Avancronica unor alegeri controversate
Potrivit ordinului Nr. 2538 din 1 noiembrie 2007 al ministrului Educaţiei, cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru desemnarea conducerilor academice din învăţământul superior acreditat, perioada de desfăşurare a acestora este 5 noiembrie 2007 - 15 martie 2008, în timp ce perioada de confirmare prin ordin de ministru a rectorilor aleşi este 1 - 31 martie 2008. Spre deosebire de alte universităţi din ţară, care şi-au ales structurile de conducerile, inclusiv rectorii, până la sfârşitul anului trecut, conducerea Universităţii Oradea tergiversează procesul electoral şi fixează termene menite să îi intimideze pe eventualii candidaţi neagreaţi de o anume parte a comunităţii academice.
Conducerea instituţiei de învăţământ superior orădene nu pare să se grăbească deloc în alegerea noilor structuri de conducere, cu toate că întreg procesul ar fi putut fi deja finalizat, aşa cum s-a întâmplat în alte centre universitare din ţară. Conform calendarului stabilit de Universitatea Oradea, alegerile la nivelul catedrelor sau departamentelor vor debuta abia la sfârşitul lunii ianuarie, în timp ce desemnarea noului rector şi a prorectorilor se va face doar în 10 martie 2008. Termenul până la care se pot depune candidaturile pentru funcţia de rector ridică însă nişte semne de întrebare, câtă vreme acesta a fost fixat în 22 februarie, în timp ce alegerile la nivelul facultăţilor, a decanilor sau a prodecanilor se vor desfăşura în perioada 25 - 27 februarie. Cu alte cuvinte, cei care au propus şi aprobat termenele ţin morţiş să afle cine sunt candidaţii pentru funcţia de rector şi prorectorii propuşi de fiecare candidat, înainte de alegerile conducerii fiecărei facultăţi. În acest fel, un cadru didactic incomod care îşi va depune candidatura pentru funcţia de rector va putea fi obstrucţionat, sau chiar condiţionat cu retragerea candidaturii supreme, în alegerea sa ca decan sau prodecan al unei facultăţi. Tentativa pare una de intimidare, o anumită parte din comunitatea academică sperând probabil că, din teama de a nu fi nici în car nici în căruţă, candidaţii neagreaţi vor renunţa la competiţia pentru funcţia de rector şi vor opta pentru un post mai accesibil, la conducerea unei facultăţi, miza fiind diminuarea concurenţei pentru postul de rector.
Pe de altă parte, alegerile la nivelul catedrelor au fost programate în plină sesiune de examene, astfel că studenţii, în loc să îşi vadă liniştiţi de studiu, vor fi obligaţi să se preocupe şi de desemnarea reprezentanţilor lor în consiliile facultăţilor. La fel, în prima zi după vacanţă, au, nu au, cursuri şi orar, studenţii trebuie din nou să facă act de prezenţă şi să participe la desemnarea celor care vor face parte din senatul universitar.
Una peste alta, conducerea Universităţii pare să fi tergiversat cu bună ştiinţă alegerile, desemnarea rectorului fiind programată abia cu cinci zile înaintea expirării termenului final prevăzut de minister. După ce timp de două luni, la sfârşitul anului trecut, n-au făcut mare lucru, cei responsabili au înghesuit pe ultima sută de metri toate procesele, mizând probabil pe iuţeala de mână a unora dintre ei şi nebăgarea de seamă a votanţilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.