Miercuri, 10 iulie, în zi de piaţă, în parcarea de lângă Primăria Vadu Crişului, cei interesați au putut beneficia gratuit de controlul glicemiei și al tensiunii arteriale.

Între orele 8.00–12.00, personalul medical (asistenta medicală comunitară şi asistenta medicală şcolară), angajaţi ai Primăriei, au aşteaptat persoane să le controleze tensiunea şi nivelul glicemiei. Păcat că doar 88 de persoane au trăit cu această posibilitate!

Hipertensiunea arteriala (HTA) afectează aproape unul din trei adulţi la nivel mondial, dar aproape două din trei persoane cu diabet zaharat suferă de HTA sau iau medicaţie pentru a reduce tensiunea arterială. Dat fiind faptul că această problemă creşte riscul problemelor caridovasculare sau de atac cerebral, se numără printre marii inamici ai persoanelor cu diabet.

Multe persoane sunt hipertensive ani la rând, fără să știe acest lucru, pentru că nu îşi controlează tensiunea. HTA poate afecta inima (ducând la infarct miocardic, aritmii, insuficienţă cardiacă), vasele de sânge de la nivel cerebral (ducând la accidente vasculare) sau rinichii.

Ioan HASAS