Cel mai mare parc orădean va deveni... ţarc

Parcul 1 Decembrie a fost de-a lungul anilor un loc privilegiat, spre acest spaţiu Primăria Oradea canalizând importante resurse bugetare, reuşind în acest fel să-şi onoreze obligaţiile pe care le avea faţă de clientela politică ce activează în domeniul construcţiilor. Din 2003 şi până în prezent în acest parc municipalitatea a investit peste 3,2 milioane lei. Cu toate acestea, lucrările executate de mântuială, sub oblăduirea angajaţilor Primăriei, nu au reuşit să-i schimbe acestui perimetru vechea imagine din timpul comunismului. Acum municipalitatea, ca să protejeze o lucrare făcută fără cap şi de slabă calitate, s-a gândit să mai aloce 827.962 lei pentru a îngrădi Parcul 1 Decembrie. Astfel, de câteva zile, în jurul parcului au fost ridicate garduri înalte de 2 m din fier forjat, împrejmuirea fiind prevăzută cu 11 porţi de acces, şapte pentru persoane şi patru pentru autoturisme, care vor fi închise pe timpul nopţii...

Au pus "cătuşe" florilor
Cel mai mare parc orădean va deveni... ţarc

Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea, precum şi Administraţia Imobiliară Oradea au demarat în ultimii ani în Parcul 1 Decembrie mai multe lucrări, uitând însă să le coordoneze.

Astfel, ce s-a executat în urmă cu câteva luni acum pare să nu mai aibă nicio importanţă odată cu implementarea noului proiect. În 2003, firma CIAC a primit 1,2 milioane lei pentru amenajarea aleilor din parc. S-au mulţumit să paveze aleile principale cu nişte dale de piatră puse asimetric, ciobite şi inestetice, în timp ce peste aleile secundare s-a turnat un strat de asfalt. În 2005 au fost reconstruite vechile fântâni, investiţie care a mai costat 430.000 lei, iar anul trecut 250.000 lei au fost cheltuiţi pentru montarea unor aparate de joacă, împrejmuite. În acest an, executivul a încredinţat firmei Dacardi Impex lucrările de montare a unor instalaţii automate de irigat, lucrare care costă municipalitatea orădeană 500.000 lei, o sumă imensă, având în vedere că banii sunt cheltuiţi doar pentru stropitul gazonului. Bonus pentru lucrarea executată, firma Dacardi a mai primit şi lucrările de înfrumuseţarea parcului, suma alocată de la buget depăşind 181.000 lei. Cu toate aceste sume investite conducerea Primăriei nu s-a oprit aici, hotărând ca toate aceste lucrări executate până în prezent să fie ferecate în spatele unor garduri. În luna iunie a.c., Direcţia Tehnică a PMO s-a mulţumit să recurgă la procedura cererii de ofertă, la care a subscris doar o singură firmă, SC Ramaian Construct din Oradea, cu un deviz de 827.962 lei. Firma s-a angajat ca până pe 13 decembrie să ridice aproximativ 1.211 m liniari, ceea ce înseamnă că practic întregul parc va fi împrejmuit cu un gard din fier forjat înalt de 2 m. Împrejmuirea va fi prevăzută cu 11 porţi de acces, şapte pentru persoane şi patru pentru autoturisme. Pe timpul nopţii porţile vor fi închise, orădenii care vor încerca să traverseze zona parcului dinspre Centrul Civic fiind nevoiţi să o facă printre liniile de tramvai, deoarece aleea pentru pietoni va fi blocată de gard.

În plus, în cealaltă parte a parcului a mai fost montat în urmă cu un an un alt gard care împrejmuieşte aparatele de joacă. Nu este singura neconcordanţă în lucrări, de-a lungul timpului Primăria a investit în numeroşi stâlpişori care să blocheze accesul autoturismelor. Mai mult, numeroase alei asfaltate, odată cu montarea gardului, vor deveni inaccesibile.