Antreprenoriatul de cumetrie, agreat de Primărie
Pe parcursul anului 2007, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea nu a aplicat nici măcar o penalitate firmelor care nu şi-au finalizat la termen lucrările încredinţate spre execuţie. În schimb, inspectorii de specialitate au aplicat opt amenzi unor firme care fie nu au adus zona afectată de lucrări la starea iniţială, fie au demarat lucrările fără autorizaţie. Din cele şase firme sancţionate, uneia dintre ele, respectiv Energoconstrucţia, i s-au întocmit trei procese-verbale de contravenţie.
Vremea rea şi plata bună
Municipalitatea orădeană şi-a "câştigat" de-a lungul vremii un renume din a nu aplica nicio sancţiune firmelor angajate pe bani publici să execute lucrări edilitare. Toleranţa excesivă a executivului orădean faţă de modul în care constructorii înţeleg să-şi finalizeze la termen lucrarea încredinţată a determinat firmele să ignore orice clauză contractuală prevăzută în acest sens, orice motivaţie puerilă fiind luată de bună de către beneficiarii lucrărilor. Chiar şi vreme rea este o scuză plauzibilă pentru a scăpa firmele de penalităţi. Printre lucrările pe care Direcţia Tehnică le are în supraveghere se numără toate străzile ce au fost incluse în programul de reabilitare, precum şi parcurile în care se impune realizarea unor investiţii de modernizare. Strada Apateului, strada Seleuşului, Gutenberg sunt doar câteva repere unde lucrările nu au fost predate la termen. Cu toate acestea, niciunuia dintre constructori nu i s-a aplicat nicio penalitate. În ce priveşte investiţia din Parcul Brătianu, ce trebuia finalizată de către firma SC Galassini Construct mai bine de o lună, Direcţia Tehnică a decis prelungirea termenului până pe 15 decembrie, acceptând ca motiv vremea ploioasă care a împiedicat finalizarea lucrărilor.
Excepţii care confirmă regula
Singurele situaţii în care inspectorii din cadrul Direcţiei Tehnice au hotărât să sancţioneze firmele orădene sunt cele în care constructorii au purces la lucru fără autorizaţia de construcţie sau când nu au adus zona afectată la starea iniţială. În cele 11 luni care s-au scurs, în evidenţele Direcţiei Tehnice sunt opt procese-verbale de constatare a contravenţiilor, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 18.000 lei. O valoare extrem de mică comparativ cu numărul abaterilor constatate pe străzile orădene. Astfel, firmei Keviep i s-a aplicat o amendă de 3.000 lei pentru faptul că, pe Splaiul Crişanei, nu a adus zona afectată de lucrările de canalizare la starea iniţială. Firma Edil Coneco a executat lucrări la reţeaua de apă de pe strada Ceahlăului fără autorizaţie, motiv pentru care i s-a aplicat o amendă de 1.000 lei. În Parcul 1 Decembrie firma SC Antero a demarat lucrări la liniile electrice din zonă fără autorizaţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să achite o amendă de 1.000 de lei. În Parcul Libertăţii firma Electica Transilvania Nord a executat lucrări la postul trafo, tot fără autorizaţie, amenda aplicată fiind de 3.000 lei. Firmei Gaz Instal SA i s-a aplicat o amendă de 3.000 de lei pentru că nu a adus la starea iniţială porţiunile afectate de lucrările executate pe strada Jean Joures.
Nici o amendă fără... recompensă
Una dintre cele mai controversate firme din Oradea este Energoconstrucţia, căreia i se poate imputa o serie de lucrări executate peste termenul iniţial asumat. Astfel, pentru neaducerea la stadiul iniţial a unei porţiuni de pe strada Louis Pasteur, firma Energoconstrucţia a primit o amendă de 3.000 de lei. Ulterior, aceleiaşi fime i s-a imputat o altă amendă tot de 3.000 de lei pentru acelaşi motiv, zona vitregită de această dată fiind Tudor Vladimirescu. Pe un alt tronson al străzii Vladimirescu, Energoconstrucţia a demarat lucrările fără anunţarea în prealabil a Primăriei, în consecinţă, i s-a aplicat încă o amendă de 1.000 de lei.
În celelalte cazuri pe care inspectorii de teren le-au sesizat nu s-au putut aplica amenzi, deoarece constructorii în cauză s-au dovedit a fi mult mai isteţi şi au solicitat în mai multe rânduri prelungirea autorizaţiei de construcţie, asta până ce şi-au făcut timp să execute lucrările impuse pentru readucerea zonei la starea dinainte.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.