Asociaţia „Episcop Nicolae Popoviciu'' şi Parohia Băiţa, în colaborare cu Primăria oraşului Nucet, va organiza, în Duminica Rusaliilor, 8 iunie, Ziua localităţii Băiţa, ediţia a II-a, şi întâlnirea fiilor satului, în care se vor derula mai multe evenimente speciale, într-o zi cu adevărat înălţătoare.

Programul acestei zile deosebite pentru locuitorii acestei localităţi, şi nu numai, va debuta, între orele 9.30-13.00, cu Utrenia şi Sf. Liturghie în sobor la Biserica din Băiţa cu Hramul „Pogorârea Sfântului Duh". Vor urma Tradiţii şi Obiceiuri de Rusalii, precum şi întâlnirea cu fiii satului. De la ora 13.30, pe scena special amenajată în curtea Centrului Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Băiţa, va avea loc un bogat program cultural - artistic în care îşi vor da concursul: Ansamblul ,,Zestrea Buduresii'', Florin Ionaş ,,Generalul'' şi formaţia, Diana Selagea, Ionuţ Langa, Gabriela Nistor, Claudia Ionaş, Sânziana Toader, Florica Bradu, Dani şi Anca, Elena Şerb, Gemenele, Anca Pantea, Alexandra Chira, Şherby din Ştei, Daggu - project by Germany, precum şi corul cadrelor militare în rezervă şi în retragere ,,General Moşoiu". Programul va fi prezentat de Mihaela Tatu, organizatorii rezervându-vă însă şi alte surprize plăcute. Pe parcursul acestei săptămâni, preotul paroh Nicolae Bura, preşedintele Asociaţiei de Asistenţă Socială  ,,Episcop Nicolae Popoviciu", împreună cu psihologul Camelia Goarnă şi colectivul care munceşte la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Băiţa, implicaţi în organizarea Zilei localităţii Băiţa şi întâlnirea cu fiii satului, au fost angrenaţi în pregătiri intense, fiecare detaliu fiind bine pus la punct.

,,Ţinând seama că localitatea Băiţa, de sub poalele Bihorului şi de pogorâre a Sfântului Duh, are o atestare documentară şi spirituală încă din anul 1270 (în domeniul mineritului), în care Sfântul Duh se pogoară în mod deosebit peste biserica cu acelaşi hram al Sfintelor Rusalii, dorim să repetăm, şi mai mult să depăşim realizările primei ediţii.  În acest sens, doresc să invit nu numai pe cei care sunt legaţi sufleteşte de vatra satului, ci pe toţi cei care vor să petreacă clipe de adevărată sărbătoare, de înălţare spirituală şi culturală. Asociaţia noastră va oferi tuturor participanţilor, în mod gratuit, tradiţionalele sarmale româneşti, precum şi un bograci, la o agapă frăţească", a afirmat pentru Crişana, preotul paroh, Nicolae Bura.

Va fi amenajat, pentru cei mici, un parc de distracţii, tinerii putându-se distra la o discotecă în aer liber, iar la miezul  nopţii cerul va fi ,,invadat'' de un foc de artificii.