Proiectul „Oameni pentru muncă”, al cărui beneficiar este Filiala Bihor a Asociației Comunelor din România (ACoR), a fost lansat joi, 9 februarie.

 

Cu o valoare de peste 2,56 milioane de lei, proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa Prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, Operațiune compozită OS 3.1, 3.4 – Îmbunătățirea nivelului de competențe profesionale și creșterea gradului de ocupare a șomerilor și persoanelor inactive în corelare cu nevoile pieței muncii.

După cum preciza Ioan Șora, primarul comunei Pomezeu și președintele filialei județene a ACoR, proiectul va fi implementat până la finele acestui an și va avea ca rezultat calificarea a 210 persoane, în diverse meserii: cititor de contoare de apă, gaz sau energie electrică, ajutor de bucătar, ospătar, operator CNC sau lucrător comercial.

„Practic, ne adresăm formării profesionale, să luăm din partea de șomeri cât putem mai mult, din partea neocupațională și din alte persoane care vor să-și dezvolte activitatea și în alte domenii”, mai declara Ioan Șora.

Mai multe detalii despre derularea proiectului „Oameni pentru muncă” ne-a oferit Silviu Ispas, managerul acestuia. Acesta a precizat că, la persoanele selecționate vor urma cursuri de calificare autorizate, în urma cărora vor primi certificate de calificare din partea Ministerului Educației și a Ministerului Muncii și a Solidarității Sociale, documente recunoscute atât în țară, cât și la nivel european. Silviu Ispas mai anunța că, în perioada cursurilor, celor 210 membri ai grupului-țintă le va fi asigurată câte o masă caldă zilnic, iar la finalul pregătirii vor primi indemnizații proporționale cu numărul orelor de curs la care au participat. Mai mult, proiectul prevede și activarea unui serviciu de mediere, care îi va ajuta pe cursanți să se integreze pe piața muncii, unul dintre obiectivele proiectului fiind identificarea de locuri de muncă pentru o parte dintre aceștia.

Cât privește selecția pentru formarea grupului-țintă, aceasta se va face pe parcursul a zece evenimente organizate, cu ajutorul personalului ACoR Bihor, în localități special alese, astfel încât să ofere șanse egale tuturor celor interesați de această oportunitate de reconversie profesională. Ținând cont că recrutarea participanților începe chiar din această săptămână, echipa de proiectului „Oameni pentru muncă” va posta informații suplimentare pe site-ul Filialei Bihor a Asociației Comunelor din România.