Ziua tincanilor ( ediţia a IX-a)
Tinca - file de cronică
Prima atestare documentară a localităţii Tinca datează din anul 1338, un anume Toma de Tinca fiind martor al stăpânului acestei localităţi la cumpărarea unei moşii. În anul 1647, când turcii atacă pentru prima dată Cetatea Oradea, atât Tinca, cât şi satele învecinate sunt pustiite în totalitate. Începutul secolului XIX marchează adevărata ridicare economică şi socială a localităţii Tinca. Înainte de anul 1840, Tinca primeşte rangul de târg, pentru ca în anul 1848 localitatea să fie ridicată la rangul de oraş de câmpie. În 1870-1875 se construiesc primele mori de aburi, iar moara Medrea Tinca cunoaşte o mare dezvoltare. Ia mare amploare comerţul de cereale, iar piaţa din Tinca va fi recunoscută pentru târgul de boi de muncă, pentru încălţăminte şi haine de postav adus tocmai de la Cisnădie. După Primul Război Mondial Tinca îşi păstrează caracterul agrar, mai ales după reforma din 1921. După al Doilea Război Mondial începe colectivizarea, cu bune şi cu rele, se înfiinţează CAP şi IAS Tinca, alte cooperative agricole în împrejurimi. Anul 1989 aduce posibilitatea redării proprietăţilor adevăraţilor proprietari, dar la această oră circa 1350 ha cunosc un tot mai slab randament. Noua conducere a comunei este hotărâtă să depună eforturi sporite pentru obţinerea de fonduri în vederea dezvoltării în continuare a comunei Tinca.
Primele obiective ale noii conduceri
Perioada noului mandat, care a început în urmă cu două luni, avându-l în funcţia de primar al comunei Tinca pe dl. ing. TEODOR COSTE, este, după propria sa mărturisire, o luptă contra cronometru. Aceasta, atât pentru motivul că Tinca are nevoie de noi şi absolut importante obiective pe harta comunei, cât şi pentru faptul că sub niciun motiv nu trebuie pierdută şansa fondurilor europene, finanţările de acest fel urmând să se încheie în anul 2013. Este drept, este firesc şi necesar ca de ziua lor tincanii să afle în direct, prin vocea primarului lor, obiectivele ce urmează a prinde contur în acest mandat, perspectivele ce se deschid acestei comune de prim rang din judeţul Bihor; este un legământ de credinţă şi un jurământ civic pe care primarul Teodor Coste şi-l ia, asumându-şi-l cu maximă responsabilitate, în faţa conştiinţei sale şi a cetăţenilor comunei. Reţinem:
x. A fost depus deja proiectul pentru construirea unei noi baze sportive, respectiv a unui nou teren de fotbal, proiectul urmând a fi susţinut la Bucureşti, în 22 august a.c.
x. Un alt proiect care priveşte amenajarea parcului din centrul comunei este înaintat la Ministerul Mediului. Una din importantele sarcini ce ni le asumăm este curăţenia generală a comunei, acţiune pe care am început-o deja.
x. Dispunem deja de hotărâre de guvern pentru înfiinţarea unei substaţii de salvare. Tot în aceeaşi cădire, ce urmează a fi reabilitată, vom înfiinţa un birou de evidenţa populaţiei, având în acest scop certitudinea unor fonduri de la Consiliul Judeţean.
x. Cel mai mare proiect pe care l-a avut vreodată Tinca este introducerea canalizării în localitate, lucrare care va începe anul viitor. Documentaţia în acest sens este deja depusă. Vom fi finanţaţi în acest scop cu trei milioane de euro, comunei revenindu-i o contribuţie de doi la sută.
x. Există în derulare un proiect pentru construcţia unei grădiniţe
în Tinca, lucrările urmând a începe în această lună;
x. La şcolile din Giriş urmează reabilitarea termică a clădirii prin introducerea încălzirii centrale şi montarea geamurilor termopan.
x. La Belfir avem în vedere amenajarea unei grădiniţe.
x. Pentru Gurbediu vom primi 2,4 milarde lei, în vederea continuării proiectului de alimentare cu apă.
x. Unul dintre marile obiective ale comunei noastre va consta în reabilitarea căminului cultural comunal, care are şi mărimea, şi structura unei adevărate case de cultură. Dorim să o aducem la adevărata ei importanţă, să o redăm tincanilor aşa cum ei merită.
x. Dorim să depăşim problemele în ceea ce priveşte terenul şi să începem în cel mai scurt timp construcţia unui bloc ANL, cu 30 de apartamente, destinate tinerilor comunei.
x. La Girişu Negru vom deschide în aceste zile un cabinet medical;
x. Până la 1 septembrie vrem să terminăm podul de la Rătăşel;
x. Vom fi aproape de toţi locuitorii comunei, iniţiind şi participând la adunările lor, vom fi aproape de cultele religioase ale comunei.
Desigur, acestea reprezintă doar acţiunile de început ale mandatului noului primar al comunei Tinca. Lunile şi anii ce vin vor deschide noi şi importante căi, obiective şi acţiuni concrete pentru continua dezvoltare a comunei, pentru situarea ei la nivelul pe care-l merită cetăţenii săi.
Pentru cei care au făcut jertfa supremă
În faţa Bisericii Ortodoxe cu hramul Adormirea Maicii Domnului, din centrul comunei, se află mormintele eroilor căpitan Şerban Hulea, Gheorghe Câmpeanu, ale altor 26 de eroi necunoscuţi care au căzut în septembrie 1944 pentru eliberarea localităţii Tinca şi a împrejurimilor sale. Este în spiritul şi tradiţia poprului român de a-şi cinsti eroii şi de a aduce laudă jertfei lor supreme.
Cuvinte de mare sensibilitate în memoria eroilor a rostit în cadrul slujbei religioase preacucernicul părinte protopop Mihai Iancu, preotul paroh al Bisericii din Tinca: „În numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. Onoraţi oaspeţi, distinse cadre militare, iubiţii noştri credincioşi, la o zi de mare sărbătoare suntem chemaţi astăzi să ne bucurăm, pe lângă praznicul pe care Biserica îl are, mutarea Celei pline de har la ceruri, şi de ziua hărăzită sărbătoririi localităţii şi locuitorilor ei. Avem prilejul să ne bucurăm cu toţii, să trecem peste graniţele care ne despart şi să venim unul spre celălalt, cu inima larg deschisă, prin ceea ce ne uneşte. Mulţumim din tot sufletul că astăzi, în faţa Bisericii acesteia, aţi venit într-un număr atăt de mare să omagiem şi să cinstim eroii care s-au jertfit pentru localitatea noastră. Ei au fost adunaţi de pe unde au căzut răpuşi de glonţ şi mutaţi apoi să-şi doarmă somnul de veci la umbra acestei biserici, în glasul şi mângâierea minunatelor ei clopote. Vă mulţumim din tot sufletul tuturor, indiferent de culoare politică ori religioasă pentru că aţi fost astăzi martori ai acestei bucurii. Rugăm Cerul şi pe Cea plină de har care astăzi a trecut Acolo să vegheze asupra acestui neam românesc şi să-l păzească, de asemenea, să păzească şi această ţară a noastră, numită Grădina Maicii Domnului. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Amin".
Desfăşurarea activităţilor zilei
Conform tradiţiei, Consiliul Local şi Primăria comunei Tinca, cu prilejul Zilei tincanilor, a adresat invitaţia de a participa la această sărbătoare conducerilor Prefecturii Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, instituţiilor, unităţilor şcolare, societăţilor cu capital de stat şi privat, populaţiei comunei Tinca şi din comunele învecinate. Au participat reprezentanţi ai unor partide politice. La ora 11.30 primarul comunei Tinca, dl ing. Teodor Coste, a deschis festivităţile prilejute de Ziua tincanilor, având loc un ceremonial religios şi militar;
La ora 11.50, a fost oficiată slujba religioasă în memoria eroilor după care, la monument, au fost depuse coroane şi jerbe de flori;
La ora 12.30, primarul Teodor Coste a înmănat diplome unor cetăţeni ai comunei. A urmat un scurt program artistic susţinut de Ansamblul folcloric „Vergelul" din Oradea şi de elevii şcolii cu clasele I-VIII din Tinca, sub îndrumarea profesoarei Paraschiva Cărbunar. După defilarea gărzii de onoare, festivităţile din centrul comunei s-au mutat în Vadul Băilor Tinca, unde, pe parcursul a câteva ore, s-au desfăşurat diverse întreceri sportive şi recreative, inclusiv meciuri de fotbal, în cadrul „Cupei Tinca". Un atractiv program artistic a fost susţinut de Ansamblul Crişana din Oradea, de soliştii de muzică populară Florica Duma, Maria Sidea, Leontin Ciucur şi Cornel Borza.
Participanţii au avut la dispoziţie produse culinare de... iarbă verde, bere, pălincă şi răcoritoare. La orele serii, muzică şi dans în aer liber, foc de artificii şi foc de tabără. O zi minunată, încheiată feeric, cu multă bucurie şi voie bună.
Depunere de coroane
La Monumentul Eroilor au depus coroane de flori: Consiliul Judeţean Bihor, Prefectura judeţului Bihor, Primăria Tinca, Consiliul Local Tinca, Poliţia comunei Tinca, Inspectoratul de Urgenţă Tinca, Partidul Naţional Liberal, Partidul Democrat Liberal, Partidul Social Democrat, Partidul Conservator Tinca, numeroase instituţii şi societăţi comerciale din comună.
Diplome de... aur
Cu prilejul aniversării a 50 de ani de căsătorie, Consiliul Local şi Primăria Tinca au înmânat diplome de aur şi CEC-uri soţilor Florian şi Floarea Tărău, familiei Melentie Iova, soţilor Miklos Adalbert şi Ildiko.
Diplome de mare merit
A fost înmânată diplomă de mare merit pentru întreaga sa activitate d-nei învăţătoare Sofia Cristea. Pentru merite deosebite în promovarea culturii, prof. Paraschiva Cărbunar a primit o diplomă de merit.
"Peana de la seceriş"
Un suav şi încântător program artistic au susţinut elevi şcolii cu clasele I-VIII din localitate, îndrumaţi de neobosita profesoară Paraschiva Cărbunar. Toţi cei prezenţi au ascultat cu evlavie "Ave Maria" şi "O, Măicuţă sfântă", admirând apoi cu mare încântare transpunerea artistică a obiceiului „Peana de la seceriş". Cununile de grâu au fost aşezate apoi în biserică, la icoana Maicii Sfinte.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.