În prezența presei și a multor curioși, vineri 27 aprilie, s-a deschis Via Ferata Montana la Șuncuiuș, după cele două trasee de via ferata de la Vadu Crișului, realizate de Salvamont Bihor și Casio Montana în calitate de parteneri.

Această nouă via ferata din Șuncuiuș reprezintă un prim element din viitorul parc de aventură „Montana Land Șuncuiuș” ce urmează a fi realizat. Via Ferata Șuncuiuș s-a deschis pentru amatori începând de sâmbătă, 28 aprilie. Pentru a se evita vandalizări ca cea de la Vadu Crișului, obiectivul este supravegheat video permanent. Pentru acces și rezervări sunt disponibile numerele de telefon 0747/446.656 sau 0745/656.535. Este recomandat accesul cu ghid din partea din partea clubului sau a altor ghizi de la cluburi/firme de specialitate. Accesul individual cu echipament propriu (fără ghid de la club) se poate face în baza unor sponsorizări. Sumele colectate vor fi folosite pentru întreținerea traseului și dezvoltarea parcului de aventură cu trasee de tiroliană, trasee de via ferata pentru copii, trasee de alpinism, bungee - jumping etc. Accesul se poate face în grupuri de maxim 5 persoane o dată. Ghidul grupului va oferi participanților instructaj complet, echipament specific și asistență pe întreaga perioadă a parcurgerii traseului de via ferata.

Clubul Casio Montana a luat fiinţă în jurul nucleului de speologie de la întreprinderea Înfrățirea. Dintre membrii de atunci îi menționăm pe Dorel Borodan, Pauta Adrian, Pauta Eugenia (Gina), Kokeș Ioan, Pantiș Ferenț (Pufi), Letea Mircea, Kovacs Laszlo, Cosma Adrian, Benedek Tamaș (Tomi), Marius Vecan, Iuhas Robert, Csabi Eger, Sabău Ioan, (Jony), Miheș Dorel etc. În anul 1984 acest grup a înfiinţat clubul şi tot în acel an începe pitonarea marilor surplombe din Pereți Mari de la Vad, acțiunea finalizându-se în anul 1987, traseele fiind omologate în anul 1989. În perioada 1985 - 1987 s-a ținut cinci ediții de școală speo - alpina (3 ediții de vară și 2 de iarnă). Mentorul acestei școli a fost regretatul Niculae Baticu, de care se leagă puternice amintiri. Între 1984 și 2004 au fost organizate 20 de ediții ale Alpiniadei de la Vadu Crișului/Șuncuiuș. Dintre membrii de atunci îi menţionăm pe Sedevi Imbre, Pauta Raluca, Lascu Sebastian, Rădulescu Cătălin, Szabo Maria, Solosi Ștefan. Clubul a mai organizat (și susținut financiar - inclusiv prin alpinism industrial) expediții în Europa, Asia, America de Sud, urmând ca în acest an să adauge și Africa, precum și escaladă în multe țări din Europa. Îi remarcăm aici pe: Pauta Adrian, Pinter Iștvan, Lukacs Liviu, Kovacs Laszlo Benedek Tamaș, Pauta Eugenia, Vida Gyorgi, Mosoiu Răzvan, Mândraș Valentin, Sebastian Lascu.