La Chișinău, capitala Republicii Moldova se va deschide în curând o bibliotecă cu carte românească care se va numi ,,Biblioteca Oradea.”

Nu demult am primit o scrisoare emoționantă de la fratele meu special, academicianul Mihai Cimpoi. Distinsul academician Mihai Cimpoi continuă proiectul G. Călinescu Perpessicius - Vianu într-un moment în care marele Eminescu este blamat de detractori înverșunați fără argumente, academicianul fiind cel mai mare eminescolog al momentului. Domnia sa îmi aduce aminte de poetul ființei naționale care, în opera sa, rostește fundamental spiritualitatea românească. Mihai Cimpoi, cum îl caracterizează academicianul E. Simion, are figura și semnele comportamentale ale unui răzeș din epoca lui Ștefan cel Mare. Puternic, voinic cu vorba domoală vine din spațiul sadovenian, parcă s-a hrănit toată viața cu rădăcini de stejar. Se ține de cuvânt fiind omul faptelor.

Fratele nostru, academicianul Mihai Cimpoi, în scrisoarea adresată, remarcă faptul că grupul de intelectuali de la Vatra Românească Bihor organizează manifesații de suflet, întâlniri cu oameni de cultură basarabeni, adună cărți pentru donații și pentru o eventuală ,,Bibliotecă Oradea”, la Chișinău, scriu articole în Săptămânalul Scriitorilor „Literatura și Arta”, editează volume, pun la cale reprezentații artistice, călătoresc în spațiul basarabean, fac fapte de apostolat. Scrisoarea m-a emoționat, vibrând sufletește la tot ce se întâmplă în spațiul mioritic basarabean, mereu sub semnul terorii istoriei, având ca model pe marele patriot ardelean Onisifor Ghibu, care a trimis cărți, a înființat școli, publicații (Ardealul), a trimis învățători, a dezvoltat mișcarea culturală de amploare, a contribuit decisiv la unirea Basarabiei cu România.

Așadar în urma acestei frumoase scrisori am trecut la fapte. Am publicat imediat un apel călduros către bihoreni, apel publicat de tânărul redactor șef de la cotidianul CRIŞANA, Daniel Man căruia îi mulțumesc pe această cale. După apelul publicat au început să sune telefoanele din partea bihorenilor generoși, care aud plânsul neamului de dincolo de Prut. Au contribuit decisiv la acest proiect de interes național, Cărți pentru Republica Moldova, o serie de personalități și instituții din județul Bihor.

Cele mai multe cărți de peste 1.000 de volume au adunat ANCMRR „General Traian Moșoiu”, filiala Bihor prin grija domnului gn.bg.(r) conf. univ. doctor Creț Vasile și a secretarului executiv loc. col.(r). dipl. ec. Tudor Alexandru Costel, Prefectura Județului Bihor, prin grija domnului prefect Ioan Mihaiu.

O prezență constantă în donarea de cărți este Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna”, director Musca Florina, profesor Ienei David Laura și profesor Elena Pavel, Școala Gimnazială „Avram Iancu” reprezentată de director prof. dr. Gheorghina Bârlădeanu și Liceul de Arte, director prof. Bondor Mihaela și prof. Bunica Valeria. În  cadrul unor  proiecte educaționale precum ,,Pod de cărţi peste Prut în anul Centenarului”, Punţi către fraţii de dincolo de Prut” și ,,Limba maternă - floare eternă”, au adunat aproape 2.000 de cărți pe care le-au trimis în Republica Moldova prin bunăvoinţa Primăriei Oradea, reprezentată de dl viceprimar Birta Florin, care a asigurat transportul cărţilor la destinaţie. Pe această cale, transmitem calde mulţumiri şi Primăriei Oradea pentru implicare.

Au  participat la proiect Biblioteca Județeană cu sprijinul stimatei doamne prof. Ligia Mureșan, 400 de cărți, Biblioteca Universității Oradea, director Ujoc Florica, 300 cărți, scriitor Măduța Sabina, 150 de cărți. Un număr însemnat de cărți pentru înființarea bibliotecii au mai donat: familia gen.lt. Lazăr Cârjan, col. Tătar Ioan, col. Rus Vid, familia Teodor David, familia Ioan Chivari, familia prof. Doina Bunea, distinsul manager al Mișcării culturale din Bihor, ing. Lucian Silaghi, familia prof. universitar doctor Sorin Curilă, Asociația Femeilor Ortodoxe Bihor prin Viorica Cherteș, președinta de onoare al Ascociației Femeilor din Bihor, Miorița Săteanu, și alte persoane.

Cărțile trimise de noi îi vor ajuta pe românii dincolo de Prut să cunoască mai bine limba noastră strămoșească, tinerii vor crește români și pe vecie vor rămâne români. Vor avea în suflet simțirea sfântă românească. Personalitățile de mai sus au participat la proiectul ,,Cărți pentru Republica Moldova”, pentru că noi știm de suferința românilor de dincolo de Prut, simțim speranța lor de a veni acasă, le auzim gândurile îndreptate spre spiritualitatea românească, dar mai ales îi avem pe frații noștri de dincolo de Prut în sufletul nostru. Prin acțiunile noastre de suflet, prin ajutorul pe care îl va da Guvernul României Republicii Moldova, dușmanii românismului se vor prăbuși sub tristețea unei înfrângeri rușinoase.

La 31 august, de ziua limbii române dorim să fim la Chișinău unde vom participa la sesiunea solemnă a Academiei de Științe din Republica Moldova care sărbătorește limba noastră cea română, iar la 1 septembrie dorim să inaugurăm „Biblioteca Oradea”. Dragi români din Basarabia, venim la voi să vă aducem bucurie spre vindecarea rănilor de care ați pătimit până acum din ziua în care o parte a Moldovei lui Ștefan cel Mare a fost luată din vechea tulpină! Așteptăm, cu încredere să intrați pe calea cea dreaptă spre România toți fiii aceleași patrii. Cu înțelepciune și răbdare vom putea îndeplinii visele noastre, aducând Basarabia noastră măreață la patria mamă, România. Doamne ajută!

Profesor Teodor DAVID - Senator al mișcării unioniste Sfatul Țării 2 din Republica Moldova