Dintre cele patru partide care mai joacă un rol în această ţară, UDMR nu intră în discuţie, deoarece ea îşi vede de obiective cu o tenacitate feroce şi cu profesionalism. PSD, care a făcut prin Geoană gafe monumentale, care vor rămâne în istoria electorală românească, este pe cale de reformare. Sperăm că participanţii la Congres nu vor fi loviţi de flăcări violete şi vor avea înţelepciunea de a croi o conducere reprezentativă, capabilă şi morală. Ţara are mare nevoie de un partid de stânga credibil şi puternic.

 

La rândul său, PNL dă în gropi. După ce a făcut eroarea de neiertat de a refuza participarea la guvernare, dând cu tifla poporului român pentru ca gargaragiul Antonescu să se schimonosească la Băsescu, continuă în ritm susţinut seria prostiilor. Prima eroare care i-a dezamăgit crunt pe toţi românii ardeleni. Apoi a venit unul, nu contează care, PNL-ist, şi a propus scăderea contribuţiei pentru sănătate de la 7% la 6%. Adică sistemul sanitar se prăbuşeşte, iar tu vii să propui scăderea fondurilor! Te doare undeva că sutele de mii de bolnavi... etc. Trăiască demagogia! Ori acel PNL-ist ne crede proşti, ori este atât de prost încât nu ştie ce vorbeşte. Apoi vine un altul, care propune mărirea punctului de pensie, fără a gândi matematic nici cât elevul din clasa a patra. Pensionarii sunt peste 50% din populaţie. Dacă ar fi doar 50%, atunci cât iei de la fiecare angajat atâta dai la fiecare pensionar. Acum se iau 30%? Păi atunci fiecărui pensionar îi dai 30% şi nu 45%, cum a propus negânditul PNL-ist. Sau doreşte falimentarea sistemului de pensii? Ar fi o catastrofă pentru ţară. Aşadar, un preşedinte de partid fante de mahala, iresponsabil şi parlamentari iresponsabili. Singura soluţie pentru PNL este să ia taurul de coarne şi să-şi aleagă o altă conducere. Şi din timp. Altfel nu vor avea nicio şansă la noile alegeri. S-ar putea să devină un partid nesemnificativ. Ar fi păcat sau poate că locul lor istoric este lângă ţărănişti.

PD-L s-a văzut pe cai mari, după ce a transpirat la prezidenţiale. Dar se înşeală şi PD-L-iştii. Să nu uite că Băsescu a fost făcut preşedinte de basarabeni! Fără basarabeni şi cu Geoană preşedinte, PD-L, azi, ar lăcrima dureros. Dar, atenţie! Basarabenii nu au ales dreapta. La basarabeni, în acest moment istoric sentimentul naţional a fost mai puternic decât cel social şi, de fapt, au pus semn de egalitate între cele două. Au zis "prin România lui Băsescu spre Europa", nu "prin rusofilia lui Geoană spre Siberia". Deci, domnilor din PD-L, români din România...

În plus, au început cumplit de dezamăgitor. În guvern au adus iarăşi persoane compromise şi urâte de populaţie. Videanu a anunţat în primele zile o vânzare de naţiune (Roşia Montană). Prigoană vrea să vândă, ca pe o pubelă, Casa Poporului, pentru care fapt cel puţin 70% dintre români ar înjura, ar scrâşni din dinţi şi ar dori alegeri anticipate. Membrii guvernului (politici şi neprofesionişti) vin cu propuneri, una mai trăsnită decât alta. Cică soluţii anticriză! Propun ca, tuturor celor care vor face parte din oricare guvern ar veni, să li se măsoare IQ-ul înainte de a fi numiţi miniştri, secretari de stat etc.

În concluzie, şi PD-L este frate cu PNL şi PSD. Ei nu se văd pe buza prăpastiei, fiind la guvernare. Dar gafa de a nu-şi alege în posturi decidente de primă mână oamenii de valoare pe care îi are, şi are destui intelectuali de valoare, îi generează un pericol de scufundare în viitor. Atunci în mod sigur se va produce acelaşi lucru ca şi în cazul celorlalte două partide: se va alege o nouă conducere. Ar fi păcat! Ar fi mai bine să o facă acum, altfel vor plăti scump cu toţii.

 

Deci partidele nu mai au încotro. Trebuie să se restructureze. Realizaţi, însă, că dacă votul ar fi fost cu adevărat uninominal, adică selecţia decidenţilor politici s-ar face după valoarea persoanei şi nu pe redistribuiri pe lista de partid, aceste situaţii penibile pentru partide, păguboase pentru ţară şi umilitoare pentru popor ar fi ocolite. Încă mai sunt multe de înţeles şi de făcut.