Ştei - O aşezare cochetă aflată la poalele Apusenilor
Oraşul Ştei, situat la poalele Munţilor Apuseni şi pe malul drept al Crişului Negru, este străbătut de DN76, care leagă Oradea de Deva, şi de E79. Prima atestare documentară a localităţii Ştei datează de acum 504 ani, transformarea sa în oraş fiind pecetluită în data de 10 ianuarie 1956. Doi ani mai târziu, i se schimbă numele în oraş dr. Petru Groza, vechiul nume fiind recăpătat abia în anul 1996.
Astăzi, suprafaţa construită a oraşului este de peste 125 hectare, sunt 15.000 metri liniari de străzi, 2.000 m liniari conducte de canalizare, 25.000 m linii electrice, 31.000 m liniari conducte apă potabilă, 17 ha zone şi spaţii verzi, 14 ha reţea stradală, 60 ha zonă industrială şi depozite, 12 ha gospodărie comunală, 4 ha linii căi ferate. În total, oraşul dispune de 496 de imobile (blocuri şi case particulare) şi 3.047 locuinţe. Oraşul este condus de Consiliul Local format din 15 consilieri (6 PD, 5 PNL, 2 PRM, unul PC şi unul independent), primarul Ioan Lucaciu şi viceprimarul Mihai Harn. Aşezământul are 8.648 locuitori, majoritatea populaţiei fiind de confesiune ortodoxă, dar aici convieţuiesc şi romano-catolici, greco-catolici, penticostali, baptişti şi reformaţi. Cât priveşte lăcaşurile de cult, în Ştei au fost construite două biserici ortodoxe, din care una sfinţită anul trecut, de zilele oraşului, două penticostale, una baptistă, două greco-catolice (una fiind în construcţie), una romano-catolică şi una aparţinând martorilor lui Iehova. Educaţia celor peste 2.000 de elevi din oraşul Ştei este asigurată în Şcoala cu clasele I-VIII "Miron Pompiliu" şi în cele două licee din localitate, Colegiul Naţional "Avram Iancu" şi Grupul Şcolar "Unirea". De asemenea, oraşul are şi o casă de cultură spaţioasă, care poartă numele poetului şi folclorostului născut în satul Ştei, Miron Pompiliu. De sănătatea populaţiei au grijă angajaţii centrului de sănătate, aici fiind asigurate serviciile de urgenţă, interne, pediatrie, precum şi alte investigaţii medicale. Pe lângă acest centru, în oraş funcţionează unul dintre cele mai mari spitale de neuropsihiatrie din ţară, la care se adaugă opt cabinete medicale de familie, un serviciu de ambulanţă, patru cabinete stomatologice şi câte unul de medicina muncii, ecografie şi roentgen.
Locul II pe judeţ din punct de vedere economic
Mediul economic din oraşul Ştei s-a dezvoltat de la an la an, astfel că, potrivit primarului Ioan Lucaciu, la sfârşitul anului trecut, urbea pe care acesta o gospodăreşte ocupa locul doi în judeţ în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Prin aşezare, infrastructură şi administraţie, oraşul oferă agenţilor economici o serie de oportunităţi în deschiderea şi derularea unor afaceri. Astfel, Şteiul este situat la 80 km de Oradea, beneficiind de acces rutier şi căi ferate, are terenuri disponibile pentru investiţii, dispune de o infrastructură în continuă îmbunătăţire şi extindere (drumuri de acces, reţea electrică, reţea de apă potabilă, comunicaţie telefon şi internet etc), de forţă de muncă locală tânără şi bine pregătită. De asemenea, conducerea administraţiei publice locale se arată deschisă la orice iniţiativă economică privată. De-a lungul timpului, aici şi-au deschis afaceri agenţi economici din diverse domenii de activitate: industria minieră, construcţii de maşini, confecţii metalice, industria alimentară, industria textilă, alimentaţie publică, panificaţie, comerţ, servicii hoteliere, editură şi tipografie, prelucrarea lemnului, consultanţă, transport şi servicii bancare. Localitatea are o piaţă agro-alimentară modernă, a cărei construcţie a fost finalizată în urmă cu câţiva ani, tradiţionalele zile de târg fiind marţea şi vinerea. Cea mai recentă investiţie realizată de Primăria Ştei la piaţă este reabilitarea halei de lactate, aflată în momentul de faţă la stadiul montării ferestrelor şi a uşilor. Această lucrare a costat 45.000 lei, bani proveniţi, în totalitate, de la bugetul local.
2006 - un an cu multe investiţii
Primarul oraşului Ştei susţine că anul 2006 a fost foarte bun din punct de vedere al investiţiilor realizate, mai ales că bugetul avut la dispoziţie a fost de două ori mai mare decât în anul precedent. Astfel, dacă bugetul final pentru anul 2005 s-a ridicat la suma de 8.768.200 lei, sumă comparabilă cu cea aprobată de Consiliul Local Ştei la începutul anului 2006 (8.675.200 lei), până la sfârşitul anului trecut, bugetul local al urbei a ajuns la 15.997.850 lei. Diferenţa dintre cele două bugete provine din sumele alocate de Consiliul Judeţean Bihor, din subvenţiile de la bugetul de stat, precum şi din fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului. Alocările suplimentare au fost destinaţi învăţământului, sănătăţii, culturii, sportului, dar şi investiţiilor. Administraţia publică locală a încasat, anul trecut, 1.566.534 lei din taxe şi impozite, majoritatea acestora, 928.208 lei, provenind de la persoanele juridice. Printre investiţiile realizate în anul 2006 în oraşul Ştei se numără lucrările de modernizare la Grupul Şcolar "Unirea", constând în acoperirea clădirii internatului, înlocuirea tâmplăriei şi reparaţii interioare. Valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la 275.000 lei, proveniţi din fondul de rezervă al Guvernului şi de la bugetul local. De asemenea, au fost efectuate lucrări de reparaţii, zugrăveli şi vopsitorii la faţadă, precum şi reparaţii la acoperişul Şcolii cu clasele I-VIII "Miron Pompiliu", care au costat 300.000 lei din fondul de rezervă al Guvernului. Nu a fost uitat nici Colegiul Naţional "Avram Iancu", unde au fost înlocuite tâmplăriile şi au fost zugrăvite interioarele, lucrările costând 350.000 lei. Pentru reparaţiile capitale la Grădiniţa cu program prelungit din Ştei, care au constat în înlocuirea tâmplăriei, reparaţii la acoperiş şi zugrăveli interioare, s-au alocat 100.000 lei, tot din fondul de rezervă al Guvernului. Totodată, atât creşa, cât şi grădiniţa au primit fonduri pentru schimbarea, în totalitate, a paturilor şi a lenjeriei folosite până acum. În ceea ce priveşte cultele religioase, acestora le-au fost alocate atât pachete cu cadouri pentru copiii credincioşilor, cât şi sume de bani. "Toate bisericile din Ştei au primit, la sfârşitul anului, câte 50-100 de pachete, în funcţie de solicitări, şi câte 2.500-3.000 lei pentru a-şi rezolva problemele administrative. Biserica ortodoxă a primit mai mulţi bani, 130.000 lei, pentru lucrări de amenajare exterioare, iar biserica greco-catolică 5.000 lei", a precizat primarul Ioan Lucaciu.
Un amplu program de modernizare a străzilor
Tot la capitolul investiţii poate fi bifată amenajarea Centrului de zi "Carisma", lucrările vizând executarea unui acoperiş tip şarpantă, înlocuirea tâmplăriei şi alte reparaţii curente, totul constând 485.700 lei, banii provenind de la Ministerul Muncii. În anul 2006, de la bugetul local au fost alocate fonduri pentru reparaţii capitale la Centrul de sănătate (27.000 lei), introducerea instalaţiilor de încălzire la farmacie şi laborator (25.000 lei), dotarea blocurilor turn cu hidrofor (19.000 lei), amenajarea staţiei de alimentare cu apă (32.000 lei) şi reabilitarea casei de cultură (50.000 lei). Totodată, Consiliul Local Ştei a decis să-şi majoreze capitalul social la SC Solceta (120.000 lei) şi să cumpere acţiuni la SC Gaz Bihor (6.000 lei). Reabilitarea străzii Salcâmilor a fost realizată anul trecut tot din sume provenite de la bugetul local, în acest sens fiind alocaţi 40.000 lei. Având în vedere însă că oraşul a primit de la Guvern o sumă considerabilă de bani în a doua jumătate a anului, şi alte străzi au intrat în program de modernizare. Este vorba despre străzile Garofiţei, Trandafirilor, Andrei Mureşanu, George Enescu, Bisericii, Independenţei, Nicolae Iorga şi cartierul Petrileni. Valoarea lucrărilor efectuate în cazul acestora s-a ridicat la 1.700.000 lei. De asemenea, au fost plombate două treimi din străzile din oraş. Nu a fost uitată nici clădirea Primăriei din Ştei, unde au fost realizate reparaţii capitale în valoare de 362.500 lei, care au vizat înlocuirea acoperişului, a ferestrelor, precum şi reparaţii la tencuielile la faţada posterioară. Un proiect preconizat a se finaliza în acest an este modernizarea şi extinderea staţiei de epurare, care va costa 413.500 lei, fondurie fiind asigurate atât de la bugetul local, cât mai ales de la fondul pentru mediu. Cu toate că lucrările sunt în derulare, primăria Ştei aşteaptă şi finalizarea studiului de fezabilitate întocmit de USAID, privind alimentarea cu apă, canalizarea şi staţia de epurare. Banii pentru acest proiect ar trebui să provină, în proporţie de 80% de la Banca Mondială, 10% de la Consiliul Judeţean şi 10% de la Consiliul Local, demararea lucrărilor fiind preconizată pentru acest an.
Puşi pe fapte mari
Pentru acest an, administraţia publică a oraşului Ştei şi-a propus să realizeze un amplu program de investiţii care să cuprindă Centrul de zi "Carisma", lucrări de asfaltare a străzilor, modernizare şi extindere a pieţei agro-alimentare, extinderea canalizării menajere la Spitalul de Neuropsihiatrie, semaforizarea centrului oraşului, amenajarea parcării de la piaţă, împrejmuirea şcolii şi a grădiniţei, amenajarea unei parcări lângă noua biserică ortodoxă, înfiinţarea unui centru multifuncţional, amenajarea casei memoriale "Miron Pompiliu", extinderea cimitirului şi construcţia unei capele. Tot în 2007, primarul a anunţat că vor continua demersurile pentru obţinerea terenului pe care va fi construit un bloc de locuinţe pentru tineret cu 36 de apartamente şi va fi efectuat un nou foraj, cel mai probabil în toamnă, pentru găsirea sursei de apă geotermală. Mai mult, în primăvara acestui an se estimează că reţeaua de gaz va ajunge şi în urbea de pe malul Crişului Negru. "Şteiul este un oraş în plină relansare administrativă, în concordanţă cu dezvoltarea economică. Vrem ca oraşul nostru să devină un loc în care să-ţi placă să vii şi a doua oară", a declarat primarul Ioan Lucaciu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.