La 2 Februarie 1971, a fost semnată la Ramsar, în Iran, Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Tratatul, cunoscut și sub numele de „Convenția Ramsar”, a intrat în vigoare în 1975, fiind singurul tratat global de mediu care se ocupă de un ecosistem special, iar țările semnatare ale Convenției acoperă toate regiunile geografice ale planetei. Din 1977, data semnării „Convenției Ramsar” a fost desemnată drept Zi Mondială a Zonelor Umede, printre cele 167 de țări semnatare ale documentului internațional menționat aflându-se, din 1991, și România.

Micii ecologiști beiușeni, membri ai Cercului de Protecție a Mediului de la Clubul Copiilor și Elevilor, îndrumați de prof. ing. Florica Gabor, au realizat și prezentat mai multe materiale dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede, materiale prin care și-au propus să tragă un semnal de alarmă față de necesitatea protejării zonelor umede din mediul urban, aceasta fiind, de altfel, tema din 2018 a evenimentului. Totodată, ing. Florica Gabor le-a vorbit copiilor despre semnificația Zilei Mondiale a Zonelor Umede și despre rolul pe care acestea trebuie să-l joace în evoluția spațiilor urbane, atât la nivel global, cât și la noi în țară. La activitatea Cercului de Protecție a Mediului de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș, intitulată „Zonele umede, pentru un viitor urban durabil”, a participat și Anca Mihociu, purtătoarea de cuvânt a Administrației Bazinale de Apă Crișuri, aceasta, plăcut surprinsă de implicarea copiilor și elevilor în acțiunile ce vizează protecția mediului, vorbindu-ne și despre modul în care instituția pe care o reprezintă îi răsplătește pe cei mai tineri ecologiști bihoreni. Interlocutoarea noastră a anunțat că membrii Cercului de Protecție a Mediului de la Clubul Copiilor și Elevilor Beiuș vor fi primii vizitatori ai Muzeului de Gospodărirea Apei, care a fost amenajat la Oradea.

În plus, lucrările acestora, dedicate Zilei Mondiale a Zonelor Umede, vor fi expuse și la sediul din Oradea al Administrației Bazinale de Apă Crișuri, tocmai pentru a face cunoscute eforturile și mesajul acestor tineri ecologiști.