În anul 2018, în care aniversăm un secol de la constituirea României Mari, Parohia Subpiatra a organizat multiple activități culturale, educaționale și comemorative, cu participarea unor invitați și a tinerilor din localitate.

Activitățile au debutat în data de 24 ianuarie, cu proiectul catehetic „Mica Unire- bază a Marii Uniri”, susținut în colaborare cu Școala Gimnazială nr. 1 Hotar, unde învață elevii din localitatea Subpiatră. Având ca motto „Unitatea națională fă-o în inimi și de la sine se va scrie pe steag” (Nicolae Iorga), în perioada 1 august-8 septembrie, Parohia Subpiatra a găzduit a șaptea ediție a Școlii de vară, care s-a încheiat printr-un concurs parohial cu tema: „Tatăl nostru - rugăciunea unității creștine”.

În după-amiaza zilei de 14 octombrie, la invitația Primăriei și Consiliului Local Țețchea, de Ziua Recunoștinței, copiii și tinerii din Parohia Subpiatră au susținut, la Căminul Cultural din Țețchea, un recital de cântări creștin-ortodoxe și patriotice.

Activitățile au culminat la 1 Decembrie - Ziua Națională a României, când, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Tedeum, copiii și tinerii, îmbrăcați în costume populare, au intonat imnul national și au interpretat cântece patriotice: Doamne, nu uita de noi, A sosit ziua dreptății, Treceți, batalioane române, Carpații. Preotul paroh a susținut cateheza Contribuția Bisericii la înfăptuirea Marii Uniri și a oferit credincioșilor Foaia parohială a Parohiei Subpiatră: Centenarul Marii Uniri - un popas de comemorare și recunoștință.

Bucuria evenimentului a fost sporită de prezența unui grup de copii din Sibiu, care, uniți prin rugăciune și cântare cu tinerii din Subpiatra, au mulțumit lui Dumnezeu pentru darul unității naționale. La final, s-a cântat Rugăciunea Domnească și colinde tradiționale locale: Colinda oii, Corinda vânătorului, Noi umblăm a colinda. Cei prezenți au primit stegulețe reprezentând drapelul national, cruciulițe, iconițe și o gustare ca semn al comuniunii frățești.

Pr. Lucian CRIŞAN