Hipertensiunea arterială (HTA) afecteaza aproape unul din trei adulți la nivel mondial, dar aproape două din trei persoane cu diabet zaharat suferă de HTA sau iau medicație pentru a reduce tensiunea arterială.

Dat fiind faptul că această problemă crește riscul problemelor caridovasculare sau de atac cerebral, se numără printre marii inamici ai persoanelor cu diabet.

 Multe persoane sunt hipertensive ani la rând, fără să știe acest lucru, pentru că nu își controlează tensiunea. HTA poate afecta inima (ducând la infarct miocardic, aritmii, insuficiență cardiacă), vasele de sânge de la nivel cerebral (ducând la accidente vasculare) sau rinichii.

Miercuri, 2 august, în parcarea de lângă Primăria Vadu Crișului cei interesați au beneficiat gratuit de controlul glicemiei și al tensiunii arteriale. Între orele 8.00-12.00, personalul medical - asistenta medicală comunitară și asistenta medicală școlară, angajați ai Primăriei au așteaptat persoanele interesate să le controleze tensiunea și nivelul glicemiei. Păcat că doar 90 de persoane s-au folosit de această posibilitate.

I.H.