Ioan Moldovan, unul dintre cei mai apreciați poeți contemporani, fost redactor-șef al revistei Familia și membru al Uniunii Scriitorilor din România, a încetat din viață vineri, 6 septembrie, lăsând în urma sa o moștenire literară vastă.

 

Conform infocultural.eu, poetul Ioan Moldovan s-a născut la 20 martie (în acte 21 martie) 1952, în satul Mureşenii de Câmpie, comuna Sava (astăzi comuna Palatca), judeţul Cluj. Ioan Moldovan a crescut într-o familie simplă: tatăl său era miliţian, apoi şofer, iar mama casnică.

A urmat Școala Generală nr. 5 din cartierul Cărămidari, continuând la Liceul „George Bariţiu”, secția umanistă, pe care l-a absolvit în 1971. Pe lângă pasiunea pentru fotbal, jucând pentru echipa liceului și juniorii „U” Cluj, Ioan Moldovan și-a dezvoltat și înclinațiile literare. A debutat în revista liceului, Zorile, și în suplimentul literar „Preludiu” al Scînteii tineretului.

După un eșec la admiterea la Facultatea de Filologie, Ioan Moldovan a lucrat pentru scurt timp la Fabrica de bomboane „Vitadulci” din Cluj, înainte de a reuși, în 1972, să intre primul la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, secția română-latină. Acolo a devenit activ în redacția revistei Echinox, fiind redactor și secretar de redacție.

 

Cariera literară și activitatea editorială

Ioan Moldovan a debutat editorial în 1980, cu volumul „Viaţa fără nume”, prefațat de Ion Pop, la Editura „Dacia”. În 1983 a publicat volumul Exerciţii de transparenţă, pentru care a primit premiul UTC pentru poezie, iar în 1989 Insomnii lângă munţi, la Editura „Cartea Românească”.

De-a lungul carierei sale, a publicat numeroase volume, printre care Arta răbdării (1993), Avantajele insomniei (1997), Tratat de oboseală (1999) și Multe ar mai fi de spus (2019), ultimul dintre ele primind Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Cartea de Poezie.

Ioan Moldovan a contribuit la „Dicționarul de scriitori români”, coordonat de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu, redactând peste 40 de articole. În 1989 s-a mutat la Oradea, unde a activat în redacția revistei Familia. În ianuarie 1990 a devenit redactor-șef, poziție pe care a deținut-o până în 2020.

 

Premii și recunoaștere literară

Opera lui Ioan Moldovan a fost recunoscută prin numeroase premii și distincții, printre care:

Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj (1993)

Premiul Revistei Poesis și Unu (1997)

Premiul pentru Poezie al Fundației Culturale Principesa Margareta (2011)

Trofeul Cununa de Lauri la Turnirul Poeților (2013)

Premiul Național pentru Poezie „Serile la Brădiceni” (2018)

Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Cartea de Poezie (2019)

A fost distins cu Meritul Cultural în grad de Ofițer de către Președinția României în anul 2004.