Tradiții culturale pe valea Crișului Repede - Spectacol concurs
Eveniment deosebit, în weekend, în Vadu Crișului. Duminică a avut loc ediția a VIII-a al Festivalului „Tradiții culturale pe valea Crișului Repede - Din vatra satului”. Din acest an, festivalul a devenit concurs regional, cu participarea școlilor din Bihor, Cluj, Sălaj și Arad.
Manifestarea a avut loc la Căminul Cultural, într-o sală frumos împodobită cu piese ornamentale din bogata și frumoasa zestre țărănească, cu covoare viu colorate și șterguri meșteșugite în război.
Concurenții la ediția din acest an s-au putut înscrie la cinci secțiuni: I. Soliști vocali, II. Solisti instrumentiști, III. Grupuri vocale, IV. Obiceiuri populare și V. Dans popular. Prestația copiilor a fost evaluată de un juriu de specialitate compus din prof. Carmen-Corina Dume – inspector de specialitate, Olimpiu Florin Mălai – directorul Colegiului din Vadu Crisului, prof. Otilia Haragoș Seghedi – interpretă de muzică populară, originară din Birtin, profesorii Adrian Miclăuș și Vandici Florina Mititean. La eveniment a participat și Horia Abrudan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Festivalul-Concurs „Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede – Din vatra satului”, aflat la ediția a VIII-a, a avut ca scop cunoașterea particularităților folclorului zonal, regional și național, stimularea interesului pentru această sferă de activitate, descoperirea, susținerea și promovarea tinerelor talente care să ducă mai departe tradițiile folclorice specifice zonei. Manifestarea a fost o oportunitate prin care elevii din școlile participante au luat contact direct cu valorile culturale locale.
Dupa deschiderea evenimentului de către Olimpiu Florin Mălai, cei prezenți au fost salutați de Dorel Cosma, primarul comunei de pe valea Crișului Repede, care i-a înmânat o cupă Otiliei Haragoș Seghedi, prezentă la toate acțiunile organizate de comună și de școală.
În cadrul evenimentului, primii au urcat pe scena soliștii vocali. La categoria „liceu” cei prezenți au putut-o aplauda pe Patricia Petri, elevă în clasa a IX-a la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și pe Ionela Viorela Simea, elevă în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Hida, Sălaj.
La categoria „gimnaziu” au urcat pe scenă Tania Tamas (Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad), Alesia Alpărean (Școala Gimnazială Nr.1 „Alexandru Roman”, Aușeu), Darius Covaci (Școala Gimnazială Nr.1 „Alexandru Roman”, Aleșd) și Petricia Andreea Horga (Școala Gimnazială nr.1, Butani) .
La secțiunea „Soliști instrumentiști”, categoria „gimnazial” au prezentat un program deosebit Florinel Covaci și Darius Covaci, de la Școala Gimnazială Nr.1 „Alexandru Roman”, Aușeu.
La secțiunea „Grupuri vocale”, categoria „învățământ primar” au urcat pe scenă „Zestrea Borodană” (Liceul Teoretic „Gabriel Țepelea”, Borod), elevii de la Școala Gimnazială nr.1 Bulz și Ansamblul Folcloric Moșuț din Vadu Crișului. La categoria „învățământ gimnazial” au prezentat programe „Crăișorii Iancului” (Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Beliș, Cluj) și tinerii de la Școala Gimnazială „Octavian Goga”, Ciucea, Cluj.
La categoria „învățământ liceal”, au urcat pe scenă elevii de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.
La secțiunea „Obiceiuri populare”, categoria „învățământ primar și gimnazial” cei prezenți au putut aplauda elevii de la Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Ciucea, Școala Gimnazială Nr.1, Butani și ansamblul „Codrenii Bihorului” (Școala Gimnazială Nr. 1, Roșia). La categoria „învățământ liceal” au urcat pe scenă elevii Liceului Tehnologic Nr.1 din Șuncuiuș.
La secțiunea „dans popular” au prezentat un program deosebit elevii Colegiului Tehnic Nr.1 din Vadu Crișului.
După spectacol, a avut loc premierea cu diplome și cupe a tuturor participanților ediției a VIII-a a festivalului.
Evenimentul a fost organizat de Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, în parteneriat cu Asociația Culturală „Moșuț”, Primăria și Consiliul Local Vadu Crișului.
I.H.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.