Timp de o zi, Stâna de Vale a devenit centru spiritual al Ţării Beiuşului
Anual, ziua de 29 august este sărbătorită prin slujbe religioase de credincioşii ortodocşi la Mănăstirea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Stâna de Vale. Vin aici pentru rugăciune şi hrană duhovnicească pelerini din satele învecinate, dar şi din localitaţi mai îndepărtate, pentru ca împreună să aducă slava lui Dumnezeu şi a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel în cinstea cărora este închinată biserica nouă a mănăstirii.
În dimineaţa zilei de 29 iunie, pe drumul plin de serpentine care duce din Beiuş spre Stâna de Vale, urcau sute de pelerini, unii pe jos, alţii cu autocarele sau cu maşinile proprii, spre a sărbători hramul Mănăstirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. În interiorul mănăstirii de la Stâna de Vale există două Altare, unul închinat sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena - în biserica mică, şi unul închinat Sfinţilor Petru şi Pavel - în biserica mare. Dimineaţa s-a citit în bisericuţă acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi celelalte slujbe religioase după rânduielile tipiconale mănăstireşti, iar în jurul orei 10.00 a început Sfânta Liturghie, care s-a oficiat în aer liber, în faţa bisericii construite în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. La slujba Liturghiei a participat un sobor de 11 preoţi, avându-l în mijlocul lor pe preotul Ioan Balint, protopopul Beiuşului. La sfârşitul Liturghiei s-a făcut sfinţirea apei, spre binecuvântarea apelor şi izvoarelor din zonă. În încheiere, au rostit cuvânt de învăţătură protopopul Beiuşului, preotul Ioan Balint, şi stareţul schitului ortodox Huta, ieromonahul Eftimie Mitra. Stareţul mănăstirii din Stâna de Vale, protosinghelul Macarie Feraru, e pe cât de aspru în cele duhovniceşti, pe atât de cald faţă de pelerinii trecuţi prin mănăstire. Stând de vorbă cu sfinţia sa am rămas plăcut impresionaţi de dragostea şi ospitalitatea cu care primeşte pe fiecare. În cuvântul de încheiere, i-a îndemnat pe cei prezenţi să nu se lase ademeniţi de vicleniile celui rău. "În fiecare casă există probleme. Oricât de mari ar fi problemele, să nu apelăm la magie. Magia nu e de două feluri, neagră sau albă. Nu există magie de la Dumnezeu, ci doar de la diavol. La necazuri să-L căutăm pe Dumnezeu."
La final, stareţul Macarie i-a invitat pe toţi credincioşii prezenţi la o agapă frăţească în curtea mănăstirii. De asemenea, le-a recomandat ca, pentru o mai bună organizare, cei care vor să se spovedească aici să vină înainte cu o zi, astfel încât în timpul Liturghiei preoţii să poată participa la slujbă. Mulţi dintre pelerini au venit aici cu preoţii din parohiile lor. Stând de vorbă cu unul dintre cei veniţi cu autocarul, acesta ne-a relatat: "Mai demult, nu ţineam această sărbătoare, deoarece era trecută în calendar cu cruce neagră, aşa era atunci regimul. Azi a fost foarte frumos. Am rămas plăcut impresionat de evlavia oamenilor, de felul în care s-a săvârşit Sfânta Liturghie. Mulţi s-au spovedit şi s-au împărtăşit, alţii s-au rugat în biserica mică, fiecare a simţit că se întăreşte sufleteşte. Toţi ne-am simţit azi mai aproape de Dumnezeu."
Comentarii
Nu există nici un comentariu.