Spiritul marii Sărbători Naționale a fost receptat în comunele de pe Crișul Repede, prin manifestări omagiale care au marcat cei 99 de ani de la Marea Unire. Manifestări omagiale s-au derulat şi la Aleşd.

 

În discursul ținut la Aleșd cu acest prilej, eleva Zodieriu Gergia din clasa a V-a de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, afirma: „noi cei care reprezentăm viitorul acestei țări, noi care gândim și simțim românește avem obligația de a trezi în sufletul semenilor noștri sentimentul adormit de vremuri, de a-i face din nou mândrii de ceea ce sunt și poartă numele de români.”

Să nu uităm ce spunea Vasile Conta: „Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul”.
Ceremonia a urmat scenariul obișnuit, lipsind programul artistic, care în condiții vitrege de frig și ploi, nu este recomandat elevilor iar calitatea artistică are de suferit. Au deschis ceremonialul cei patru preoți reprezentând cultele din oraș, care au oficiat un Te Deum, după care au ținut scurte discursuri Ioan Todoca primarul orașului Aleșd și Cornel Popa vicepreședinte al Senatului României. A urmat ceremonialul depunerii de coroane din partea oficialităților prezente , a instituțiilor din oraș și a comunelor Țețchea și Lugașul de Jos. Mult așteptata paradă militară cu defilarea gărzii de onoare pe fondul muzicii de fanfară, au încheiat manifestarea.

 

Dublă sărbătoare la Aușeu

Desfășurată în ziua de 29 noiembrie, la fel ca în ultimii ani a fost omagiat marele patriot și om de cultură Alexandru Roman, fiu al acestei comune. În piațeta din fața primăriei unde străjuiește semeț bustul marelui înaintaș, sau desfășurat momentele comemorative: 191 de ani de la nașterea lui Alexandru Roman și în avans Ziua Națională a României. După slujba de pomenire oficiată de preotul Ioniță Călin a vorbit despre semnificația celor două evenimente Lazăr Mitică primarul comunei și elevi ai școlii gimnaziale „Alexandru Roman” din Aușeu. Elevii din Aușeu și Luncșoara au susținut un scurt program artistic cu recitări și cântece patriotice. Au onorat evenimentul cunoscutele soliste prof. Corina Lele Ionescu și Andrea Suciu. La eveniment a fost prezentă o delegație de elevi conduși de d-na prof. Melania Joldea director adjunct al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” din Aleșd. Sau depus coroane la monument: Primăria, Colegiul Tehnic  din Aleșd și Școala gimnazială din localitate.

 

Despre Sărbătoarea Naţională

Acest eveniment de mare încărcătură patriotică,  care reprezintă o piatra de temelie  în istoria noastră modernă, din păcate nu este receptat la valoarea lui. Sentimentul patriotic ce i-a animat pe înaintași, a pălit în zilele noastre. Mulți români se bucură de ziua lor doar pentru că sunt liberi de la serviciu, iar copiii pentru că au parte de o scurtă  vacanță. Tinerii nu prea știu ce și cum să sărbătorească. Bătrânii trăiesc din amintiri, iar restul populației își rezolvă problemele cotidiene.