Aceşti 'bolnavi' care ne conduc: Pe unii îi doare cotul, la alţii se umflă... contul
Conform legislaţiei în vigoare, în termen de 15 zile de la validarea în funcţia de consilier, noii aleşi au obligaţia să-şi facă publice averile deţinute împreună cu familia la preluarea funcţiei, prin depunerea declaraţilor tipizate în care trebuie să înscrie numărul şi valoarea bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietate, natura şi cuantumul oricăror venituri realizate în ultimul an fiscal încheiat, dar şi a declaraţiilor de interese, din care să reiasă explicit eventuala calitate de asociat sau acţionar la societăţi comerciale ori la alte organizaţii sau asociaţii. Dacă pentru consilierii locali orădeni termenul de depunere a acestor declaraţii expiră azi, consilierii judeţeni mai au timp până la sfârşitul săptămânii să-şi completeze aceste formulare. Poate din acest motiv, pe site-ul Consiliului Judeţean Bihor, ieri erau postate doar declaraţiile de avere ale vicepreşedintelui Kiss Alexandru, consilierilor Ştefan Seremi, Gavrilă Ghilea, Nicolae Aniş şi secretarului Aurel Demian.
Deşi consilierii locali orădeni ai PNL Bihor şi PSD Oradea şi-au depus un set de declaraţii chiar înainte de învestire, aceştia s-au văzut nevoiţi să completeze noi formulare. În mai puţin de o lună, unii dintre consilieri par să-şi fi împrospătat memoria, amintindu-şi că, de fapt, deţin mai mult decât au declarat în urmă cu câteva săptămâni.
Liberalii, sărăci sau uituci?
Un caz concret este cel al liberalului Ioan Cupşa, avocat de profesie. În declaraţia completată pe 6 iunie a.c. Cupşa a omis să treacă un împrumut acordat în nume personal, rectificarea fiind făcută în declaraţia completată pe 1 iulie, însă fără precizarea monedei în care s-a făcut operaţiunea. Aceeaşi omisiune vizează o datorie de 17.000 (?!), contractată în 2005, dar şi completarea capitolului "venituri realizate în ultimul an fiscal".
Deşi din declaraţia liberalului Octavian Dan rezultă că acesta este asociat la patru firme, SC Novitate, SC Saer, SC Endesa SER, SC Italmedia, la ultimele trei fiind şi administrator, Octavian Dan trece în declaraţia sa de avere un venit deosebit de modest. Potrivit documentului înregistrat la CLO, fără dată, Octavian Dan încasează un salariu extrem de modest ca şi consilier juridic la SC Pentacris Grup, de unde a ridicat în ultimul an fiscal suma de 7.832 lei, adică nici 653 lei/lună!
PD-L, cu oiştea-n gard, dar cu sacii în căruţă!
În ce-i priveşte pe consilierii PD-L aceştia s-au dovedit deosebit de conştiincioşi în a-şi completa declaraţiile de avere şi interese. În perioada în care Mihai Groza a deţinut funcţia de viceprimar al Oradiei, a reuşit să-şi achiziţioneze un autoturism Dacia-Logan şi să-şi vândă cu 72.000 euro vechiul apartament în care locuia. Anul trecut, Groza şi-a deschis un cont la bancă de 40.000 euro, având şi o datorie de achitat, scadentă în 2021, de aceeaşi valoare. Venitul încasat de la Primărie se ridică la 30.380 lei, iar în calitate de cadru didactic la Universitate a obţinut alţi 17.564 lei.
Nici pentru consilierul Nicuşor Lepădatu mandatul trecut nu a fost lipsit de realizări. Dacă până în 2006 Lepădau părea cel mai sărac medic orădean, în 2006 acesta devine proprietarul unui teren extravilan la Măgeşti şi al unei case de vacanţă la Vadu Crişului. În prezent are trei locuri de muncă, ca medic, de unde a încasat în ultimul an 88.561 lei. În plus, indemnizaţia de consilier încasată în ultimul an se ridică la suma de 8.022 lei.
Un alt consilier care s-a folosit din plin de funcţia deţinută este Mircea Matei. Acesta, din poziţia pe care a ocupat-o, a reuşit să-şi găsească un loc de muncă în cadrul Zonei Metropolitane Oradea, aflată în subordinea Primăriei. Mai mult, el a fost numit şi director în cadrul firmei Luxten, una dintre firmele de casă ale fostei administraţii orădene. În plus, a reuşit să determine conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea să-i închirieze concubinei sale, şi apoi să-i şi vândă, un apartament pe Republicii, care a costat puţin peste 10.000 de euro. Numai în ultimul an Matei a obţinut un venit de 32.600 lei.
Nici afacerile consilierului Vasile Petruţ nu au avut de suferit. Acesta a reuşit în anul 2005 să-şi întregească averea cu 6.489 mp teren intravilan pe strada Caişilor, iar în 2007, cu clădiri şi terenuri pe Şoseaua Borşului, în valoare de 400.000 euro. Acesta mai deţine trei case de vacanţă, precum şi o casă în Oradea. Bijuteriile şi obiectele de artă deţinute se ridică la 14.000 euro, în timp ce valoarea datoriilor depăşeşte 3,3 milioane lei şi 750.000 euro.
Nici noul primar Ilie Bolojan nu a uitat să-şi posteze pe adresa de internet a Primăriei Oradea propria declaraţie de avere. Conform acesteia, deţine în satul Birtin, în urma unei moşteniri obţinute în 2007, un teren agricol în suprafaţă de 20.996 mp şi un intravilan de 4.043 mp. La Aleşd deţine un spaţiu comercial şi un apartament, iar la Birtin, o casă. Din acest an, Bolojan deţine în Oradea un apartament în suprafaţă de 65 mp, pentru care a luat un credit în valoare de 60.000 euro. În anul fiscal precedent a încasat din salariul de prefect şi secretar al Guvernului suma de 79.439 lei, plus o indemnizaţie de 73.935 lei, de la Comitetul Internaţional de Finanţări.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.