La sfârșitul săptămânii trecute, Agenția de Management a Destinației Bihor a organizat trei evenimente, din care două au fost dedicate publicului larg, iar a treia a fost o tabără foto internațională, organizată în parteneriat cu clubul foto Varadinum.

Descoperă Pădurea Craiului

Sâmbătă, 4 august, AMD Bihor a organizat două evenimente dedicate promovării destinației Pădurea Craiului. Pentru iubitorii pedalatului s-a organizat o tură de biciclete în comuna Roșia, iar cei care au dorit să participe la un eveniment mai comod, au avut ocazia să descopere câteva obiective turistice din Pădurea Craiului cu autocarul. În cadrul excursiei de o zi, s-au vizitat biserica de lemn de la Gheghie, peștera Unguru Mare de la Șuncuiuș, păstrăvăria Hanul Brătcuței, Peștera Meziad și biserica reformată gotică (sec. XIV-XV) din Remetea. De această dată, pe lângă orădeni și bihoreni au participat și patru turiști sosiți din București în Băile Felix.

Cei care nu au putut participa la excursia cu autocarul, trebuie să știe că astfel de excursii în Pădurea Craiului se vor mai organiza în data de 18 august, respectiv 1 și 15 septembrie 2018. În acest weekend, mai exact în 11 august, AMD organizează evenimentul denumit descoperă Munții Bihorului, fiind vorba tot de o excursie de o zi în arealul turistic Boga-Padiș, iar în 25 august, respectiv în 8 și 22 septembrie, se vor organiza excursii în Valea Ierului și al Barcăului, unde vizitatorii vor putea să participe la culesul strugurilor. Detalii privind excursiile și cum se pot face înscrieri se găsesc pe pagina de facebook Discover Bihor, sub meniul evenimente.

 

Bihorul pe bicicletă - Roșia

Ediția a X-a a evenimentului „Redescoperă Bihorul pe bicicletă” a adunat peste 80 de participanțI, de toate vârstele, atrași de locurile pitorești ale comunei Roșia sau de dorința de a descoperi plaiurile bihorene, în zone mai puțin umblate. Printre cei prezenți s-au numărat și câțiva turiști din Marea Britanie, care petrec un sejur în această zonă și au beneficiat de eveniment pentru a descoperi frumusețile ascunse printre dealuri și poteci mai puțin umblate.

Plecarea s-a făcut din cătunul Runcuri, dintr-o zonă care a oferit participanților o primă perspectivă a locurilor de poveste... După o urcare susținută, participanții au poposit pentru micul dejun la „Traditional Casa Experience”. Masa în mijlocul naturii, produsele locale gătite cu drag de gazde și peisajele care înconjoară acest loc, au contribuit la energizarea participanților pentru traseul care urma.

La finalul micului dejun, Răzvan Dumbrava (Agenția de Management al Destinației Bihor) a făcut o informare asupra traseului și a prezentat conceptul de destinație de ecoturism povestind despre eforturile care se depun de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor pentru atestarea destinației Pădurea Craiului în acest sens. De asemenea, a fost prezent și Andrei Acs, președintele CAPDD Bihor - Filiala Pădurea Craiului (administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede - Pădurea Craiului), care a povestit despre ariile naturale protejate din zonă, precum și despre speciile și habitatele care sunt protejate la nivel național și european în această destinație.

 

Un traseu pitoresc

Încet încet, grupul s-a mișcat și a început parcurgerea celor aproape 15 km, pe dealurile roșiene. Traseul i-a purtat pe bicicliști, cu urcușuri și coborâri spre Stanul Foncii, un loc în care se află unul dintre cele mai adânci avene din România. A urmat o urcare abrupta, ajungând într-o poiană superbă unde pe timpul verii își duce traiul o familie din Roșia... Tanti Lucreția a îndrumat lumea către fântână și a scos pe masă ce avea la îndemână, amintind astfel de legendara ospitalitate românească.

Traseul a continuat pe dealuri, prin Ciungi, și mai departe, spre dealul Farcului. Imaginile superbe oferite de natură au încântat bicicliștii, făcându-i poate să uite puțin câte puțin de dificultatea urcărilor sau de căldura de august. Oricum, vremea s-a arătat îngăduitoare în această porțiune de traseu, soarele ascunzându-se din când în când după nori, palele de vânt răcorind atmosfera.

După aproape trei ore în care traseul a fost mai mult în urcare, participanții au avut parte de o coborâre lungă și de peisaje impresionante, având o privire de ansamblu asupra cătunelor împrăștiate din comuna Roșia.

S-a coborât în cătunul Ponița, și a urmat parcurgerea pe șosea a traseului spre Peștera cu Cristale. Datorită căldurii excesive, a efortului depus și a faptului că nu toată lumea avea haine de schimb, doar câțiva dintre participanții care își propuseseră acest lucru au vizitat Peștera cu Cristale din mina Farcu.

 

Produse locale și bună dispoziție

Traseul a fost unul dificil și grupul eterogen. Astfel, doar o parte dintre participanți a continuat pe biciclete spre păstrăvăria Șoimuș, ceilalți recuperând mașinile.

Siropurile cu apă rece și păstrăvul cu mămăliguță, locul superb și liniștit precum și ospitalitatea gazdelor de aici au încheiat cum se cuvine o zi plină.

Efortul depus a fost compensat de experiențele de poveste ale zonelor parcurse și cu siguranță cel puțin o parte dintre participanți vor reveni în zonă pentru a revedea locurile sau pentru noi experiențe.

Este foarte important că s-a putut prezenta publicului o parte superbă a destinației Pădurea Craiului, cei interesați fiind invitați să parcurgă și alte trasee propuse care vor fi disponibile pentru download în curând pe www.padureacraiului.ro, secțiunea cicloturism.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor și a beneficiat de susținerea Primăriei Comunei Roșia și de sprijinul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și a gazdelor de la Traditional Casa Experience, Pastravaria Soimus și Pensiunea Roșia.