Pe toată durata săptămânii trecute, orașul de la poalele Munților Apuseni a purtat straie de sărbătoare, prilejuite de organizarea Zilelor orașului Ștei, ajunse la ediția a XXIII-a. Au fost zile de neuitat, în care alături de șteieni au dorit să fie prezenți mulți invitați, dar și fii ai urbei care lucrează pe alte meleaguri, în special în străinătate, care au profitat de ultimele zile de concediu petrecute alături de cei dragi.

 

Inițiativa primarului orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, de a organiza Zilele orașului Ștei pe durata unei săptămâni întregi s-a dovedit a fi un adevărat succes, deoarece a atras toate categoriile de vârstă, care au fost angrenate în multiplele activități derulate.

Debut în forță

Săptămâna plină de activități a debutat chiar la primele ore ale zilei de luni, când a avut loc concursul de pescuit care a atras, prin mirajul „firului întins”, pescari cu vârste fragede, Sofia Popa și Alexandru Mihuța, ambii de 3 ani, Dominic Popa, 8 ani, Florin Scrofan, 9 ani, Bianca Schmadl, 10 ani, George Scrofan, 12 ani, dar și adulți, printre care i-am remarcat pe Viviana și Marcel Borna, Constantin Mihuța, care, alături de micii pescari, au dat dovadă de multă răbdare, dar mai ales pasiune. Prezenți în mijlocul acestora, Iulian Balaj și Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, i-au premiat pe toți concurenții cu diplome și undițe de pescuit, dar și cu pachete cu dulciuri. Diploma pentru întreaga activitate dedicată acestui sport nobil, pescuitul, a fost decernată post-mortem lui Leonid Aurel Pastor și înmânată soției lui, Florica, prezentă și acum, ca de obicei, de altfel, în mijlocul pescarilor. În cadrul creațiilor artistice, strada Unirii a fost viu colorată de numeroșii participanți la concursul de desene pe asfalt, care au fost premiați de autoritățile locale cu diplome, dar mai ales cu pachete cu dulciuri mult apreciate de toți concurenții, care au fost declarați câștigători. Au urmat trei zile de film, în care caravana filmului românesc s-a bucurat de o prezență masivă de spectatori la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei.

Sportul, la loc de cinste

După-amiaza zilei de vineri a fost dedicată sportului, în care competițiile de volei și fotbal au fost luate cu asalt, ca și „lătratul” în mod organizat, în care câinii s-au întrecut datorită organizării celei de-a treia ediții a concursului și expoziției canine, lansată de Onița Veterinarul, care, din păcate, nu a putut fi prezent de această dată din motive de sănătate. Toți participanții au primit diplome de participare, dar și pachete cu dulciuri și răcoritoare. Microbiștii au putut viziona meciul dintre echipa locală CSO în cadrul debutului sezonului 2018-2019 a Ligii a IV-a în compania celor de la Crișul Sântandrei. Un spectacol hipic, atelaje cu cai, a avut loc pe stadionul Oțelul, care s-a bucurat de un succes deosebit, spectaorii putând aprecia atât frumusețea cailor, cât și măiestria concurenților.

Jerbe și flori la bustul lui Miron Pompiliu

Sâmbătă, 25 august, începând cu ora 10.00, a avut loc, la Casa de Cultură Miron Pompiliu, primirea invitaților, după care, la bustul lui Miron Pompiliu, a avut loc un ceremonial religios în cadrul căruia preoții orașului au ținut o slujbă de pomenire a poetului și cărturarului șteian. A urmat un moment artistic dedicat poetului șteian cu debutul celor de la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu”, coordonați de prof. Simona Pantea, directoarea insitituției de învățământ, precum și de prof. Ioana Toth, Natalia Monenci, Adelina Mangra Panici, urmați de cei de la CN „Avram Iancu”, coordonați de prof. Cristian Andru și Emanuel Coroiu, director, respectiv director adjunct, prof. Mihaela Zaha, consilier educativ. Eleva Marcela Merce, acompaniată de taraful școlii, a interpretat cântece patriotice în cadrul momentului susținut de elevii de la CT „Unirea”, coordonați de prof. ing. Lucian Cernea și prof. Viorica Mone, director, respectiv director adjunct, prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ. S-au depus jerbe și flori din partea: Parlamentului României; Instituției Prefectului Județului Bihor; Consiliului Județean Bihor; Primăriei orașului Ștei; domnului Ioan Micula, președintele grupului de firme European Food&Drinks; Poliției Ștei; Secției de Jandarmi Ștei; Stației de Pompieri Ștei; GPP Ștei; CN „Avram Iancu” Ștei; CT „Unirea” Ștei; Primăriei și a CL Drajna – jud. Prahova; Municipiului Beiuș; orașelor Vașcău și Nucet; comunelor Lazuri de Beiuș, Rieni, Câmpani, Lunca, Criștioru de Jos, Cărpinet, Roșia, Căbești, Pietroasa, Pomezeu, Răbăgani, Uileacu de Beiuș; APIA Ștei; Banca Transilvania, filiala Ștei; CNU București, punct de lucru Ștei; Societăţii Băița SA; PNL Bihor; PSD Bihor; ALDE Bihor.

Ședința festivă a Consiliului Local Ștei

În sala mare a Casei de Cultură a avut loc, de la ora 11.15, şedința festivă a Consiliului Local care a avut pe ordinea de zi: cuvâtul primarului Iulian Balaj, mesajele către invitați, precum și premierea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie. Au participat atât oameni din mediul de afaceri, cât și cel politic, remarcând prezența dipl. ing. dr. Ioan Micula, președintele grupului de firme European Food&Drinks și Scandic Distilleries, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bihor, a Cetățenilor de Onoare ai orașului Ștei dr. Adrian Traian Dușe, medic șef secție, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, și preotul greco-catolic Robert Romulus Popa, din Milano, protopop de Lombardia, Liguria și Piemonte. De asemenea, au dat curs invitației deputatul Ioan Cupșa și consilierii județeni Ionel Avrigeanu, Alin Peti, Mihai Toderici, Călin Gal, precum și prof. univ. dr. avocat Nelu Pașcu Balaci. Au fost premiate cele opt cupluri, Gheorghe și Lina Bara; Marioara și Gavril Berce; Tanasă și Saveta Butișcă; Traian și Florica Stan; Horia Marius și Floare Moldovan; Traian și Catița Pirte; Ioan și Eva Tripa; Lazăr și Cătălina Cureș, care și-au sărbătorit „Nunta de Aur”. La finalul ședinței, pe holul Casei de Cultură, cei prezenți au putut admira expoziția de costume populare „Purtați și iubiți costumul bihorenesc”.

Paradă, muzică și distracție printre rafale de ploaie

Ultimele două zile, dintr-o săptămână plină de evenimente, au fost un pic mai capricioase din cauza vremii instabile, însă a făcut și „concesii” prin pauzele dintre cele câteva rafale de ploaie care s-au abătut sub poalele Munților Apuseni. Astfel, în piața agroalimentară parcul de distracție, instalat de SC RO Circus SRL, a fost invadat atât de copii, cât și de adulți care au dorit să „guste” din plin senzațiile tari, testând mașinuțele, toboganele, trenulețele și a alte „invenții” menite să producă bună dispoziție. Scena special amenajată cu această ocazie a fost „călcată” conform programului anunțat, iar sâmbătă în relief a ieșit orădeanca Simona Brișcan atât prin cântecele de petrecere interpretate, mai mult despre iubire, evident pe placul doamnelor, dar care a cucerit și sufletul bărbaților, cât și prin prezența scenică etalată în postură de prezentatoare, sarcină de care s-a achitat admirabil, împreună cu Victor Mihalcea. Duminică, de la ora 14.30, din fața Casei de Cultură toate ansamblurile prezente cu această ocazie în oraș au pornit pe străzi într-o adevărată paradă a portului popular, mult apreciată de localnici, iar în fața Primăriei orașului Ștei s-au prins într-o horă a unirii, dedicată Anului Centenarului Unirii. Spectacolul care a avut loc pe scena din piața agroalimentară a debutat cu solista Paula Lezeu și Ansamblul Folcloric „Crissia” din comuna Cociuba Mare, urmându-și programul anunțat. Chiar dacă la un moment dat rafalele de ploaie au „spălat” bine spectatorii prezenți, aceștia au dat dovadă de mult curaj, continuând să rămână pe „baricade”, iar acest fapt a fost bine răsplătit de trupa Talisman care a oferit un spectacol de mare clasă, la fel cum a fost și focul de artificii care a anunțat finalul unei săptămâni pline de evenimente deosebite.

Uniți în Anul Centenarului Marii Uniri

Cele șapte zile în care au avut loc ample acțiuni derulate cu ocazia Zilelor orașului, șteienii au fost practic uniți, în Anul Centenarului Marii Uniri, la toate evenimentele organizate de Primăria și Consiliul Local Ștei, dând dovadă de multă implicare, dar mai ales de mult patriotism local, indiferent de vârstă, în care atât programul dedicat copiilor, cât și cel al adulților a fost unul în care participarea a fost comună. „S-a încheiat o săptămână plină de evenimente în care locuitorii orașului nostru, dar și ai întregii zone s-au bucurat alături de noi la festivitățile care au avut loc în Ștei. Activitățile cultural-educative și sportive s-au adresat și au avut ca participanți toate categoriile de vârstă, iar implicarea cetățenilor orașului nostru a fost peste așteptări. Pe această cale țin să mulțumesc șteienilor și tuturor invitaților pentru faptul că au fost alături de noi la cea de-a XXIII-a ediție a Zilelelor orașului Ștei”, a spus, pentru CRIȘANA, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.