Orașul de la poalele Munților Apuseni a îmbrăcat straie de sărbătoare pe toată durata săptămânii trecute, 28 august - 3 septembrie, prilejuite de organizarea Zilelor orașului Ștei, ediția a XXII-a.

 

Încă o dată, inițiativa primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, de a organiza Zilele orașului Ștei pe durata unei întregi săptămâni s-a dovedit a fi extrem de inspirată, deoarece prin multiplele activități derulate au fost angrenați mulți locuitori ai urbei, și nu numai, care au „simțit” pe viu o organizare ireproșabilă, în care fiecare amănunt a fost bine pus la punct. Astfel, luni, săptămâna a debutat cu un concurs de pescuit, iar marți peste o sută de copii au participat la un concurs de biciclete și desene pe asfalt, unde la finalul activității viceprimarul orașului Ștei, ec. Marius Cioară, i-a premiat cu diplome, dulciuri și băuturi răcoritoare. Miercuri iubitorii de volei au fost „deasupra fileului”, înfruntându-se într-o competiție de volei old-boys. Joi s-a „lătrat” în mod organizat în cadrul unui concurs canin, ajuns la a II-a ediție. Vineri fotbalul a fost la loc de cinste, deoarece într-un meci de old-boys s-au înfruntat două selecționate ale orașelor Ștei și Salonta. Miercuri, joi și vineri seara cinemagia în aer liber a prezentat (pe scena în aer liber amenajată la Grădinița de copii – Școala Gimnazială mică) trei filme, care s-au bucurat de o masivă audiență. În fiecare seară spectatorii prezenți au fost gratulați, din partea organizatorilor, cu vestita plăcintă cu brânză din Depresiunea Beiușului, dar și cu dulciuri și băuturi răcoritoare.

 

Resfințirea bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”

Un eveniment aparte în viața comunității locale a avut loc vineri, 1 septembrie, când a fost târnosită biserica ortodoxă cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în prezența a numeroși credincioși. Ceremonia religioasă a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, în fruntea unui sobor de preoți din care au făcut parte părintele Marian Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Șteiului și Seghiștei, a preotului arhimandrit Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, a preoților locali Gheorghe Tal, Ioan Zbârcea, Adrian Suciu. Reparațiile la vechea biserică au început în anul 2007, durata lor fiind determinată de faptul că, practic, așa cum afirma părintele Gheorghe Tal, s-a schimbat tot în biserică, acum înfățișarea, dar și utilitățile fiind de cea mai bună calitate. Primarul orașului, Iulian Balaj, i-a înmânat cu acest prilej Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec o plachetă omagială.

 

Flori și jerbe la bustul lui Miron Pompiliu

Organizatorii evenimentelor din viața șteienilor au primit, sâmbătă, la ora 10.30, inivtații în holul Casei de Cultură „Miron Pompiliu”, după care, de la ora 11.00, din cauza unei rafale de ploi puternice, a început, în aceeași locație, ceremonialul religios în cadrul căruia preoții orașului au ținut o slujbă de pomenire a poetului și cărturarului șteian. Ulterior florile și jerbele au fost depuse la bustul lui Miron Pompiliu. Elevii de la CT „Unirea”, CN „Avram Iancu”, Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” și GPP, însoțiți de profesori și conducerile instituțiilor de învățământ, au prezentat un scurt program artistic. Jerbe și flori s-au depus din partea Primăriei și Consiliului Local Ștei, a marilor investitori din zonă - European Food și European Drinks -, a instituțiilor de pe raza raza orașului, a partidelor politice, precum și din partea primăriilor și comunelor învecinate.

 

Ședința Festivă a Consiliului Local

În sala mare a Casei de Cultură a avut loc sâmbătă, de la ora 12.00, Ședința Festivă a Consiliului Local, deschisă de secretarul orașului, care a avut pe ordinea de zi: cuvântul primarului Iulian Balaj; mesajele către invitați, discursul invitaților. Au fost premiate cele nouă cupluri, Gavril și Elisabeta Bugle; Pasc și Maria Purle; Aurel și Floare Groza-Hulber; Dumitru și Elena Sabău; Florian și Silvia Lupaș; Mihai și Elisabeta Elena Stanciu; Ioan și Maria Matei; Ioan și Catița Simedre; Gheorghe și Marioara Tudorache, care și-au sărbătorit „Nunta de aur”. S-a decernat titlul de „Cetățean de onoare al orașului Ștei” unor personalități care au făcut și fac multă cinste urbei bihorene: prof. univ. dr. Octavian Remus Bâc; prof. univ. dr. Nicoară Creț; dr. Adrian Traian Dușe, medic șef secție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea; prof. univ. dr. avocat Nelu Pașcu Balaci (care cu această ocazie a lansat la Ștei cartea cu titlul „Zborul clandestin al unui rus îndrăgostit de la Ștei la Moscova și retur”); referent Marin Văcărelu, director și referent cultural, comuna Drajna. Printre nenumărații invitați care au onorat aceste momente deosebite din viața locuitorilor orașului Ștei, am remarcat prezența primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

 

Muzică și distracție printre picături de ploaie

Muzica de cea mai bună calitate, dar și distracția au fost la ele acasă, în ciuda câtorva rafale de ploi care nu au reușit să alunge din fața scenei iubitorii nenumăratelor ritmuri muzicale prezentate, cât și pe cei din parcul de distracție amenajat în piața agroalimentară. Sâmbătă scena a fost „călcată” conform programului dinainte anunțat, iar prezentatorul Victor Mihalcea s-a întrecut pe sine prin atmosfera întreținută. A ieșit în evidență orădeanca Simona Brișcan, care, prin cântecele de petrecere, ale căror temă,  iubirea, a „căzut” la inima bărbaților şi a cucerit sufletele doamnelor, care s-au simțit răsfățate la cote maxime. De altfel, Simona și-a etalat și calitățile de prezentatoare prin câteva intervenții, în care timbrul vocal și prezența scenică a cucerit auditorul, seara încheindu-se cu Anda Adam în mare vogă. Duminică, pe aceeași scenă, Cornel Borza, localnica Ancuța Pantea, dar și șteianca Corina Szatmari împreună cu „Zbicii” au fost atracția serii, iar Daniela Gyorfi, capul de afiș, a încheiat o seară deosebit de reușită. La ora 23.10 un superb foc de artificii, „pigmentat” pe final cu o altă rafală de ploaie, a anunțat că a luat sfârșit o săptămână plină de evenimente derulate la poalele Munților Apuseni.