26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această zi a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul pașoptist provizoriu de la București a decretat că Tricolorul – roșu, galben și albastru, cu deviza „Dreptate - Frăție” – reprezintă steagul național al tuturor românilor.

Ca în fiecare oraș al țării, miercuri, 26 iunie, și la Beiuș a fost organizată o festivitate dedicată Zilei Drapelului Național. La evenimentul din Parcul Central au participat primarul Petru Mlendea-Căluș, locotenent-colonelul George Spaloghe, șeful statului major al unității militare din Beiuș, Viorel Ianc, președintele asociației locale „Avram Iancu”, cadre militare în rezervă și retragere, precum și alți beiușeni.

După ce a fost binecuvântat în biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, Garda de Onoare a adus Tricolorul în Parcul Central, unde, pe acordurile Imnului Național, drapelul național a fost arborat. A urmat serviciul religios, oficiat de protopopul ortodox Marian-Vasile Popa și de părintele Ioan-Nat Balint, iar Corul „Beiusensis” a intonat câteva cântece patriotice.

La finalul ceremoniei, primarul Petru Mlendea-Căluș a vorbit despre importanța Zilei de 26 iunie în istoria românilor, afirmând că este datoria celor de azi să cinstească însemnele naționale, printre care Tricolorul ocupă un loc de frunte, alături de stema țării și Imnul de Stat.