Aprigă controversă între speologi şi salvamontişti
În urma celor comunicate, luni, de speologii din cadrul organizaţiei CORSA, cu privire la lipsa de responsabilitate şi promptitudine a membrilor Serviciului Public Judeţean Salvamont, ieri, salvamontiştii au organizat o conferinţă de presă pentru a dezminţi informaţiile colegilor de breaslă.
Salvamontiştii s-au referit cu precădere la accidentul mortal produs la sfârşitul săptămânii trecute, în zona Vadu Crişului, subliniind faptul că au fost cât se poate de receptivi la primirea veştii accidentului. O echipă de cinci salvamontişti a fost pregătită pentru a se deplasa la faţa locului, dar, în urma comunicării, la numai 10 minute de la alarmă, a decesului victimei, de către dispeceratul central al Ambulanţei Bihor, plecarea a fost anulată. Salvamontiştii s-au arătat intrigaţi de faptul că nu au fost anunţaţi la timp de tragedia petrecută. Mai mult decât atât, cel care a dat alarma "a sunat diverse persoane despre care ştia că au contact cu Salvamont". Printre acestea s-a aflat un membru CORSA, "care a omis, oare, intenţionat, alarmarea Salvamont în acest caz?", se arată în comunicatul emis, ieri, de Salvamont. Într-o discuţie avută, ieri, cu preşedintele CORSA, Ionuţ Laţcu, acesta a susţinut că, dimpotrivă, el a fost cel care, aflând despre accident, a încercat în mai multe rânduri să-i anunţe pe salvamontişti. "Dar unul avea telefonul închis, altul nu a răspuns, şi abia la a treia încercare, am reuşit să vorbesc cu Lucian Nistor, coordonatorul SP Salvamont Bihor, care, deşi era plecat din localitate, mi-a spus că a fost informat, deja, despre producerea accidentului şi că se ocupă de coordonarea intervenţiei", a precizat Ionuţ Laţcu. "Am preferat să sun pe telefonul mobil, nu la numărul 982, pentru a câştiga timp, ştiut fiind faptul că prin acest din urmă număr, alarmele sunt făcute prin intermediul Inspectoratului de Protecţie Civilă", a adăugat Ionuţ Laţcu.
La conferinţa de presă de ieri, membrii Salvamont au acuzat şi "metodele suburbane" la care apelează preşedintele Corsa, de a desconsidera activitatea lor. Lucian Nistor a afirmat că vina accidentului o poartă victima, care s-a avântat în căţărare, fără echipamentul necesar. "Accidentul s-a produs din cauza unei erori umane. Aceste incidente pot fi, însă, evitate, dacă persoanele îşi iau unele măsuri de siguranţă. Un prim pas în cazul unei tragedii montane este acela de a solicita telefonic intervenţia Salvamont, la 982". Cu ocazia acestei conferinţe, salvamontiştii au evidenţiat importanţa intervenţiei lor, mai ales în cadrul organizării unor excursii cu grupuri mari de elevi. De asemenea, ei au anunţat începerea unui proiect de educare a celor care conduc grupuri de excursionişti prin munte.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.