În ultimele luni, îndemnurile la segregare naţională, ură naţională şi defăimare a ţării şi naţiunii române au luat amploare. Dacă până acum am asistat neputincioşi la înfierarea cu nume ungureşti a străzilor din Oradea, începând de sâmbătă noapte acţiunile de instigare ale etnicilor maghiari la ură şi violenţă au luat o formă mult mai radicală.

În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică zona centrală a oraşului a fost împânzită cu zeci de afişe în limba maghiară, care conţin mai multe mesaje de genul: "Ardealul, pământ unguresc!" şi "Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc". Toate aceste acţiuni de instigare la ură naţională s-au petrecut sub privirile adormite ale autorităţilor locale. Cum era de aşteptat, nici poliţia, nici jandarmeria şi niciun alt funcţionar public nu a văzut şi nici nu a auzit nimic. În aceste condiţii, responsabilitatea cercetării acestui incident este pasată de la o instituţie la alta. Autorităţile orădene nu sunt la prima confruntare cu astfel de acţiuni. Luni în şir reprezentanţii mass-media au sesizat conducătorii distinselor instituţii cu privire la acţiunile de huliganism ale unor etnici maghiari, care, înarmaţi cu şabloane, marcau, fără a fi stingheriţi de nimeni, străzile din Oradea cu numele unor personalităţi maghiare. Răspunsul celor responsabili de anchetarea acestor fapte au diferit de la "Nu ne ocupăm de zugrăveli", (expresie folosită de comisarul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Liviu Popa), la "Vom dispune ştergerea acelor nume de pe clădiri", afirmaţie făcută de viceprimarul cu atribuţii de primar Mihai Groza. Cum nici unul, nici altul nu a găsit o modalitate de a pune capăt acţiunilor de vandalizare, acestea au continuat, însă sub o altă formă, mult mai gravă. Tinerii maghiari au redactat mai multe afişe în limba maghiară, în care se afirma, contrar adevărului istoric, că Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc!
Cele două tipuri de afişe au fost lipite pe afişierul din faţa Instituţiei Prefecturii Judeţului Bihor, pe cel din faţa Liceului "Ady Endre", precum şi pe Statuia Ostaşului Necunoscut din Parcul 1 Decembrie. Unul dintre afişe reprezenta conturul Ardealului dezlipit de România, situat pe un fundal alb-roşu-verde, pe care scria "Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc". Iar în cel de-al doilea afiş era reprezentată o biserică reformată, steagul Ungariei, precum şi mesajul "Ardealul, pământ unguresc!". Dacă factorii de ordine nu au văzut şi nici nu au auzit nimic despre aceste fapte, în schimb cetăţenii nu au putut trece cu vederea acest lucru. "Duminică dimineaţa am trecut prin Parcul 1 Decembrie şi am văzut afişul. A fost oprită o patrulă de jandarmi care a dezlipit de pe soclul Statuii Ostaşului Necunoscut un afiş pe care scria "Ardealul, pământ unguresc". Mi se pare revoltător ce se petrece la noi. Călcăm pe urmele celor din Kossovo. Cu atâtea forţe de ordine pe străzi nimeni nu a văzut nimic. Poliţia doarme? Jandarmeria, la fel? Este incalificabilă atitudinea celor din instituţiile publice, care nu iau nicio măsură", ne-a sesizat o orădeancă.
Cum unul dintre afişe a ajuns în mâine celor de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al acestei instituţii. "O patrulă de jandarmi a ridicat un astfel de afiş din Parcul 1 Decembrie. Din păcate, nu avem atribuţii în ceea ce priveşte cercetarea unor astfel de fapte. Noi putem acţiona doar în cazul în care autorii sunt prinşi în flagrant", a precizat Ioan Bogdan. Nici Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bihor nu pare să fie mai interesat în elucidarea acestor acţiuni repetate de huliganism. "Doar dacă îi prindem pe autori, atunci îi putem amenda. Această acţiune constituie contravenţie, nu infracţiune", ne-a precizat Alina Popa, purtărul de cuvânt al IJP Bihor. Aceeaşi atitudine de indiferenţă o manifestă şi conducerea Primăriei municipiului Oradea, care nu a fost în măsură să-şi onoreze promisiunile de ştergere a numelor ungureşti de pe străzi.
Potrivit Constituţiei României, libertatea de exprimare este inviolabilă, însă cu o excepţie, prevăzută la articolul 30 aliniat 7: "Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri". Astfel, acţiunile concertate ale etnicilor maghiari nu fac decât să instige la ură naţională, fiind o dovadă în plus că pentru ei Constituţia României, legea supremă într-un stat, nu are nicio valoare.