Copiii de azi doresc să devină medici, ingineri, astronauți, fotbaliști etc. Claudiu Rad din Vadu Crișului vrea să devină doar… bucătar șef!

 

Pasiunea pentru bucătărie nu cunoaște limite, iar Claudiu a demonstrat-o din plin. Iubește gătitul atât de mult încât s-a apucat de această activitate undeva la vârsta de 13 ani. „Părinții mei lucrau până seara târziu, tata - zidar, mama - muncitoare, iar eu, după școală, eram acasă doar cu fratele meu și bunica bolnavă”, spune elevul din clasa XI–a la Colegiul Tehnic din localitate, profil economic. „De atunci am început să pregătesc mâncăruri și, în timp, gastronomia a devenit o pasiune. Pe când colegii și prietenii mei mergeau în weekend în excursii sau discoteci, eu umblam să fur „meseria” de la bucătari cu experiență. De la 15 ani, în fiecare sâmbătă dimineața mă trezeam la ora 4.00 și, cu primul tren, plecam la Oradea, unde căutam cele mai selecte restaurante ca să învăț meseria de la cei mai buni bucătari. Erau zile când dormeam prin bucătărie sau în sala de așteptare din gară. Lucram pe gratis, dar mi-a plăcut pentru că am început să deprind din ce în ce mai mult meseria. Seara mă întorceam acasă cu trenul de 19.30 sau cu autostopul”, a menţionat Claudiu. Nu demult l-am văzut la un show culinar - Chefi la cuţite. Printre cele 4.200 de persoane selecționate la un trial, început în noiembrie 2016, a făcut parte și Ionuț. Calamar umplut cu piept de pui, creveți, cremă de mazăre, piure de sfeclă, gulie cu șofran și crocant de vânătă a gătit la preselecția de la Timișoara. Este greu și de scris, dar de pregătit. Piept de rață aromatizat cu piper roșu, piure de cartofi cu parmezan, crocant de jambon, baby morcov sote, vișine aromatizate și sos de zmeură cu ghimbir a pregătit Ionuț la prima probă din București. La a doua probă, în care doar 120 s-au întrecut în rapiditate, execuție și eficiență la pregătit salate, chefii l-au ales și pe Clau, cum îl alintă prietenii, între cei 60. „Puștiul acesta este o senzație”, au exclamat cei trei chefi după probă. „Era o provocare pentru mine”, a declarat Claudiu, adăugând că după terminarea liceului vrea să se specializeze în gastronomie. Unii cred greșit că gastronomia este doar arta de a găti. Gătitul este doar o mică parte din știința gastronomiei, care studiază diverse componente culturale pe care le cuprinde alimentația și mâncarea în general, ca element de bază. Astfel, ea este relaționată cu Artele frumoase și Științele sociale în termeni de cultură și cu Științele naturale referitor la aparatul digestiv al corpului uman. România găzduiește primul Congres Național de Gastronomie și Vin, între 7 și 8 iunie 2017, la Hanul Gabroveni din București, unde se vor reuni profesioniști și pasionați din domeniu. Pornind de la principiul „suntem ceea ce mâncăm”, evenimentul aduce în dezbatere „Mâncarea românească, între istorie, identitatea actuală și oportunitățile de viitor”.  Suntem ultima țară din Europa fără o identitate culturală asumată și promovată. Poate avem nevoie de asemenea tineri pasionați cum este Claudiu, pentru a putea să promovăm în viitor principii de natură să schimbe felul în care vedem, apreciem și utilizăm tradițiile gastronomice autohtone și din alte țări. Pentru că puțini sunt în țară cei care pe pagina lor de facebook au scris ca motto: „Gastronomia este arta de a folosi hrana pentru a crea fericirea”.