Căminul Cultural din Briheni a găzduit sâmbătă, 29 septembrie, „Festivalul plăcintelor”, ediția a II-a. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor și Primăria comunei Lunca.

 

Momentele artistice au fost susținute de: Ansamblul folcloric „Codrenii Bihorului” din Roșia, Ansamblul folcloric „Dansatorii din Botean” din Botean, Ansamblul folcloric „Trei sate, trei surori” din Săcădat, Taraful „Dor Bihorean” din Beiuș, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe” din Beiuș, precum și de soliștii Daniela Rada, Vlad Ștef, Adriana Știube, Surorile Tomele și rapsodul Teodor Dăscăleanu.

În comuna Lunca și cu precădere în Briheni, există o tradiție, o istorie a ceea ce înseamnă prepararea plăcintei. La această ediție a festivalului au fost pregătite plăcinte specifice zonei, cum ar fi: Colești, Șuștiu, Ursești, Briheni etc. De asemenea, au fost prezentate următoarele feluri de plăcinte: plăcintă tradițională din zonă (întorsură cu brânză de vacă, oaie, capră, cu cartofi, cu dovleac, cu varză, cu mere etc); vărzar cu spanac, cu diferite verdețuri ceapă, mărar etc; plăcintă cu carne, șuncă; plăcintă în tigaie; langoș; plăcintă în diferite forme și conținut diferit. În plus, în cadrul manifestării, au avut loc demonstrații de pregătire a plăcintei la fața locului, precum și un atelier de fierărie și decorațiuni. De altfel, în Briheni sunt păstrate meserii tradiţionale, cum este fierăritul cu foale, cu ajutorul căruia sunt confecţionate potcoave şi unelte agricole.