De 25 de ani, în cinstea martirilor şi mărturisitorilor morţi în temniţele comuniste, tinerii pornesc, în fiecare an, într-un pelerinaj, pe jos, lung de 165 de km.

Și-n acest an, în perioada 22 august - 1 septembrie, se desfășoară pelerinajul de la Șimleu Silvaniei spre Sighetu Marmației, moderat de preoții Florian Gui și Mihai Fechetă, cu binecuvântarea Preasfințitului Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Pelerinajul se află la cea de-a XXV-a ediție, prima fiind organizată în anul 2000, și traversează teritoriul cele două eparhii greco-catolice, cea de Oradea și cea de Maramureș.

„Șimleu Silvaniei a fost locul unde, de-a lungul timpului, numeroși pelerini de diverse naționalități, vârste și confesiuni s-au adunat pentru a oferi efortul de a parcurge peste 160 de km pe jos, Domnului.

Acest eveniment se desfășoară anual, iar anul acesta, la cea de-a XXV-a ediție sunt înscriși zeci de pelerini cu vârste între 9 și 79 de ani, care se vor bucura de o frumoasă experiență sub egida Motto-ului: „Aduceți-vă aminte de mai marii voștri...și urmați-le credința” (cf. Evrei 13, 7)”, transmite Biroul de Presă EGCO.

Ca în edițiile precedente, cei care pornesc la drum vor avea câteva scopuri care definesc pelerinajul: rugăciune, jertfă, cinstirea martirilor și o provocare pentru „tine(ri)”. De asemenea, pelerinii vor transmite un salut și o încurajare comunităților parohiale pe care le vor traversa.

De-a lungul pelerinajului, pelerinii vor învăța să se roage împreună, să participe la Sfânta Liturghie și la Sfintele Taine, să renunțe la dorințele și la confortul personal, cu scopul de a încerca zilnic să descopere diferitele dimensiuni spirituale ale înaintașilor, modele de oameni fermi și de credință. Pe întreg parcursul pelerinajului, se va celebra Sfânta Liturghie. În mod special, în data de 29 august, Sfânta Liturghie se va celebra în Memorialul Durerii de la Sighet, unde, în fiecare an, participă și foști deținuți.

Scopul pelerinajului este comemorarea martirilor care au murit sau au îndurat tortură şi batjocură în închisorile comuniste, printre care se numără și Iuliu Maniu, victimă a dictaturii roșii, decedat în închisoarea din Sighet, alături de patru episcopi greco-catolici, canonici și mulți demnitari. Când a murit, pe data de 5 februarie 1953, comandantul închisorii a anunțat la Bucureşti decesul lui Maniu, spunând doar atât: „S-a stins lumina în celula 3”.