Fosta stradă Abatorului, redenumită Traian Blajovici, a fost supusă, pe tronsonul delimitat de Calea Aradului - strada Vlădeasa, unor lucrări de introducere a reţelelor de canalizare menajeră şi pluvială. La doar câteva săptămâni de la finalizarea investiţiei, lucrările începute anul trecut de către firma Selina dau semne vizibile de deficienţe în execuţie. Întregul tronson pornind din faţa sediului Inspectoratului de Poliţie al municipiului Oradea şi până la strada Vlădeasa începe să se scufunde, lucru constatat şi de către angajaţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor, surprinşi şi ei de faptul că această lucrare a fost finalizată, evident, fără a primi "certificatul de bună purtare" din partea lor.

Slalom printre gropi
Potrivit informaţiilor oferite de către reprezentanţii Companiei de Apă Oradea, beneficiarul lucrărilor de canalizare menajeră şi pluvială din Oradea, lucrarea de pe strada Traian Blajovici, încredinţată firmei Selina, a demarat în cursul lunii august 2009. Până la finele lunii aprilie a.c., firma executantă are obligaţia să înlocuiască reţeaua de canalizare menajeră pe o lungime de 728 de metri liniari, respectiv 651 de metri liniari de reţea de apă pluvială. Lucrarea a fost executată doar pe jumătate, din păcate, modul în care firma Selina s-a achitat de această obligaţie lasă, şi de această dată, mult de dorit. Dovadă stau capacele de canal de-a lungul tronsonului dintre Calea Aradului şi Vlădeasa, neridicate la cotă, diferenţa mare dintre acestea şi stratul de asfalt fiind o adevărată problemă pentru şoferi, care trebuie să facă slalom printre "gropi". Şi ca şi cum nu ar fi fost suficient, noul tronson se poate lăuda şi cu gropile nou-nouţe apărute în asfaltul proaspăt turnat. Aspectele de faianţare care caracterizează mai toate covoarele de asfalt turnate de Selina nu au dispărut nici de pe strada Traian Blajovici. Dar, cea mai gravă problemă, sesizată la nici câteva săptămâni de la redarea circulaţiei, este faptul că asfaltul începe să se scufunde. Porţiuni întregi de drum din faţa sediului Poliţiei, a sediului Arhivelor Naţionale, inclusiv din faţa intrării în Cartierul Luceafărul, proprietatea firmei Selina, încep să se lase sub greutatea maşinilor. Acest aspect este un indiciu al faptului că lucrările de compactare nu au fost bine executate, ceea ce poate să ducă, în viitor, la grave accidente în exploatare, inclusiv, sub greutatea autoturismelor putând apărea fisuri ale conductei de menajer sau pluvial.

Deficienţe confirmate şi de specialişti
Toate aceste aspecte au fost constatate şi de către angajaţii Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor, care nu au avut cunoştinţă despre această investiţie că ar fi fost finalizată. Conform uzanţelor, inspectorii ITC Bihor trebuiau convocaţi pentru a face proba de etanşeitate la presiune. Acest lucru nu s-a întâmplat. "Nu am fost convocaţi la proba de etanşeitate la presiune. Nu s-a realizat un program de control. Nu s-a realizat un proces-verbal de lucrări ascunse. S-a constatat că nu s-au făcut compactările conform normelor în vigoare", ne-a declarat un reprezentant al ITC Bihor. În consecinţă, în cursul zilei de azi, atât reprezentanţii Companiei de Apă, cât şi ai Selinei vor fi convocaţi la faţa locului pentru a se putea identifica deficienţele la lucrare. Reprezentanţii CAO s-au deplasat şi ei în teren pentru a constata cele semnalate şi s-au văzut nevoiţi să confirme faptul că Selina nu şi-a făcut treaba. "Am ieşit în teren şi am constatat că pe anumite porţiuni terasamentul se lasă. Nu vom recepţiona lucrarea. Firma Selina are obligaţia să remedieze deficienţele. Ea trebuie să predea lucrarea conform proiectului", a declarat Alin Sas, purtătorul de cuvânt al AIO.

Mai mult, acesta a declarat că se va face un inventar al tututor lucrărilor executate de Selina şi se va urmări dacă, în timp, nu au apărut deficienţe. Valoarea lucrărilor de pe strada Traian Blajovici se ridică la peste 164.000 de lei.