Vadu Crişului. Prin Programul „Anghel Saligny” - Finanţare pentru modernizarea unui drum comunal
În cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Vadu Crişului, cei 12 consilieri prezenţi au votat Statutul comunei şi au aprobat indicatorii tehnico-economici, cofinanţarea şi participarea la Programul „Anghel Saligny” pentru modernizarea drumului comunal Birtin - Tomnatic.
După luarea de cuvânt a grupurilor de consilieri au fost votate cele şapte proiecte de hotărâre propuse pe ordinea de zi. La primul punct, iniţiat de către primar, s-a rectificat bugetul comunei pentru anul 2021. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1088/2021, din Fondul de rezervă al Guvernului i s-a alocat comunei Vadu Crişului suma de 350.000 lei. Suma a fost repartizată astfel: reabilitare uliţa Iovului şi Studiul de Fezabilitate pentru prelungirea DC 176 - 176.000 lei; Protecţia mediului - 100.000 lei; Cultură, recreere şi religie - 30.000 lei; Autorităţi ecexutive - 35.000 lei. Viceprimarul Ioan Hasas a prezentat Statutul comunei, apoi proiectul privind indicatorii tehnico-economici, cofinanţarea şi participarea la Programul Național de Investiţii „Anghel Saligny” pentru obiectivul: „Modernizare drum comunal DC176 Birtin - Tomnatic KM 7+467,99 - KM 11+961,47”.
Valoarea totală a lucrărilor, dupa devizul general, va fi 11.761.138,90 lei cu TVA, din care de la bugetul de stat finanţarea ar fi 11.333.318,43 lei şi din bugetul local 427.820,47 lei. În continuare, consilierii au aprobat decontarea cheltuielilor pentru naveta cadrelor didactice din unităţile de învăţământ de la nivelul comunei pe luna septembrie (1.546 lei), iar prin vot secret s-au desemnat reprezentanţii Consiliului Local în Consiliul de Administraţie al Colegiului Tehnic nr.1 Vadu Crişului. În urma votului, cei trei reprezentanţi vor fi Pop Ioan, Pop Leontin şi Hasas Ioan. „Având în vedere adresa nr.61074 din data de 11.10.2021 a DGASPC Bihor, prin care se propune un acord de parteneriat în vederea furnizării de servicii de abilitare/reabilitare (terapii specifice) pentru copiii cu dizabilităţi din comună pe anul 2022, am iniţiat acest proiect de hotărâre”, a prezentat următorul punct viceprimarul, care a continuat: „Serviciile de recuperare vor fi furnizate de către Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Oradea din cadrul DGASPC Bihor, situat în Oradea, str. Traian Lalescu, nr. 3, jud. Bihor, copiilor încadraţi într-un grad de handicap, în baza certificatului emis de către Comisia pentru Protecţia Copilului. Terapiile de care va beneficia copilul sunt cele prevăzute în planul de abilitare/reabilitare aprobat de către Comisia pentru Protecţia Copilului Bihor şi constau în: kinetoterapie, hidroterapie, masaj, logopedie, terapie psiho-motrică, terapii prin învăţare (terapie cognitivă şi terapie educaţională), terapii de expresie (artterapie, meloterapie), consiliere psihologică, stimulare cognitiv-senzorială, ludoterapie, activităţi de recreere şi socializare, părinţii fiind obligaţi să asigure transportul copiilor la Oradea”, a explicat viceprimarul şi a propus ca acordul în cazul comunei să fie semnată pentru patru beneficiari, copii cu dizabilităţi, încadraţi într-un grad de handicap din comuna Vadu Crişului. Contractul prevede ca Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor se obligă să suporte 50% din costul mediu lunar de 4.612 lei/beneficiar, aprobat de către Consiliul Județean Bihor pentru serviciile de recuperare furnizate copilului cu dizabilităţi din familie de pe raza localității, respectiv 2.306 lei/beneficiar/lună, iar Unitatea Administrativ Teritorială Vadu Crişului se obligă să suporte restul de 50%. La ultimul punct de pe ordinea de zi, iniţiat de catre Bica Ioan, s-a votat elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea depunerii unui proiect în cadrul „Programului privind creșterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public”, finanţat de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.