Duminică, 23 august, s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Zilei comunei Finiş. Manifestările dedicate acestei binemeritate sărbători, organizate pe terenul de fotbal din locul numit „La Cetate", au fost mai ample ca în alţi ani, primarul Ioan Man declarând, hâtru, că pregătirile s-au dovedit mai dificile decât pentru două nunţi!

 

Sute de locuitori ai comunei Finiş şi din împrejurimi au petrecut o minunată zi de vară, până la orele târzii ale serii, bucurându-se de cântec, de joc şi de celelalte „ingrediente" nelipsite la astfel de evenimente.

La cea de-a patra ediţie a Zilei comunei Finiş au participat, pe lângă fiii satului, senatorii Petru Filip şi Cseke Attila, deputaţii Ştefan Seremi şi Dersi Akos, primarul municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, consilieri locali şi judeţeni, precum şi alţi primari din zonă.

Sărbătoarea finişenilor a constituit o bună ocazie pentru ca edilii comunei să treacă în revistă realizările ultimului an şi să prezinte proiectele pe care intenţionează să le pună în practică în viitorul apropiat. Ioan Man, primarul comunei, a enumerat acele demersuri cu care se mândreşte la capitolul „Realizări", printre acestea aflându-se următoarele: pasarela din spatele Primăriei, repararea drumului de pe Valea Finişului, înfiinţarea echipei de fotbal CETATEA Finiş, care evoluează în Campionatul Judeţean, achiziţionarea unui buldo-excavator şi a unei autoutilitare pentru deszăpezire, cumpărarea unei clădiri pentru noua şcoală din Şuncuiş, acordarea la timp a ajutoarelor sociale, în condiţiile în care pe raza comunei sunt foarte mulţi beneficiari ai acestui drept. Cât priveşte proiectele nefinalizate sau care nu au fost încă începute, primarul Ioan Man a enumerat câteva: continuarea lucrărilor pentru alimentarea cu apă a satelor Finiş, Fiziş, Ioaniş şi Şuncuiş, unde vor fi montate, într-o primă fază, cişmele, după care, atunci când va fi terminată şi canalizarea, trecându-se la racordarea gospodăriilor individuale; finalizarea Podului Cătanelor, de la Finiş, care va fi dat în folosinţă în octombrie, cu prilejul Balului Strugurilor; repararea şi lărgirea altor poduri, precum cele din Şuncuiş, Fiziş sau cel de pe drumul Ioaniş-Pocola; modernizarea drumurilor comunale Ioaniş-Pocola, Ioaniş-Fiziş şi Uileacu de Beiuş-Şuncuiş şi pietruirea tuturor drumurilor agricole de pe raza comunei, începând cu cel de pe Valea Viilor, care trece pe lângă cimitirul maghiar; electrificarea Văii Finişului, unde există peste o sută de case, inclusiv cătunul Brusturi; amenajarea unui punct sanitar în Şuncuiş şi a unei baze sportive între Finiş şi Ioaniş. Nici Primăria nu „scapă" de transformări: aici vor fi amenajate un garaj pentru autoutilitare, un atelier de reparaţii, un birou pentru consultanţă agricolă şi un nou spaţiu pentru arhivă. Dar cea mai importantă schimbare pe care primarul Ioan Man şi-o propune va fi cea a atitudinii funcţionarilor, aceştia urmând să dovedească înţelegerea faptului că sunt în slujba cetăţeanului! Printre „ofurile" primarului comunei Finiş se numără activitatea culturală, acesta precizând că e mare nevoie de un om care să se ocupe, cu pasiune şi profesionalism, de acest important domeniu al vieţii unei comunităţi. Pentru că începutul anului şcolar se apropie, Ioan Man a declarat că reparaţiile curente la instituţiile de învăţământ din comună sunt pe terminate, iar aprovizionarea cu lemne pentru sezonul rece a fost făcută.

Revenind la evenimentul de duminică, 23 august, să spunem că în deschiderea manifestărilor primarul Ioan Man a îmânat 12 diplome de fidelitate tot atâtor familii care au aniversat nunta de aur, acestor cupluri, exemplare pentru întreaga comunitate, fiindu-le acordate şi sume de câte 500 de lei. Cele 12 familii jubiliare sunt: Codoban Ioan şi Cătălina - Finiş; Egyed Francisc şi Rozalia - Finiş; Groza Nicolae şi Floare - Şuncuiş; Molnar Carol şi Raveica - Şuncuiş; Man Gheorghe şi Elena - Finiş; Tinca Iosif şi Vioara - Şuncuiş; Mateut Vasile şi Floarea - Şuncuiş; Boloban Ioan şi Floare - Finiş; Babău Traian şi Eva - Fiziş; Belegean Ioan şi Ana - Finiş; Vesa Sabin şi Silvia - Finiş; Vesa Nicolae şi Eva - Finiş.

A urmat un frumos spectacol, la reuşita căruia au contribuit: Radu Moş, Grupul folcloric maramureşean „Pe Iza şi pe Vişeu" şi Ioan Seleşi, responsabil cu buna dispoziţie, Ansamblul „Muguri şi Mlădiţe de tezaur" al Casei de Cultură din Beiuş, Adrian Ivancea, Gherghina Croitoru, Tinu Vereşezan, Maria şi Nuţu Leordean, Florin şi Florina Mariş-Hinsu, Claudiu Borza, Ionut Şerb, Lagzi Laicsi (din Ungaria), Nicu Vesa, Adi Bala şi trupe de dans modern  din România şi Ungaria. De asemenea, pe parcursul întregii zile, au avut loc întreceri sportive, la care au participat numeroşi tineri şi copii.