Între 24 şi 28 august, Primăria comunei Lugaşu de Jos, în parteneriat cu Asociaţia „Viitorul Regiunii Crişurilor”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor şi cu Şcoala Gimnazială „Ovidiu Drimba” Lugaşu de Jos, reia organizarea evenimentului intitulat „Târgul Corvinilor - Târgul de 500 de Ani".

 

Târgul a fost organizat pentru prima dată din ordinul regal al lui Matei Corvin în 1470, iar prima dovadă scrisă a acestuia datează din 1475.

În timpul Corvinilor, era o tradiţie ca anumite localităţi să devină târguri sau să aibă dreptul de a organiza târguri. Acestea erau organizate prin ordin regal, aşa cum Hunedoara devine târg (= oppidum) al fierului, metal pe care pădurenii îl valorificau pentru alte produse, având valoare de monedă. Tot în vremea lui Matei Corvin, Clujul primea dreptul de a organiza două târguri anuale. Localităţile unde aveau loc târgurile au devenit adevărate centre regionale pentru producţia şi schimbul de mărfuri. Iniţial, acest târg era organizat între localităţile Urvind, Lugaşu de Jos, Ţeţchea şi Telechiu, pe malul Crişului Repede, într-o zonă unde se putea traversa râul pe jos. Este interesant faptul că târgul era organizat pe ambele părţi ale Crişului Repede, o parte era destinat animalelor, iar cealaltă, obiectelor de uz casnic şi gospodăresc. Datorită construirii barajului de acumulare Lugaşu de Jos, organizarea târgului pe vechea locaţie nu a mai fost posibilă, de aceea s-a decis să fie organizat la câteva sute de metri de vechea locaţie, între oraşul Aleşd şi Lugaşu de Jos, pe lângă drumul naţional DN1- E60.

La eveniment sunt invitaţi sute de meşteri populari, colecţionari de antichităţi şi alţi comercianţi. „Obiectivul nostru petru următorii ani este ca acest eveniment să aibă rezonanţa târgului de la Negreni. Contextul este unul foarte favorabil, deoarece începând din acest an oraşul Aleşd a renunţat la organizarea Târgului de Vară, care avea loc tot în ultimul weekend din luna august. Cu siguranţă, va fi un eveniment care va aduce un plus de valoare turismului bihorean”, ne-a declarat primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente.

 

Invitaţi unul şi unul

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 28 august, ora 17.00, urmată, între orele 17.00 - 19.00, de programul Radio „Târgul Corvinilor - Târgul de 500 de ani”, urmând ca, de la ora 19.00, pe scenă să urce cunoscuţii interpreţi Traian şi Valeria Ilea, iar de la ora 20.00, Jessie Baneş.

Vineri, de la ora 14.00, are loc o întâlnire ecumenicală şi muzică religioasă (coruri, formaţii), după care, între orele 16.00 - 20.00, se va derula un program dedicat copiilor care include un spectacol al celor mici pe scenă, teatru de copii în aer liber şi un spectacol cu magicieni. De la ora 20.00, timp de o oră, vor evolua membrii Exclusive Dance, iar de la ora 21.00, formaţia Select. Ziua de sâmbătă începe cu Radio „Târgul Corvinilor - târgul de 500 de ani” Live, orele 14.00 - 17.00, după care sunt programate concerte Vegas band, Alessio, Elena Ionescu ex. Mandinga, iar de la ora 22.00, pe participanţi îi aşteaptă o seară de foc cu demonstrațiile de luptă ale gladiatorilor de la Deus Vult Oradea. De la ora 23.00, începe o discotecă în aer liber. Duminică, 27 august, de la ora 13.30, va avea loc o paradă a portului, urmată, la ora 14.00, de discursul oficialităţilor, tradiţii şi obiceiuri populare, după care, de la ora 16.30, încep concertele, pe scenă urmând să evolueze Mohacsi Brigitta, Ionel Ban şi Formaţia (ora 17.30), Ansamblul „Crişana” (ora 19.00), Like Chocolate (ora 20.00), Alex Velea (ora 21.00). Seara de duminică se va încheia cu un spectaculos foc de artificii, programat la ora 22.00. În ultima zi a evenimentului, luni, 28 august, va avea loc un târg de animale.