Anul 1859 a adus românilor împlinirea unui vis de secole: Unirea Principatelor Moldova și Țara Românească. Prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei (la 5 ianuarie) și al Munteniei (la 24 ianuarie) s-au pus bazele viitorului stat național unitar român.

 

Dar Unirea de la 1859 a făcut să renască speranțele într-un viitor mai bun și printre românii din Transilvania. În această atmosferă de reînviere a sentimentului național, se cuvine înscrisă și scrisoarea trimisă jurnalului bucureștean „Naționalul”, la 30 martie 1859, de către profesorul Gheorghe Marchișiu de la gimnaziul din Beiuș. Scrisoarea trimisă jurnalului din capitala României prezenta viața grea a românilor bihoreni, procesul de deznaționalizare la care erau supuși prin interdicția folosirii limbii materne și prin lipsirea de drepturi politice. În finalul scrisorii, Gheorghe Marchișiu îi aducea la cunoștință redactorului de la „Naționalul” că s-a încumetat să scrie și o poezie dedicată Unirii. Intitulată „Un glas de peste Carpați”, poezia este o mărturie a patriotismului dascălului vulcanist Gheorghe Marchișiu, dar și a atmosferei unioniste în care se forma tineretul român de la liceul de la Beiuș.

Celebrarea Unirii Principatelor este, prin urmare, firească, la Beiuș, la fel ca în întreaga țară. Miercuri, 24 Ianuarie, festivitatea dedicată aniversării a 159 de ani de la Mica Unire a început la Sala Mare a Primăriei municipiului Beiuș, cu alocuțiunile invitaților și un scurt program artistic ce l-a avut drept cap de afiș pe îndrăgitul interpret de muzică populară Dinu-Iancu Sălăjanu, după care participanții s-au deplasat la Monumentul Martirilor Bihorului - Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș - pentru depunerea de coroane și tradiționala Horă a Unirii. Vorbitorii - senatorul Cornel Popa, deputatul Gavrilă Ghilea, Traian Bodea, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, și primarul Petru Mlendea-Căluș - au evocat momentul, contextul și consecințele Unirii Principatelor, făcând, cu toții, apel la unitatea societății românești, mai ales că 2018 este și anul Centenarului Marii Uniri.