Vârciorogul îşi cinsteşte fiii şi îşi omagiază eroii
În data de 31 iulie 2011, Vârciorogul şi satele aparţinătoare vor îmbrăca straie de sărbătoare cinstindu-şi fiii şi omagiindu-şi eroii. În întâmpinarea acestui dublu eveniment, acum, când am păşit în al 80-lea an de viaţă, îmi permit să prezint câteva coordonate trecute şi prezente ale comunei Vârciorog.
Sute de ani de atestare documentară
Astfel, comuna şi satele ei aparţinătoare au rădăcinile adânc înfipte în istoria neamului românesc, înregistrând o vechime de multe sute de ani de la prima atestare documentară astfel: Fâşca (Fancsika) - anul 1279, Serghiş (Pusessiu Walchalis) - anul 1438 şi Vârciorog (Werkhellew) - anul 1699. Oamenii de aici au suportat cu stoicism vicisitudinile istoriei dar şi-au păstrat cu sfinţenie demnitatea naţională, neamul şi avuţia spirituală moştenită din străbuni. Dacă până în urmă cu 500 de ani aceste localităţi erau în mâna Fiscului Regal, bisericii catolice, a grofilor şi a baronilor cu mulţi „işpani", care-i biciuiau pe bieţii iobagi puşi la trudă pe latifundiile lor, supuşi şi la biruri grele cu plata în produse agricole, prin rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie se proclamă pe lângă altele exproprierea moşiilor şi reforma agrară. De aici se schimbă viaţa valahilor din zonă. Astăzi Vârciorogul cu cele trei sate componente se întinde pe o suprafaţă de 8081 ha teren din care arabil 2430 ha, restul de 6089 ha sunt păşuni şi păduri şi numără 919 gospodării cu 2357 locuitori. Comuna are 3 şcoli în satele aparţinătoare unde învaţă 282 elevi cu clasele I-VIII instruiţi de 31 profesori şi învăţători. În comună mai funcţionează şi 3 grădininţe cu 84 de preşcolari.
Venerabili fii ai satului
Chiar dacă în cei 45 de ani de comunism cetăţenii de aici nu au cunoscut experienţa colectivizării, tăvălugul epocii a zdrobit dreptul de proprietate şi valorile umane. Mă voi referi la câteva cazuri concrete. Avem la Cugir un fâşcan de 97 de ani în persoana lui Nicolae Benea, fost proiectant la fabrica de armament Cugir, care a muncit sub teroarea securităţii comuniste şi pentru vederile sale a cunoscut rigorile închisorilor comuniste. Acesta a îndrumat şi ajutat mulţi fii ai satului de a merge la şcoală. Un alt caz este al preotului satului Dudu Gheorghe, astăzi de 94 de ani la Câmpulung Muscel care a servit satul până în 1949 când a fost izgonit de securitatea comunistă pentru că i-a ajutat pe săteni să cumpere în mod foarte convenabil 400 jugăre de pădure de la un grof evreu, pădure câştigată astăzi prin legile funciare. Va fi o mare onoare pentru sat dacă cei doi nongenari vor participa la comemorarea eroilor din care cu unii din eroi au fost camarazi de luptă.
Omul sfinţeşte locul
Comuna a cunoscut o dezvoltare în timp unde s-au construit obiective noi, sediul primăriei, două biserici ortodoxe în Fâşca şi Vârciorog cu case parohiale, cămine culturale, grădiniţe de copii, dispensar uman, astfel locuitorii s-au racordat la civilizaţia cotidiană, satele dând sute de cadre cu pregătire profesională liceală, postliceală şi universitară ca profesori, ingineri, medici, preoţi şi economişti, mulţi ajungând cadre universitare cu doctorate luate în diferite ramuri, apoi cadre militare cu grade superioare. Odată cu revoluţia din 1989 şi aici au avut loc transformări în conştiinţa oamenilor, care şi-au ales conducători pe măsură tot mai motivaţi pentru a servi interesul colectivităţii. Astfel, din anul 2004 şi până în prezent, Vârciorogul are un primar destoinic în persoana lui Vasile Cociuba care a confirmat zicala care spune că „omul sfinţeşte locul". Obiectivele de investiţii realizate până acum şi în curs de derulare jalonează viitorul celor 3 sate care se vor înscrie pe noi coordonate de civilizaţie şi dezvoltare edilitar gospodărească pentru a răspunde noii provocări privind regionalizarea preconizată de guvernul Românei şi UE.
ing. Albu FLORIAN - fiu al satului Fâşca
Comentarii
Nu există nici un comentariu.