Mai târziu ca în alți ani, datorită vremii potrivnice, cunoscuta familie Stelică și Mariana Pescaru „sosiră” la Ștei, unde, pe perioada verii, vor delecta din nou bihorenii cu inegalabilii pepeni verzi și galbeni din propria producție.

Așadar, se împlinesc 26 de ani de când „pepenarii” vin fără întrerupere la Piața Agroalimentară din Ștei, unde este a doua lor casă pe timp de vară, după afirmația plină de umor a lui Stelică, care a „staționat” doar câteva ore în piață, deoarece a și făcut primul drum retur înspre Vrata pentru a aduce, ca de obicei, produse proaspete. Categoric, locuitorii din Depresiunea Beiușului sunt răsfățați pe timpul verii cu un adevărat desert natural, unul care nu lipsește de pe mesele fidelilor cumpărători. Mariana, care se ocupă de vânzarea delicioșilor pepeni, a explicat întârzierea din acest an „deoarece timpul a fost unul foarte potrivnic, iar la începutul lunii aprilie prima șarjă a înghețat, fiind nevoiți să o înlocuim. Totuși, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit să revenim la Ștei chiar cu câteva zile întârziere”. Iată, din nou, familia Pescaru are „buletin de Ștei” pe perioada lunii lui cuptor, în totalitate, dar și în august, bucurându-și cumpărătorii-prieteni cu aceleași delicioase produse, mult apreciate.

 „Și în acest an, fidelii noștri cumpărători vor avea un larg sortiment de pepeni verzi – pata neagră, sorento, lusitana, romanța – și galbeni, de o calitate excepțională. Mă bucur că am revenit pe aceste meleaguri dragi nouă unde, practic, ne simțim ca acasă. Și când mă gândesc că venim de 26 de ani consecutiv, parcă nici nu îmi vine să cred ce repede au trecut. Normal că au trecut repede, dar mai ales frumos, dacă mă gândesc la faptul că aici avem o sumedenie de prieteni pe care îi respectăm sincer”, a mai afirmat Mariana Pescaru, pe care cumpărătorii ei o alintă, pe bună dreptate, „Regina Lubeniței”.

O familie respectată

Familia Pescaru provine din comuna Vrata, județul Mehedinți, cu o populație de peste 2.000 de locuitori, iar în acest an a cultivat pepene galben și verde pe o suprafață de 5,5 hectare. Familia Pescaru este foarte cunoscută și respectată, dovadă fiind aspectul că Stelică a fost ales, anul trecut, pentru al patrulea mandat consecutiv în funcția de viceprimar al comunei Vrata. În această perioadă Stelică, care și-a luat concediul de odihnă, face naveta Vrata-Ștei pentru o aprovizionare ritmică și de calitate, în timp ce fiul lor, Mihai, împreună cu Mitică, fratele lui Mariana, sunt zilnic în arșița câmpului pentru întreținerea culturii.

Rentabil pentru unii, nu prea pentru alții

Se știe că pe timpul verii piețele sunt „inundate” cu produse specifice sezonului, în care comercianții vor să convingă că, de fapt, ei sunt și adevărații producători, mai ales cei care vând pepeni verzi și galbeni. Din păcate, adevărul este crunt denaturat,  iar dacă luăm în calcul vremea în luna aprilie din zona Olteniei, unde se cultivă cei mai mulți pepeni, ne putem da simplu seama că pepenii apăruți în luna iunie în Depresiune Beiușului la tarabe au o cu totul altă... adresă, iar cei care și-au „întremat” tarabele au rămas pe aceleași locuri cu aceeași marfă. Concurența, dacă ar fi corectă (în care certificatul de producător ar trebui să reflecte clar zona de proveniență), ar fi una benefică pentru cumpărători, care ar putea să aleagă, la preț mai convenabil, produse de calitate. Din păcate, viața pepenarilor este una diferită, deoarece nu toți producătorii, mai ales cei olteni, au posibilitatea de a transporta și vinde personal marfa în piețe. Mulți sunt nevoiți să stea la mâna comercianților care le oferă, de obicei, prețuri jenante per kilogram, iar munca pălmașului este astfel destul de nerentabilă, dar foarte rentabilă pentru adevărații „samsari,” care doar modifică prețul după bunul lor plac, unul în detrimentul oamenilor cinstiți.

Administrația pieței, imparțială

Zilele de târg organizate la Ștei sunt marțea și vinerea, când forfota este în toi  însă și în celelalte zile sunt comercianți care își vând produsele, piața din Ștei fiind foarte renumită în Depresiunea Beiușului, deoarece prețurile sunt accesibile pentru buzunarele fiecăruia.

 „Administrația Pieței Agroalimentare Ștei, împreună cu conducerea Primăriei Ștei, a reușit să asigure în fiecare an condiții cât mai bune comercianților. Pe timpul verii, în special, când apar fructele și legumele de sezon, numărul comercianților crește semnificativ, însă nu am avut probleme, datorită faptului că am fost imparțiali în plasarea locurilor, indiferent de zona din care au sosit vânzătorii, din județ, sau din județele limitrofe, dar și de la mai mare distanță cum ar fi familia Pescaru, din Mehedinți, sau Ionica Petrovici, din Timiș, care vin de peste 25 de ani în piața noastră”, a afirmat, pentru CRIȘANA, Dorel Lucaciu, administratorul pieței din Ștei. Într-adevăr, cei care răspund de bunul mers al locurilor în piața din Ștei sunt foarte atenți la fiecare detaliu, iar în acest an, pentru că piața este un adevărat șantier, locurile obișnuite ale piețarilor au fost modificate. Astfel, pepenarii sunt amplasați chiar lângă calea ferată, la intrarea, într-un fel, în piață, însă acest fapt nu constituie un dezavantaj, deoarece ei sunt foarte cunoscuți în zonă, fiind repede reperați. Categoric, Piața Agroalimentară Ștei va avea, în viitorul apropiat, o altă față, una la standarde europene, deoarece este supusă unui amplu proiect de modernizare, aici derulându-se unul din multiplele proiecte ce prind viață în urbea de la poalele Munților Apuseni.