Cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, Parohia Ortodoxă Subpiatră a organizat manifestări cultural-artistice, menite să marcheze importanța evenimentului din 24 Ianuarie 1859.

 

În baza Protocolului de cooperare încheiat între Parohia Ortodoxă Subpiatră și Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Hotar, unde studiază copiii din satul Subpiatră, marți, 23 ianuarie, preotul paroh Crișan Lucian și profesorul de istorie Gherle Lenuța au susținut proiectul catehetic: Biserica și Unirea Principatelor. Proiectul la care au participat elevii din clasele V-VIII a avut ca obiectiv: rememorarea evenimentului istoric din 24 Ianuarie 1859 și conștientizarea contribuției Bisericii Ortodoxe Române la înfăptuirea Unirii Principatelor Române prin implicarea slujitorilor ei. Preotul Crișan Lucian le-a explicat elevilor faptul că 24 Ianuarie este o sărbătoare națională cu un profund caracter patriotic, dar și bisericesc, deoarece Unirea Moldovei cu Țara Românească s-a realizat și prin efortul Bisericii. Ierarhii și preoții ortodocși au militat activ pentru realizarea Unirii celor două țări românești, ca deputați în Divanurile ad-hoc și în Adunările elective, prin trimiterea de pastorale, prin articole și apeluri în presa timpului, prin întocmirea și săvârșirea de rugăciuni speciale, prin îndrumarea credincioșilor. Mica Unire din 1859, care s-a obținut cu multe jertfe și mari eforturi spirituale și materiale de către clerul, cărturarii și credincioșii români ortodocși, a fost temelie pentru Marea Unire din 1918.

Preotul Crișan Lucian i-a îndemnat pe elevi să-I mulțumească Bunului Dumnezeu pentru darul unității naționale pe care trebuie să-l prețuiască la fel ca pe un mărgăritar de mare preț și să-l cultive ca pe un simbol al demnității poporului român, Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitului Nifon al Țării Românești, Mitropolitului Sofronie Miclescu al Moldovei și tuturor celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române să le arate cuvenita recunoștință.

Miercuri, 24 ianuarie, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, copiii și tinerii îmbrăcați în costume populare au interpretat sceneta Moș Ion Roată și Unirea, au intonat Imnul Național, au interpretat cântece patriotice și au dansat Hora Unirii.

La final, preotul paroh le-a oferit copiilor dulciuri și tuturor celor prezenți stegulețe cu drapelul național.

Preot Lucian CRIŞAN