Escolas D. Sancho I., Portugalia, în activitățile desfășurate fiind implicați și elevi de la Colegiul Național „Avram Iancu”, din echipa de proiect făcând parte directorul Andru Cristian Adrian și profesoarele Briscan Irina, Bara Adela, Coste Diana, Man Anamaria, Popa Daniela Smaranda. Prima zi a început cu ceremonia de deschidere și vizitarea școlii după care elevii au participat la activități de inter-cunoaștere organizate de consilierul școlar Bar Andreea. După prânz a avut loc o întâlnire cu autoritățile orașului Ștei, la sediul primăriei. Ultima activitate a constat în prezentarea de către elevi a țărilor, orașelor și a școlilor din care provin, iar a doua zi a fost rezervată unei excursii în Oradea unde s-a vizitat: Muzeul Cetății Oradea, Biserica cu Lună, Sinagoga Neologă Sion, Casa Darvas La Roche precum și zona pietonală din centrul orașului. Prima parte a celei de-a treia zile s-a petrecut la sediul Stației de pompieri Ștei, unde elevii au avut ocazia să observe modul de acțiune și să testeze echipamentele pompierilor și a echipajului SMURD. La întoarcerea la școală elevii au participat la un workshop cu tema „Dezastre naturale în Europa”, iar apoi, la un city rally, care a avut ca scop găsirea componentelor unei truse de prim ajutor. A patra zi a început prin vizitarea unei unități de procesare a plantelor medicinale din localitatea Poienii de Jos, apoi a Peșterii Urșilor, ultima activitate a zilei fiind reprezentată de o demonstrație practică a Serviciului Judeţean Salvamont Salvaspeo Bihor. În ultima zi a mobilității, elevii de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei au pregătit o prezentare despre dezastrele naturale din România și din zona Ștei, prezentare care a fost urmată de un workshop cu tema „Rezerve/provizii în caz de dezastre naturale”. Un punct deosebit a fost și momentul artistic la care s-au alăturat și elevii și profesorii din țările partenere. În ultima seară petrecută în Ștei, a fost organizată o cină festivă, în cadrul căreia elevilor și profesorilor le-au fost înmânate certificatele de participare la activitățile de învățare din cadrul acestei mobilități.