Atunci i-am condamnat pe toţi la... plată!

Afişarea tabelului cu cheltuielile la întreţinere aferente lunii ianuarie i-a făcut pe orădeni să aibă un adevărat şoc: în majoritatea cazurilor costurile facturilor erau aproape dublate comparativ cu luna precedentă. Majorarea i-a luat prin surprindere pe miile de orădeni, nevoiţi să se confrunte lunar cu salariile modeste, cu creşterea ratelor la bănci, a preţurilor la alimente şi la alte servicii. Nici majorarea cu 17% a gigacaloriei, începând cu 1 ianuarie, şi nici ajustarea tarifelor la apă cu 7,4% nu pare să justifice facturile imense, de două ori mai mari, la întreţinere.

Salarii mici, costuri mult prea mari

În condiţiile în care orădenii au cele mai mici salarii din zona de vest a ţării, ei sunt nevoiţi să se supună, fără nicio obiecţie, măsurilor unilaterale stabilite de conducerea Primăriei Oradea, respectiv conducerea Electrocentrale şi a Companiei de Apă. Conform informaţiilor oferite de Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor, în decembrie, câştigul salarial mediu brut pe ţară era de 2.033 lei, în timp ce în Bihor nivelul mediu al câştigului salarial brut era de 1.488 lei, iar cel net - de 1.101 lei. O realitate pe care conducerea Primăriei Oradea o cunoaşte foarte bine, însă atunci când se pune problema găsirii unor soluţii concrete pentru a-i proteja pe orădeni de costurile imense la utilităţi se mulţumeşte să dea vina pe fosta administraţie. În acest context generalizat de indiferenţă faţă de soarta populaţiei, lunile trecute au fost aprobate majorări atât la energia termică, cu 17%, respectiv la apa potabilă, cu 7,4%. Măsurile simultane s-au aplicat începând cu 1 ianuarie, iar consecinţa lor s-a observat abia zilele trecute, când au fost afişate costurile întreţinerii.

Confortul lasă de dorit, facturile se dublează
Mii de orădeni s-au trezit că pe luna ianuarie au de plătit, fără drept de apel, chiar dublu faţă de luna decembrie. Astfel, dacă în cursul lunii decembrie, proprietarul unui apartament cu o cameră, plătea pentru energia termică 55,45 lei, în ianuarie a ajuns să achite 108 lei, fără însă ca locatarul să perceapă această diferenţă şi pe scala termometrului din casă. Dacă în decembrie a achitat la asociaţie 133 lei, pentru ianuarie factura a ajuns la 174 lei. Pentru un apartament cu două camere, costurile cu întreţinerea în decembrie au fost de 240 lei, iar pe ianuarie s-au facturat 380 lei, şi asta în cazurile fericite. "Eu locuiesc pe Sovata. Este inadmisibil ca, în medie, să plătesc 500 lei la întreţinere, în condiţiile în care caloriferele nu sunt foarte calde. Este o ţeapă foarte mare la adresa fraierilor care plătesc. Nu cred că acesta este consumul real, e ceva în neregulă", ne-a declarat Caludia C. La un apartament cu trei camere, de pe Bulevardul Magheru, în decembrie factura de încălzire era de 71,6 lei, iar în ianuarie factura a ajuns la 264 lei! Astfel, dacă în decembrie, costurile cu întreţinerea nu au depăşit 200 lei, pe ianuarie au ajuns la 400! Un alt proprietar ne-a relatat faptul că, deşi facturile indică un consum mai mare de energie termică, lucru care nu s-a resimţit în cursul lunii ianuarie, în realitate, acest consum a fost determinat de şocurile termice administrate periodic, care dereglează contoarele montate la intrarea în bloc. "Eu locuiesc la ultimul bloc de lângă un punct termic. Într-o noapte, după ce am văzut că se zguduie caloriferele, am coborât la subsolul blocului şi timp de două ore am urmărit indicatorul ceasului de energie termică. Am observat că, periodic, se administra câte un şoc de căldură, care deregla ceasul. Astfel, e greu să conteşti factura de la Electrocentrale", ne-a relatat un preşedinte de asociaţie.

Electrocentrale se spală pe mâini
Reclamaţiile orădenilor par să fie justificate, în condiţiile în care mulţi dintre ei se plâng că nu se bucură de confortul termic necesar. "Majorarea gigacaloriei cu 17% nu justifică dublarea facturilor la încălzire. E mult prea mult. Nu au dat mai multă căldură decât în decembrie. Nu a fost mai cald în ianuarie, doar facturile au fost fierbinţi", ne-a declarat Vasile Dumitraş, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Călugăreni.
Directorul Electrocentrale, Florinel Dragoş Gligor, s-a arătat iritat de acuzaţiile aduse de orădeni referitor la "furtul" de energie termică. În opinia sa, dublarea costurilor de încălzire e pe deplin justificată. "În realitate, costurile sunt mai mari de 2,4 ori. Această majorare se justifică datorită temperaturilor mai scăzute din cursul lunii ianuarie, faţă de decembrie. Apoi a fost majorat tariful, în plus, perioada de facturare a fost mai mare în ianuarie", s-a justificat directorul Electrocentrale. Acesta îi sfătuieşte pe cetăţenii nemulţumiţi de rezultatele obţinute în urma măsurătorilor să meargă cu contorul la Metrologie. Sau mai bine orădenii s-ar putea adresa Oficiului de Protecţia Consumatorului, în condiţiile în care există o discrepanţă mult prea mare între costuri şi serviciile primite.