A devenit o tradiţie ca la începutul lunii august platoul Glăvoiu din zona Padiş să fie gazda taberei Medical Adventure School in Holiday (MASH), destinată în principal studenţilor medicinişti. Programul a fost iniţiat în anul 2001, ca urmare a unui parteneriat mai amplu între organizaţiile, serviciile şi instituţiile implicate în salvarea în situaţii speciale. Scopul taberei este pregătirea pentru intervenţii speciale a tinerilor studenţi şi medici, în principal, dar şi a tuturor celor care vor să fie un sprijin real pentru serviciile de salvare. În cadrul acestui proiect au loc stagii de prim ajutor, traumatologie, intervenţii în caz de dezastre, search and rescue, tehnica speologiei alpine, orientare montană, deontologie montană, utilizarea tehnologiilor moderne în situaţiile de salvare. În premieră pentru tabăra MASH, anul acesta, un elicopter din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie a ajuns în zona Padiş, echipajul de la bord efectuând, alături de salvamontiştii şi specialiştii în urgenţe bihoreni, un exerciţiu de salvare aeriană.

O săptămână de... "antrenamente"
Aproximativ 80 de tineri participă, începând din 5 august şi până miercuri, 12 august, la cea de-a 14-a ediţie a taberei MASH, pe platoul Glăvoiu din zona Padiş. Proiectul taberei a fost iniţiat în anul 2001, de către un grup de tineri studenţi la Facultatea de Medicină din Oradea. Dacă la prima ediţie a taberei numărul participanţilor ajungea undeva în jurul cifrei de 20, în 2009 acesta s-a ridicat la 80, în timp ce numărul doritorilor a fost de peste 200. Organizatorii taberei au reuşit timp de opt ani să dezvolte atât spiritul de echipă, coeziunea şi coerenţa echipelor de intervenţie implicate, cât şi iniţierea tinerilor, viitori profesionişti, în acest domeniu al activităţilor de salvare. Cazarea fiecărui participant se face la cort, indiferent de condiţiile meteo, mâncarea este pregătită la comun, de către reprezentanţii Green Team, iar spălatul se face la duşuri improvizate, cu apă încălzită la soare. Pentru organizarea evenimenului, anual îşi dau mâna mai multe instituţii care au de-a face cu salvările de vieţi omeneşti, implicit cu situaţiile de urgenţă: Serviciul de Asistenţă în Situaţii Speciale SARTISS, Universitatea din Oradea, Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Oradea, SMURD, Salvamont Bihor, Consiliul Naţional de Resuscitare şi S.N. Crucea Roşie. Anul acesta, organizatorii au fost sprijiniţi financiar de mai multe firme private, sponsorii MASH 2009 fiind: Hannah, Renault, Discovery, Medimpact, Novetro şi Inotec Cluj, transportul studenţilor fiind asigurat de OTL.

Studenţii, iniţiaţi în intervenţiile speciale

Organizatorii le-au pregătit tinerilor un program zilnic care cuprinde cursuri, drumeţii şi aplicaţii practice. Chiar dacă în primele zile condiţiile meteo au fost mai puţin favorabile, temperaturile destul de scăzute şi ploaia nu i-au împiedicat pe participanţi să urmeze programul stabilit de organizatori. Echipaţi corespunzător zonelor de munte, cu bocanci, pelerine şi rucsacuri în spate, studenţii au urmat traseele turistice, au participat la cursuri şi la stagiile de pregătire, nelipsind nici distracţia sau tradiţionalul foc de tabără. "Am ales să desfăşurăm tabăra MASH în zona Padiş tocmai datorită condiţiilor de aici. Electricitatea şi apa curentă sunt lucruri fără de care este greu de imaginat că cineva poate supravieţui în zilele noastre. Aici participanţii au parte de aşa ceva. Şi condiţiile meteo îi ajută pe viitorii medici să vadă ce pot sau cum ar trebui să se descurce în situaţii similare. Medicina de urgenţă şi managementul dezastrelor înseamnă resurse limitate. De aceea, studenţii vor învăţa, spre exemplu, cum să imobilizeze o fractură dacă nu au la dispoziţe atele", a precizat dr. Mihai Botea, unul dintre organizatorii taberei. Cursurile, susţinute de mai mulţi medici: dr. Hadrian Borcea, dr. Mihai Botea, dr. Mircea Galu, dr. Tiberiu Tudor şi Lucian Nistor, director tehnic Salvamont Bihor, au abordat diferite teme, printre care: traumatologie, hipotermie, resuscitare, proceduri de mobilizare improvizată a pacientului traumatizat etc. Salvamontiştii bihoreni, aflaţi şi anul acesta în mijlocul tinerilor, şi-au adus, de asemenea, contribuţia la instruirea studenţilor. "Încercăm să îi familiarizăm cu tehnicile de intervenţie montană, rapel, tiroliană, căţărare. De asemenea, participanţii vor urma câteva trasee turistice din arealul Padiş", a subliniat directorul tehnic al Salvamont, Lucian Nistor. Eforturile organizatorilor şi ale lectorilor prezenţi an de an la tabăra MASH încep deja să fie răsplătite, mai mulţi studenţi iniţiaţi în cadrul primelor ediţii ale programului devenind medici în cadrul unităţilor de primire a urgenţelor din ţară, pregătiţi să intervină inclusiv în situaţii speciale, să urce pe munte sau să coboare în subteran pentru salvarea victimelor.

Exerciţiu de salvare aeriană, în premieră

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale taberei MASH de anul acesta a fost exerciţiul de salvare aeriană efectuat de salvamontiştii şi medicii bihoreni alături de un echipaj din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie. Elicopterul, cu opt specialişti la bord, a ajuns în zona Padiş vineri, exerciţiul desfăşurându-se ieri. "Este pentru prima dată când particip la o misiune cu echipa Salvamont Bihor şi sper să colaborăm de acum încolo. Potrivit scenariului exerciţiului, elicopterul Inspectoratul General de Aviaţie a fost solicitat de salvamontişti pentru evacuarea a doi turişti accidentaţi, dintr-o zonă greu accesibilă", a declarat căpitanul comandor Puiu Ştefan, comandantul aeronavei. După antrenamentul care a avut loc sâmbătă, ieri, salvamontiştii, medicii şi salvatorii aerieni au desfăşurat exerciţiul. "Victimele", dintre care una rănită grav, au fost evacuate din abrupt în siguranţă şi au fost transportate la spital, cu ajutorul elicopterului. În timpul exerciţiului, aparatul de zbor a stat "la punct fix", fără să aterizeze propriu-zis, coborârea salvatorilor şi recuperarea victimelor realizându-se cu ajutorul troliului. "În fiecare an încercăm să aducem ceva în plus. În această zonă, comunicarea cu aviaţia este destul de limitată. Din acest motiv încercăm să stabilim nişte puncte de aterizare, iar adevăratul succes va fi dacă vom reuşi să organizăm şi puncte de formare a salvatorilor", a precizat dr. Hadrian Borcea, coordonatorul SMURD Bihor, unul dintre organizatorii MASH, adăugând că echipajul Unităţii Speciale de Aviaţie va cartografia zilele acestea zona Padiş. Exerciţiul de ieri a avut drept scop şi antrenarea salvatorilor, dar şi formarea unei echipe pregătită să acţioneze la nevoie pentru salvarea vieţilor omeneşti, inclusiv pe calea aerului.

În afara cursurilor, a stagiilor tehnice şi a exerciţiilor desfăşurate, organizatorii taberei MASH au fost solicitaţi să intervină, zilele acestea, şi în câteva situaţii reale. O turistă din Cehia, rănită, a primit primul ajutor şi a fost transportată la spital după ce s-a accidentat, în timp ce un alt tânăr, de 16 ani, care a căzut cu un autoturism de teren într-o râpă, a fost ajutat de medicii şi salvamontiştii bihoreni. Sâmbătă, o altă femeie a intrat în Cetăţile Ponorului, pe sectorul de peşteră, care nu este marcat. Turista a alunecat şi a căzut, suferind o fractură de tibie. Salvamontişii au evacuat victima şi, după mai bine de patru ore, au predat-o în siguranţă echipajului SMURD Ştei.