Localitatea italiană Altopanio della Vigolana a organizat, la sfârşitul lunii trecute, primul eveniment în cadrul proiectului European Picnic 2018, cu participarea unor localităţi din 18 ţări europene. Din România au participat delegaţii din comunele Vadu Crişului şi Auşeu, în frunte cu primarii şi viceprimarii localităţilor, precum şi un grup din comuna Culciu, din judeţul Satu Mare.

În perioada 22-24 iunie, în localitatea Altopiano della Vigolana şi-au dat întâlnire, pe lângă gazde, peste 180 de persoane, reprezentanţi ai comunelor din 18 ţări europene, de la Germania, prin Cehia, până în Croaţia. Proiectul a avut trei axe: una culturală, în care formaţii din localităţile participante şi-au prezentat câte un program artistic; una gastronomică, sâmbătă fiind organizat un concurs de gătit; conferinţă dedicată  prezentărilor şi dezaterilor pe probleme curente ale comunităţilor din Europa.Vineri după-masă, în localitatea Vigolo Vattaro, a avut loc parada participanţilor pe străzile satului, acompaniată de către formaţia Corpo Musicale San Giorgo, apoi a avut loc deschiderea evenimentului şi un dineu oficial organizat în cinstea invitaţilor. Seara a continuat cu programul artistic oferit de către Grupul Folc din Brezova (Cehia), Harmonic Factory Theilheim (Germania) şi Banda Folk Di Casteloo Tesino din Italia. Sâmbătă dimineaţa, la ora 10.00, echipele s-au pregatit pentru gătit. Comunele bihorene, cu Cosma Dorel, primarul comunei Vadu Crişului, în calitate de master chef, au pregătit sarmale în oale de lut şi tăiţei cu brânză sărată, ei fiind revelaţia concursului, standul român - mâncărurile pregătite, preparatele pentru degustare şi pălinca de Bihor - fiind asaltat de persoanele din celelalte delegaţii participante. La ora 14.00, delegaţiile prezente au urcat pe scenă şi au salutat publicul. În cadrul ediției a VIII-a a proiectului Picnic European, a avut loc dezbaterea „Cartea Albă a viitorului Uniunii Europene”, cu participarea reprezentanților tuturor celor 18 state prezente. Prezentarea fiecarei țări a fost făcută de către reprezentantul desemnat și au fost analizate problemele principale cu care se confruntă comunitățile rurale din Uniunea Europeană. România a fost reprezentată de către Ancuța Șchiop, viceprimarul comunei Aușeu. Pe baza acestor analize a fost completată „Cartea Albă a viitorului Uniunii Europene” cu propuneri și idei de dezvoltare a comunităților rurale din statele membre. Aceasta a fost transmisă conducerii Uniunii de către europarlamentarii Italiei, prezenți la conferință.

Având în vedere faptul că pentru multe dintre țările participante anul 2018 este Anul Centenar, în cadrul proiectului a fost deschisă și expoziţia de fotografie „Europa de ieri și de astăzi”, unde fiecare stat a expus imagini din Primul Război Mondial și din anul 1918, considerat „anul națiunilor”, perioada în care majoritatea statelor prezente au pus bazele statului modern. S-a văzut astfel că ţările europene au un trecut clădit pe aceleași evenimente și principii, un prezent comun în cadrul Uniunii și un viitor pe care, împreună, îl putem construi strălucit. După dezbatere, au avut loc două vizite: la o fabrică de rulmenţi care funcţionează în comuna Altopiano della Vigolana şi la o întreprindere familială care produce şi prelucrează fructe. Seara, membrii delegaţiilor s-au întâlnit la o cină comuna, unde formaţiile artistice şi soliştii vocali prezenţi la eveniment au prezentat câte un program cultural. Comunele bihorene au fost reprezentate de către solista de muzică populară Andreea Suciu, din Auşeu, care a fost aplaudată la scenă deschisă.

Ioan HAŞAŞ