Fundația Comunitară Oradea a inaugurat luni, 14 octombrie, în incinta Crișul Shopping Center, primul spațiu pentru comunitate din Oradea: COMUNITECA. Până la ora 20.00, porțile au fost deschise pentru cei care au dorit să afle mai multe despre activitățile și programele care se vor derula începând din luna noiembrie.

„Dacă majoritatea creează servicii pe care mai apoi încearcă să le promoveze, Fundaţia Comunitară Oradea a procedat invers. A creat proiecte, a demarat acţiuni, a închegat o comunitate şi acum răspunde unei nevoi”, a spus preşedintele executiv al FCO, Cătălin Popa. Aşa s-a născut Comuniteca sau „locul în care se întâlnesc cei care vor să schimbe lumea”.  „E un loc pentru cei care cred că implicarea activă și dedicarea pot face diferența. Acest centru comunitar este mai mult decât un spațiu, este inițiativă”, a explicat şi Claudia Abrudan, directorul executiv al fundaţiei.

Comuniteca Atelier se află în Crișul Shopping Center, la etajul 1, și va găzdui 19 ateliere gratuite pentru copii, tineri și seniori: Coder Dojo, artă, științe, teatru în limba română și maghiară, biologie, caligrafie, photoshop, creație vestimentară, meteorologie, ecologie, fotografie, educație rutieră etc. Pe parcursul Zilei Porţilor Deschise, înscrierile s-au putut face la faţa locului, iar de astăzi formularele de înscriere sunt disponibile on-line. Activităţile vor începe cu acele ateliere pentru care există cele mai multe cereri. Spaţiul este disponibil atât în timpul zilei, pentru activităţi organizate cu şcoala, cât şi după-amiaza, până la ora 19.00, pentru ateliere susţinute de specialişti în domeniu, majoritatea acceptând să-şi ofere serviciile pro bono. „Aceste programe au fost gândite în aşa fel încât să vină în sprijinul copiilor care nu-şi permit să participe la activităţi extracurriculare, şi ne-am dori să fie susţinute de cei care au posibilitate financiară”, a mai spus Cătălin Popa. Concret, toate atelierele sunt gratuite, dar dacă există oameni care vor să doneze bani, sunt bineveniţi. „Acoperirea cheltuileilor de gestionare a spațiului și a materialelor necesare desfășurării atelierelor și programelor va fi făcută din donații și sponsorizări. Căutăm 20 de companii care să susțină activitățile Comuniteca cu 2500 euro /an astfel încât să putem continua să oferim acces gratuit celor care vor participa la activitățile noastre”, a completat Claudia Abrudan.

Comuniteca&Co, spațiul aflat la etajul 2, în incinta Crișul Shopping Center, este împărțit în spațiu de co-working, laborator IT și imprimare 3D, și o sală de ședințe. Aici vor fi găzduite activitățile tinerilor din programul Youth Community, întâlnirile membrilor viitorului Club de Seniori al FCO, activități ale ONG-urilor, grupurilor de inițiativă și persoanelor care doresc să desfășoare proiecte pentru comunitate. De asemenea, accesul în spațiul de co-working este gratuit pentru  toți acționarii FCO care susțin programele cu o donație recurentă de 100 lei /lună.

Spațiul Comuniteca a fost amenajat și dotat cu sprijinul financiar substanțial al companiei Vernicolor, al companiilor RER Vest și Bugatti by Astor Mueller și al partenerilor Blackboard, Media Bank, Mobila Dalin, Duval Furniture, Dunca Construct, Policolor și Webilke Pro. Activitățile din Comuniteca vor fi gratuite.